2018. január 19., péntek, Sára, Marió napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/eselyt-adnak-fogyatekosoknak-2602183/

Esélyt is adnak a fogyatékosoknak

A szociális terület európai uniós forrásainak negyedét a társadalmi integrációra fordítják
A Kádár-rendszer idején a nagy intézményekben el akarták dugni a fogyatékos és a pszichiátriai betegséggel élő embereket, ám a jelenlegi kormány úgy gondolja, inkább esélyt kell adni nekik a teljes életre. Eddig mintegy 660 fogyatékos ember költözött családias hangulatú, az önálló életvitelt és a társadalmi beilleszkedést támogató lakóházakba. Bélapátfalván és környékén sikeresen működik a modell, kis közösségekbe kerülve üvegházi kertészetben, kerámiaműhelyben, asztalosműhelyben dolgoznak.

– Befogadó és összetartó társadalom csak úgy épülhet, ha annak a fogyatékos emberek is integráns részei – nyilatkozta lapunknak Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára. – Nem szeretnék, ha a fogyatékossággal élők magukra maradnának nehéz­ségeikkel, problémáikkal, ha elszigetelődnének, ha nagy intézményekbe szorulnának.

A kormány döntése az, hogy a szociális területen rendelkezésre álló összes ­uniós fejlesztési forrás negyedét a fogyatékos emberek társadalmi integrációjára és életminőségének javítására fordítják, ennek fontos része lesz a foglalkoztatás bővítése is – közölte Czibere Károly, hozzátéve, hogy összességében a következő három évben 103 milliárd forintot fordítanak a fogyatékosokat segítő támogató szolgáltatások fejlesztésére.

– A fogyatékossággal és a ­pszichiátriai betegséggel élők számára a valódi segítség a közösségbe vissza­ágyazódás, a társadalmi befogadás kultúrájának építése. A zsúfolt és rugalmatlan nagy intézmények a múlt örökségei, amelyekbe a Kádár-rendszer idején el akarták dugni a fogyatékos és a pszichiát­riai betegséggel élő embereket.

Ezzel szemben a jelenlegi kormány úgy gondolja, hogy esélyt kell adni nekik a teljes életre, és lehetőséget biztosítani ahhoz, hogy megmutassák, erőforrásai a nemzetnek. Ennek feltétele, hogy méltó lakhatási körülmények közé kerüljenek, ezért a kormány 2011-ben alkotta meg az úgynevezett szociális intézményi férőhelykiváltási stratégiát, amelynek három lépcsőben megvalósuló folyamata társadalompolitikai, sőt nemzetstratégiai szempontból is meghatározó jelentőségű – nyilatkozta az államtitkár.

Fotó: Bach Máté

Számukra a valódi segítség a közösségbe való visszaágyazódás, illetve a lehetőség a teljes életre

A program első lépcsője 2016-ban hétmilliárd forintból valósult meg. Eddig mintegy 660 fogyatékos ember költözött családias hangulatú, az önálló életvitelt és a társadalmi beilleszkedést támogató lakóházakba országszerte az 50 férőhelyesnél nagyobb létszámú szociális intézményekből. 2018-ban 22 milliárd forintos keretösszegből újabb 2500 ember, 2023-ig pedig 55 milliárd forintos támogatással további 7500 ember átköltözésére nyílik lehetőség. A tervek végrehajtásakor kiemelt figyelmet szükséges fordítani a gondozottak, a munkatársak és a társadalom felkészítésére, érzékenyítésére.

A közösségbe visszaágyazódás egyik ilyen helyszíne a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Bélapátfalva. Tóth Erzsébet, a Bélapátfalvai Idősek, Fogyatékosok Otthonának igazgatója megkeresésünkre közölte: az intézményből 2016 januárja és áprilisa között mintegy 150 fogyatékos ember költözött ki a környék öt településén kialakított, 6-12 férőhelyes házakba. – A 15 ingatlanban elhelyezett lakókon az elmúlt két évben „óriási fejlődés” tapasztalható, köszönhetően az önállóságot ösztönző életvitelnek, az új szemléletű támogatásnak és a korszerű infra­struktúrának – mondta a szakember.

A lakhatást nyújtó házak Bélapátfalván és további négy környező településen: Mónosbélen, Bükkszentmártonban, Szilvásváradon és Nagyvisnyón találhatóak. A fogyatékossággal élő lakók számára már 2006 óta szociális foglalkoztatást működtetnek, amely 2017 áprilisától átalakult fejlesztő foglalkoztatássá.

– Határozott idejű munkaviszonyban 35 személynek, a szociális törvény szerinti fejlesztési jogviszonyban pedig 60 személynek biztosítanak hasznos, értékteremtő, mindennapos elfoglaltságot és jövedelmet biztosító munkát üvegházi kertészetben, fóliasátorban, gombaházban, a parkgondozás területén, kerámia- vagy asztalosműhelyben. Néhányan a műanyag-feldolgozásban, textilfeldolgozó műhelyben, hímzőműhelyben dolgoznak, többeknek takarítói, konyhai és mosodai kisegítő munkát biztosítottak. Két személy újságkihordóként állja meg a helyét – tudtuk meg Tóth Erzsébettől.

Emelkedik az ápolási díj

Jövőre többet kapnak kézhez azok, akik állandó és tartós gondozásra szoruló, súlyosan fogyatékos vagy tartósan beteg, 18 év alatti személy gondozását, ápolását végzik – áll az Emmi tegnap lapunkhoz eljuttatott közleményében. Az ápolási díj alapösszege 2018. január 1-jétől ismét öt százalékkal emelkedik, valamint a tartósan beteg gyermeküket legalább húsz éven át otthon ápolók számára új támogatási forma lesz elérhető. Több pályázat keretösszege is emelkedik 2018-tól, úgymint a segítőkutya-kiképzés, a szülősegítő szolgáltatások, az elemi rehabilitációs szolgáltatások, a fogyatékos embereket nevelő családok otthonában nyújtott időszakos kísérés és ellátási program finanszírozása, valamint tovább nő a fogyatékosságügyi érdekvédelmi szervezetek és civil szervezetek költségvetési támogatása is.

 

Kiemelt

Izgalmak a Műcsarnokban

Az elmúlt négy évben kialakult gyakorlat szerint a Műcsarnok építészeti adottságaira idén is nagy figyelmet fordítottak.

Poszt-trauma

Oknyomozó riporternek csapott fel a DK elnöke

Bizonyára ő is a Gőbölyös Soma-díjra hajt.

Megkapták a leckét a fideszes parasztok

Az SZDSZ émelyítő bűzét böfögte fel Vajda Mihály.

Elképesztő információ látott napvilágot

Élő adásban vedlett álcivillé a Független Diákszervezet.

Űrhajóval még nem jöttek

A bevándorlás egy álprobléma.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!