2016. június 29., szerda, Péter, Pál napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/februarban-kezdodhet-magyar-nyomozas-halalfurgonrol-290305/

Heteken belül lefordíthatják az ausztriai iratokat a halálfurgonról

Még tart annak az irathalmaznak a lefordítása, amelyet novemberben kapott meg a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) az osztrák hatóságoktól az ausztriai A4-es autópályán otthagyott furgonban talált, 71 bevándorló halálával végződött augusztus végi esettel összefüggésben – tájékoztatta lapunkat tegnap az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata.

Információink szerint nem zárható ki, hogy a hivatalos fordítással néhány héten belül végeznek, de még tanulmányozni kell a dokumentumokat. Lapunk úgy tudja, az iratokból kiderül, hogy a csempészbandának az a része, amelyik a migránsok halálához is vezető utakat szervezte, irakiakból és afgánokból állt. A menekültek toborzásával és szállításuk lebonyolításával viszont bolgárokat bíztak meg a bűnszervezet vezetői.

Illegális bevándorlás – Ausztria

A Nemzeti Nyomozó Iroda eljárása öt gyanúsított ellen jelenleg is tart – Fotó: MTI

Az ügyben egy ideig párhuzamosan nyomoztak a magyar és az osztrák hatóságok. Mivel azonban az esettel kapcsolatos több cselekmény is Magyarországon történt, valamint négy gyanúsítottat a magyar hatóságok vettek őrizetbe, az osztrák igazságügyi tárca hivatalos megkeresésben ajánlotta fel Magyarországnak a büntetőeljárás lefolytatását. Az ügyben egyébként jelenleg is folyamatban van egy eljárás. A Nemzeti Nyomozó Iroda ugyanis öt gyanúsított ellen nyomoz embercsempészés megalapozott gyanúja miatt. Megkérdeztük a rendőrséget, hogy ez jelenleg hol tart, de a nyomozás érdekeire tekintettel nem közöltek bővebb információkat.

Mint ismert, az osztrák A4-es autópályán augusztus 27-én találták meg azt a hűtőkocsit, amelyben embercsempészek megbízásából hetvenegy menekültet szállítottak összezsúfolva a magyar–szerb határról Magyarországon át Ausztriába. A furgonban összezsúfolt emberek megfulladtak, az embercsempészek pedig elmenekültek. Később kiderült, hogy az áldozatok már a magyarországi útszakaszon meghalhattak.

Csak a véletlen segített

Előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság azt a román férfit, aki 150 bevándorlót zsúfolt társaival tavaly egy kisteherautó rakterébe Mórahalomnál. A férfi máig ismeretlen megbízóival állapodott meg, hogy Magyarországra jön és Szerbia felől átcsempészett embereket visz Ausztriába, 300 euróért. Június 26-án hajnalban indult el a 150 emberrel, de miután rájött, hogy az autó a túlsúly miatt vezethetetlen, társaival elmenekült a helyszínről, a migránsokat viszont nem engedte ki a járműből. A bevándorlók végül kinyitották a kocsit és egy részük elhagyta a helyszínt. A rendőrök már csak 104 migránst találtak meg, s tudtak előállítani. Az ügyészség szerint a raktérben lévőknél már hat perc után jelentkezhetett az oxigénhiány, ami az utazás kezdetétől számított 20-25 perc múlva halálos lehetett volna. A román férfit sanyargatással elkövetett embercsempészéssel gyanúsítják.

 

Hirdetés

Kiemelt

Szijjártó Péter: kerülni kell a terroristák Európába jutását megkönnyítő intézkedéséket

Ne álljon elő újra olyan „esztelen helyzet” Európa határainál, amikor naponta tízezrek jönnek be úgy, hogy nem tudni, kik ők.

Poszt-trauma

Mackónadrág, Soho Party, Hajdú B.

A kiesés után is azt álmodom, hogy Stieber-mezben átemelem az osztrák kapust.

Loretta gyereket akar – Újra Budapest Pride

A nagykövetek remélik, hogy a magyarok jól fognak viselkedni.

Farkasházy nem tud leállni

Kálmán Olga próbálta nyugtatni.

Homoszexuális rendőrök és az Unió válsága

Ne csodálkozzunk, hogy az angolok kiléptek.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!