2016. augusztus 30., kedd, Rózsa napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/februar-vegeig-eldol-a-letakart-golgota-sorsa-331285/

Február végéig eldől a letakart Golgota sorsa

Meg kell hozni a döntést február 21-ig kell a Munkácsy-trilógia részét képező Golgota védetté nyilvánítása miatt indult hatósági eljárásban – közölte szerdán a Magyar Időkkel a Miniszterelnökségi Sajtóiroda. Hozzátették: az ügyben a végső szót a Forster Központ elnöke mint másodfokú hatóság jogosult kimondani. Lapunk is megírta, hogy tavaly november 20-án hivatalosan is felkerült a védett művészeti alkotások közé Munkácsy Mihály Golgota című festménye.

A műremek amerikai–magyar tulajdonosa, Pákh Imre üzletember a védetté nyilvánítással összefüggésben hangsúlyozta, hogy továbbra is jogellenesnek és indokolatlannak tartja az eljárást, és emlékeztetett: korábban meg is fellebbezték a Foster Központ döntését. – Azon leszek meglepődve, ha meglepődöm az eljárás végén. Kicsit olyan ez a másodfokú eljárás, mint amikor a bíró, a hóhér és az esküdtszék is egy személyben ugyanaz – mondta lapunknak Pákh Imre, aki szerint borítékolható a Fosters döntése.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a továbbiakban is a jogszabályi lehetőségek figyelembevételével jár el Munká­csy Mihály Golgota című képének megvásárlásakor – áll az MNB lapunkhoz eljuttatott közleményében. A képet a jegybank Értéktár programjának részeként kívánja megvásárolni, a műkincsvételre vonatkozó lehetőségeken belül, amelyeket ez esetben jogszabályok határoznak meg. A közlemény szerint az MNB továbbra is a nyilvánosság előtt is ismert hatmillió dolláros – azaz több mint 1,6 milliárd forintos – vételárat határozza meg a Golgotáért.

Az MNB az eddigi tárgyalások folyamán világossá tette, ez az összeg az általa legmagasabbként kifizethető vételár. Leszögezik: a jegybank nem tud és nem is akar alkudozásba bocsátkozni. A nemzeti bank ugyanakkor továbbra sem ért egyet Pákh Imre reakciójával, aki a Déri Múzeumban kiállított Golgotát letakartatta, és ezzel a festményt a nagyközönség számára elérhetetlenné tette.

A festmény sorsa azért is érdekes, mert a napokban Papp László, Debrecen polgármester azt mondta: a település megpályázza a 2023-as Európa kulturális fővárosa címet, majd meg­győződésének adott hangot, hogy hamarosan lehull a lepel a Déri Múzeumban letakarva őrzött Golgotáról. Hozzátette, folyamatos kapcsolatban áll Pákh Imrével. A jó viszonyt a kép tulajdonosa is megerősítette lapunknak, hozzátéve: vele sem a kormány, sem a jegybank nem hajlandó tárgyalni, de örül Papp László optimizmusának. „Abban a pillanatban lekerül a lepel a Golgotáról, ahogy megszűnik a védettség a festményen. Előbb azonban erre nem látok lehetőséget.” – zárta szavait Pákh Imre.

Hirdetés

Fizetett politikai hirdetés

Kiemelt

Soros az amerikai igazságügyi rendszer átalakításába is beavatkozik

A milliárdos üzletember tavaly hat államban több mint hárommillió dollárt költött hét helyi kerületi ügyész választási kampányára.

Poszt-trauma

Clinton elintézte: az Alapító atyák forognak a sírjukban

Egy demokráciában a szólásszabadság szent és sérthetetlen.

Médiamanipuláció: már a saját szemének sem hihet az ember

Ezek szerint Mrs.Clinton győzelméért semmilyen ár sem drága.

Merkel: senki nem ússza meg a muszlim betelepítést

A kancellár nem rántja el a kormányt.

Migránsok a Vereckei hágónál

Kétfarkú kutyák: öngól kapásból.

Hirdetés

Fizetett politikai hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!