2018. január 19., péntek, Sára, Marió napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/fidesz-elutasitotta-kis-janos-vadjait-2669020/

A Fidesz elutasította Kis János vádjait

Visszautasította Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője Kis Jánosnak, az SZDSZ volt elnökének a kormány politikáját és a Fideszt bíráló állításait, amelyet a liberális filozófus a Magyar Narancsban megjelent írásában fogalmazott meg. A kormánypárti politikus reagálása szerint furcsa, hogy Kis meg sem próbálta számba venni az eredményeket.

Nyár óta minden társadalmi rétegben erősödött a Fidesz, a fiataloknál is vezet, de a nyugdíjasok, az alacsony iskolázottságúak és a tízezer főnél kisebb lélekszámú településen lakók esetében az átlagot meghaladó mértékű erősödés történt – reagált a Magyar Narancsban olvasói levélben Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője Kis János (képünkön) december 21-én ugyanott megjelent írására.

Ebben a liberális filozófus – az azóta már megszűnt SZDSZ alapító tagja és első elnöke – többek között azt hangsúlyozta, hogy a Fidesz tábora alapvetően a lakosság alacsonyabban képzett, idősebb, falusiasabb, kisvárosiasabb része felé tolódik el, amelyből ő azt a következtetést vonta le, hogy a fiatal, iskolázott, nagyvárosi szavazók eltávolodásával az „Orbán-rezsim” majd összeomlik. Gulyás Gergely rámutatott: a Fidesz a nyár közepén a választókorú népesség 24 százalékát tudta maga mögé állítani, most 33 százalékot, ami azt jelenti, hogy 700 ezer új választó csatlakozott a kormánypárthoz.

Kis János

Fotó: MTI/Soós Lajos

Kis János

Kis János december 21-i írásában az autokráciát leleplező vádként fogalmazta meg, hogy a Fidesz frakció támogatja a kormány és a miniszterelnök által előterjesztett jogszabályokat. Gulyás erre azt kédezte: hol van ez másként Európában? A demokrácia természetes velejárója, hogy a döntéshozatal politikai célokat (is) követ, sőt számtalan esetben éppen az azonnali reagálás képessége igazolja a politikai alkalmasságot, ahogyan az például a fizikai és jogi határzár törvényi feltételeinek megteremtésekor hazánkban történt – írta a Fidesz frakcióvezetője.

Kis ostorozta az „összetételében a Fidesz által dominált Alkotmánybíróságot”, mire Gulyás megjegyezte: a 15 tagú testületből nyolc alkotmánybíró és az elnök megválasztását legalább egy ellenzéki párt képviselői vállaltan támogatták.

A filozófus kritikaként említette meg azt is, hogy „a privát médiát szinte teljes egészében Orbánhoz köthető oligarchák vásárolták fel”. Gulyás Gergely kifejtette: a legnagyobb kereskedelmi televízió (RTL Klub) és a legolvasottabb internetes hírportál (Index.hu) erősen kormánykritikus. Az országos kereskedelmi televíziók és az internetes híroldalak világában ellenzéki túlsúly áll fent – írta a Fidesz frakcióvezetője.

Kis a bevándorlási válsággal kapcsolatosan kizárólag gyűlöletkampányt emlegetett, s kijelentette: „A határon feltartóztatott menekülők szörnyű sorsából láthatja, akinek szeme van, hogy a diktatúra eszköztára készen áll.” Erre a Fidesz frakcióvezetője úgy reagált: miért menekült a gazdasági bevándorló? „A valóban üldözöttek esetében pedig miért kellene Magyarországnak menedékjogot adnia annak, aki a hatodik biztonságos ország után hetedikként kíván Magyarországra belépni? A politikai nemzet védelme nem feladata a kormánynak?” – tette fel a kérdést Gulyás Gergely.

A politikus azért is bírálta Kist, mert meg sem próbálta szembesíteni az olvasókat azokkal az eredményekkel, amelyeket Magyarország az elmúlt hét és fél évben elért. A politikus az írás kapcsán emlékeztetett: a Dávid Ibolya elleni büntetőeljárást a szociálliberális parlamenti többség által megválasztott legfőbb ügyész kezdeményezte 2009-ben, így ezzel a jelenlegi kormányt gyanúsítani súlyos tárgyi tévedés” – hangsúlyozta Gulyás Gergely.

Kiemelt

Dél-Borsodban is erősítenek

A két év múlva elkészülő beruházások új perspektívát jelentenek a dél-borsodi települések turisztikai összefogásában – hívta fel a figyelmet Tállai András államtitkár.

Poszt-trauma

Oknyomozó riporternek csapott fel a DK elnöke

Bizonyára ő is a Gőbölyös Soma-díjra hajt.

Megkapták a leckét a fideszes parasztok

Az SZDSZ émelyítő bűzét böfögte fel Vajda Mihály.

Elképesztő információ látott napvilágot

Élő adásban vedlett álcivillé a Független Diákszervezet.

Űrhajóval még nem jöttek

A bevándorlás egy álprobléma.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!