2016. augusztus 30., kedd, Rózsa napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/felemasra-sikerult-a-szokoevi-iskola-bojkott-423328/

Sikertelen iskolai bojkott

Országosan a tanulók kevesebb mint négy százaléka maradt otthon
Az összes általános iskolás és gimnazista gyerek 3,9 százaléka, mintegy 50 ezer diák maradt távol az iskolapadtól hétfőn. Az, hogy a hiányzók mindegyike a Nem leszek suliban kezdeményezés miatt kerülte-e el az intézményeket, egyelőre nagy kérdés. Az iskolák jelentős részében nem maradt el a tanítás.

A gyermekeket és a pedagógusokat nem lenne szabad felhasználni politikai akciókhoz, mint azt a szocialisták teszik – reagált tegnap a Fidesz Hiller István nyilatkozatára. Az MSZP oktatási kabinetvezetője előzőleg arról beszélt: egyetértenek a szülőkkel, akik lázadnak, a diákokkal, akik kifejezik pedagógusaikkal a szolidaritást, és egyetértenek a követeléseket megfogalmazó pedagógusokkal is. A Fidesz-frakció közleményében azt írta: kiderült, hogy Pukli István, a pedagógusakciók vezéralakja aktív szocialista politikus volt, annak a pártnak a tagja, amely egyhavi bért vett el a tanároktól. – A szocialisták emellett bezártak több száz iskolát, és a pénzelvonásokkal eladósították, csődbe juttatták az iskolákat fenntartó önkormányzatokat – olvasható a kormánypárt közleményében. Hangsúlyozták: a pedagógusok ma minden támogatást megkapnak a kormánytól, béremelésükre eddig 234 milliárd forintot fordítottak, és a javaslataikat szem előtt tartva megkezdődik a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) átalakítása.

02_Iskola_CZ

Forrás: Kurucz Árpád

Lapunk arra is kíváncsi lett volna, hogy a pedagógusakciók egyik központjában, a budapesti Teleki Blanka Gimnáziumban miként telt a bojkott, de az igazgató a munkatársainkat nem engedte be az iskolába. Előfordultak nyílt jogsértések is, egy veszprémi gimnáziumban az egyik osztályfőnök például azt mondta a diákjainak, hogy nyugodtan maradjanak otthon, igazolni sem kell a távollétet. A szülők lapunkhoz eljuttatott leveleiből az is kiderült, hogy az akció azokban az osztályokban volt sikeresebb, ahol szintén jogsértő listázás indult, például az SZMK-vezetők összeírták a távol maradó gyerekek nevét. Kaposváron körülbelül ötvenen vettek részt azon a demonstráción, amellyel a közoktatás jelenlegi helyzete ellen tiltakoztak. Szabó Zoltánné Kudomrák Zsuzsanna, a Kaposvári Kodály Zoltán Központi Általános Iskola főigazgatója lapunknak azt mondta: ez nem az a város, ahol demagógiával az utcára lehet vinni szülőket, gyerekeket. – Igaz, hogy Kaposvár állami fenntartású általános iskoláiban is vannak anyagi gondok, de az nem igaz, hogy működésképtelenek az iskolák – mondta az igazgató.Az iskolai bojkott a tegnapi adatok alapján kudarcnak tekinthető. A szervezők becslése szerint ugyanis országosan ötvenezerre tehető azoknak a diákoknak a száma, akik nem mentek tegnap iskolába. Magyarországon jelenleg 1,274 millió általános és középiskolás gyerek van, ez azt jelenti, hogy ha a Facebook-csoport állítása igaz, a tegnapi megmozduláson az iskolások kevesebb mint négy százaléka vett részt. Az is kétséges, hogy a távol maradók a Nem leszek suliban kezdeményezés vagy az influenzajárvány miatt maradtak otthon. Ez csak akkor derül ki, amikor az iskolák összesítik a tegnapra vonatkozó igazolásokat. Még árnyaltabbá teszi a képet, hogy a nyolcadik évfolyamba járó diákok jelentős része tegnap felvételizett valamely középiskolába.

Az intézményeken belül is igen változatos volt a megjelent és távol maradt gyermekek aránya. Volt olyan iskola, ahol az egyik osztályban a diákok egyharmada jelent meg, míg egy évfolyammal feljebb vagy lejjebb szinte senki nem hiányzott. Sárkány Péter, a Szent László Gimnázium igazgatója lapunknak azt mondta: a 800 tanuló mintegy harmada nem volt tegnap iskolában, és függetlenül a hiányzók számától, minden órát megtartottak. Foki Tamás, a Budapesti Fazekas Mihály Gimnázium igazgatóhelyettese megkeresésünkre annyit mondott: vegyes az összkép, és az igazolások áttekintése előtt korai volna bármit kijelenteni.

Hirdetés

Fizetett politikai hirdetés

Kiemelt

Az Orbán-kormány gazdaságpolitikáját méltatta a német lap

Novemberben a három nagy nemzetközi hitelminősítőből másodikként a Moody's-nál is visszakerülhet Magyarország a befektetésre ajánlott kategóriába.

Poszt-trauma

Clinton elintézte: az Alapító atyák forognak a sírjukban

Egy demokráciában a szólásszabadság szent és sérthetetlen.

Médiamanipuláció: már a saját szemének sem hihet az ember

Ezek szerint Mrs.Clinton győzelméért semmilyen ár sem drága.

Merkel: senki nem ússza meg a muszlim betelepítést

A kancellár nem rántja el a kormányt.

Migránsok a Vereckei hágónál

Kétfarkú kutyák: öngól kapásból.

Hirdetés

Fizetett politikai hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!