2017. július 23., vasárnap, Lenke napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/felsooktatasi-dualis-kepzesek-fejlesztesere-indult-palyazat-1658263/

Felsőoktatási duális képzések fejlesztésére indult pályázat

MTI
Felsőoktatási duális képzések fejlesztésére írt ki pályázatot az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a szociálismunkás- és a mérnöktanár-oktatás területén – jelentette be Schanda Tamás európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár és Palkovics László oktatási államtitkára csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

Schanda Tamás közölte, az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) keretében megvalósuló 1,35 milliárd forint keretösszegű pályázaton felsőoktatási intézmények konzorciumai vehetnek részt. Olyan projekteket várnak, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy a duális oktatás még inkább gyakorlat- és munkavégzés-központúvá váljon. A résztvevőknek taneszközöket és elektronikus tananyagokat kell kidolgozniuk és bevezetniük, valamint a pedagógia kompetenciák fejlesztése érdekében oktatási-módszertani képzéseket, tréningeket kell szervezniük – ismertette.

Jelentkezni első körben június 6-áig lehet, ha marad még forrás, akkor pedig egészen 2019. április 30-áig nyújtható be pályázat. Várakozásaik szerint 3-5 projektet tudnak majd támogatni 250-400 millió forint közötti összeggel – tette hozzá.

Az államtitkár azt mondta, azért koncentrálnak a szociálismunkás- és a mérnöktanár-oktatás területére, mert ezek komoly szakemberhiánnyal küzdenek.

Schanda Tamás arról beszélt, hogy az utóbbi években lendületet kapó ipari teljesítmény és innováció olyan szakembereket kíván meg, akik a szakképzésből, illetve a felsőoktatásból kikerülve azonnal hasznos munkát tudnak végezni.

A kormány ezért elkötelezett amellett, hogy a felsőfokú szakképzést olyan irányba fejlessze, amely megfelel a gyorsan változó folyamatoknak, vagyis az oktatás hagyományos formái mellett megjelenjenek és egyre nagyobb hangsúlyt kapjanak a duális és gyakorlatorientált képzések.

Palkovics László azt mondta, hogy a 2015-ben bevezetett duális képzés sikeres, az első évben majdnem hatszázan jelentkeztek rá, tavaly pedig már több mint ezren.

Az államtitkár felidézte: 2014-ben fogadták el a felsőoktatási stratégiát, amelyben felmerült igényként az oktatás, a gyakorlat, valamint a munkaerőpiac igények egymáshoz közelítése. Erre jelent megoldást a duális képzés, amelyet a pályázat segítségével szeretnének továbbfejleszteni.

A „Duális és gyakorlatorientált felsőoktatási képzések fejlesztése és oktatási innováció a szociális munka és a segítő szakmák terén, valamint a mérnökpedagógia és a szakmai tanári szakok esetében” című pályázatról további részletek a www.palyazat.gov.hu/megjelent-a-dulis-s-gyakorlatorientlt-felsoktatsi-kpzsek-fejlesztse-s-oktatsi-innovci-a-szocilis-munka-s-a-segt-szakmk-tern-valamint-a-mrnkpedaggia-s-a-szakmai-tanri-szakok-esetben-cm-felhvs címen találhatók.

Kiemelt

Tízfontos

Ma már senki sem kérdőjelezi meg Austen helyét az irodalmi panteonban, mégis példa nélküli, hogy valamely szerzőt, ráadásul nőt, olyan dicsőségben részesítsenek, mint őt.

Poszt-trauma

Obama transzgender öröksége tovább élhet az amerikai hadseregben

Mehet a közös zuhanyzás.

Külhonban is magyarul

Történelmi bejelentést tett Tusnádfürdön az MTVA vezérigazgatója.

Merénylet

A rossz fújásnak is vannak fokozatai.

Újabb nehéztüzérrel támadnak a ballibek

Konrád György is feltűnt a színen.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!