2016. augusztus 27., szombat, Gáspár napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/februarban-kezdodhet-magyar-nyomozas-halalfurgonrol-290305/

Heteken belül lefordíthatják az ausztriai iratokat a halálfurgonról

Még tart annak az irathalmaznak a lefordítása, amelyet novemberben kapott meg a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) az osztrák hatóságoktól az ausztriai A4-es autópályán otthagyott furgonban talált, 71 bevándorló halálával végződött augusztus végi esettel összefüggésben – tájékoztatta lapunkat tegnap az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata.

Információink szerint nem zárható ki, hogy a hivatalos fordítással néhány héten belül végeznek, de még tanulmányozni kell a dokumentumokat. Lapunk úgy tudja, az iratokból kiderül, hogy a csempészbandának az a része, amelyik a migránsok halálához is vezető utakat szervezte, irakiakból és afgánokból állt. A menekültek toborzásával és szállításuk lebonyolításával viszont bolgárokat bíztak meg a bűnszervezet vezetői.

Illegális bevándorlás – Ausztria

A Nemzeti Nyomozó Iroda eljárása öt gyanúsított ellen jelenleg is tart – Fotó: MTI

Az ügyben egy ideig párhuzamosan nyomoztak a magyar és az osztrák hatóságok. Mivel azonban az esettel kapcsolatos több cselekmény is Magyarországon történt, valamint négy gyanúsítottat a magyar hatóságok vettek őrizetbe, az osztrák igazságügyi tárca hivatalos megkeresésben ajánlotta fel Magyarországnak a büntetőeljárás lefolytatását. Az ügyben egyébként jelenleg is folyamatban van egy eljárás. A Nemzeti Nyomozó Iroda ugyanis öt gyanúsított ellen nyomoz embercsempészés megalapozott gyanúja miatt. Megkérdeztük a rendőrséget, hogy ez jelenleg hol tart, de a nyomozás érdekeire tekintettel nem közöltek bővebb információkat.

Mint ismert, az osztrák A4-es autópályán augusztus 27-én találták meg azt a hűtőkocsit, amelyben embercsempészek megbízásából hetvenegy menekültet szállítottak összezsúfolva a magyar–szerb határról Magyarországon át Ausztriába. A furgonban összezsúfolt emberek megfulladtak, az embercsempészek pedig elmenekültek. Később kiderült, hogy az áldozatok már a magyarországi útszakaszon meghalhattak.

Csak a véletlen segített

Előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság azt a román férfit, aki 150 bevándorlót zsúfolt társaival tavaly egy kisteherautó rakterébe Mórahalomnál. A férfi máig ismeretlen megbízóival állapodott meg, hogy Magyarországra jön és Szerbia felől átcsempészett embereket visz Ausztriába, 300 euróért. Június 26-án hajnalban indult el a 150 emberrel, de miután rájött, hogy az autó a túlsúly miatt vezethetetlen, társaival elmenekült a helyszínről, a migránsokat viszont nem engedte ki a járműből. A bevándorlók végül kinyitották a kocsit és egy részük elhagyta a helyszínt. A rendőrök már csak 104 migránst találtak meg, s tudtak előállítani. Az ügyészség szerint a raktérben lévőknél már hat perc után jelentkezhetett az oxigénhiány, ami az utazás kezdetétől számított 20-25 perc múlva halálos lehetett volna. A román férfit sanyargatással elkövetett embercsempészéssel gyanúsítják.

 

Hirdetés

Fizetett politikai hirdetés

Kiemelt

Meleg és száraz őszi időjárásban reménykednek a gazdálkodók

Ha beigazolódnak a várakozások, akkor idén több mint nyolcmillió tonna kukorica kerülhet a magtárakba, ami az elmúlt évek egyik legjobb eredményének számít.

Poszt-trauma

Migránsok a Vereckei hágónál

Kétfarkú kutyák: öngól kapásból.

Tombol a kettős mérce: már a fehér is fekete

A liberálisok megmutatták, hogyan kell fából vaskarikát csinálni.

Bayer feltámasztotta az SZDSZ-t

De nyugi, csak egy pillanatra!

Mire tanít bennünket a 444.hu?

Erkölcs, etika, emberség.

Hirdetés

Fizetett politikai hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!