2017. november 18., szombat, Jenő napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/felig-metrokent-jarhat-hev-2205838/

Félig metróként járhat a HÉV

A föld alá vezetik a városi vasutat az Örs vezér tere és Mátyásföld között
A BKK honlapján már olvasható a gödöllői HÉV fejlesztési terve. A dokumentum szerint öt megállót új helyre költöztetnek, a HÉV új síneket és több ülőhelyet biztosító szerelvényeket kap. A Főmterv elképzelései szerint a vonal jelentős része a föld alá kerül.

A gödöllői HÉV-vonal felújítása során a megállókat áthelyezik, a síneket felújítják; az Örs vezér terén összekötik a 2-es metrót és a gödöllői vonalat, továbbá egy új szárnyvonal épül, amely eléri Rákoskeresztúrt – hívta fel a figyelmet a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. (BKK) által publikált tervekre a Welove­budapest.com. Az uniós támogatással megvalósítandó projekt előkészítésére kiírt ötmilliárd forintos pályázatot a Főmterv Mérnöki Tervező Zrt. január­ban nyerte el.

A tervek alapján újragondolják a HÉV-megállók kiosztását, mivel az még hetvenes évek agglomerációs állapotát tükrözi. A HÉV által érintett települések lakossága 15 év alatt másfélszeresére nőtt, napi 40 ezer utas használja ezt a vonalat, további 33 ezer autóval ingázik. A BKK oldalán látható térkép szerint megszűnik a Nagyicce, a Sashalom, a Mátyásföld repülőtér és a Mátyásföld alsó megálló, helyüket a Körvasút, a Sashalom, Thököly út, Mátyásföld, Jókai utca és a Mátyásföld, Imre utca megállók veszik át, emellett az Örs vezér térhez közelebbi pontra helyezik át a Rákosfalva megállót.

Az új megállók tervezésére kiírt ötmilliád forintos pályázatot a Főmterv Zrt. nyerte meg

Fotó: BKK

Az új megállók tervezésére kiírt ötmilliád forintos pályázatot a Főmterv Zrt. nyerte meg

A HÉV az Örs vezér tere és Mátyásföld között majdnem a teljes vonalon a föld alá kerülne. A sínek és kapcsolódó létesítmények is megújulnak, P+R, B+R parkolók, akadálymentesített megállók, illetve külön szintű átjárók építésével számolnak. A megállók áthelyezése maga után vonja az ezekhez kapcsolódó többi tömegközlekedési eszköz – trolik, buszok – útvonalának átszervezését is, illetve a peronok fel- és átépítését.

A tervezett új Örs vezér tere állomás a Kerepesi út közepén, a jelenlegi gyalogos-aluljáró alatt lenne, a mínusz 2. szinten. A metró üzemhatára a közeljövőben is az Örs vezér terén marad, a szerelvények ezen a ponton túl nem közlekednek. Az elavult, 40 éves járműállomány cseréje elkerülhetetlen a két vonal összekötése ­miatt. A tervezett járműpark szerelvényei hosszabb lesznek, mint a jelenlegi Alstom-szerelvények, és alkalmasak lennének babakocsi- és kerékpárszállításra is. A rákoskeresztúri szárnyvonallal kapcsolatban a tanulmány megerősíti azt a korábbi információt, miszerint az a Körvasútnál ágazna ki az akkorra már összekötött M2-es metró és a H8-as HÉV nyomvonalából.

Elbocsátották a telekomos vezetőket

A Magyar Telekom elbocsátotta a BKK megbukott online jegyértékesítési rendszeréért felelős két vezetőt – közölte a Hwsw.hu. Lakatos András közszféráért felelős üzletági igazgató és Takács József informatikai biztonságért felelős igazgató távozását a Magyar Telekom a portál érdeklődésére megerősítette. (MI)

 

Hirdetés

Kiemelt

Közép-Európa veszélyben

Az Európai Parlament a csütörtöki döntésével kitöltötte a nemzeti konzultációs kérdőívet, és egyértelműen a Soros-terv végrehajtását támogató válaszokat adott – mondta Gulyás Gergely.

Poszt-trauma

Ötven ostoba

A Ferencvárosi Torna Club most ­en­nyinél tart. Sok? Kevés?

A hitelesség és a HVG

Aki keveset gondolkodik...

Agymenés a’la Bokros

A MoMa ura már további három Orbán-ciklust is elképzelhetőnek tart!

Nem bír leállni a liberális magyargyűlölő

Guy Verhofstadt valójában imádja Orbán Viktort?

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!