2018. január 23., kedd, Zelma, Rajmund napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/eroteljes-balliberalis-fordulat-jelei-az-lmp-ben-2538046/

Erőteljes balliberális fordulat jelei az LMP-ben

Információink szerint Jancsó Andrea döntése, hogy kilép a pártból, nem csupán a rossz listás hellyel magyarázható, hanem egyben az LMP-n belül hónapok óta zajló átrendeződés jele is.

Nem múlt el botrány nélkül az LMP listaállító kongresszusa: Jancsó Andrea (képünkön), a párt ferencvárosi önkormányzati képviselője hétfőn kilépett a pártból, miután csak a 28. helyet kapta meg az országos listán. Információink szerint Jancsó döntése nem csupán a rossz listás hellyel magyarázható, hanem egyben az LMP-n belül hónapok óta zajló átrendeződés jele is.

Jancsót Schiffer András hozta a pártba, az elnökségbe is elsősorban az akkor még jelentős befolyással rendelkező volt társelnök lobbierejének köszönhetően került be be idén februárban. Schiffer András befolyása azonban lemondása óta folyamatosan csökken, ennek betetőzése volt a hétvégi kongresszus, amikor az ő köréhez sorolható emberek közül gyakorlatilag mindenki kiszorult a legjobb listás helyekről.

Forrásaink szerint az átrendeződés nem csupán a volt társelnökhöz sorolható emberek lecserélését, hanem új stratégiát is jelent. A Soros-féle CEU-n végzett, budapesti liberális és feminista körökben ismert Ungár Péter befolyásának növekedésével az LMP egyre inkább eltávolodik a Schiffer alatt képviselt, a Fidesztől és a baloldaltól egyenlő távolságot tartó politikától, és a párt egyre inkább a baloldali liberális tábor vezető erejévé kíván válni.

Ennek volt része Demeter Márta leigazolása, de ez volt a legfőbb érv a szocialisták sok politikusával továbbra is jó viszonyt ápoló Ron Werber szerződtetése mellett is. Az új iránynak köszönhetően vált az LMP az elmúlt hetekben Soros György legnagyobb védelmezőjévé és a nemzeti konzultáció hangos kritikusává.

Ungár erősödése és az általa képviselt stratégia sokakat zavar az LMP-n belül, elsősorban a párt alapító, elkötelezett zöld politikusai közül. A hétvégi kongresszus és az ott elfogadott országos lista azonban azt bizonyítja, hogy az LMP eredeti értékeit és céljait képviselő vezetők – köztük Schiffer András is – végképp kiszorultak a párt meghatározó emberei közül.

Kiemelt

Halálos áldozatokkal járó lövöldözés volt egy iskolánál az USA-ban

A lövöldözőt azonnal őrizetbe vették, a 15 éves fiúnál kézifegyver volt. Kilétéről és tettének esetleges okairól egyelőre nem közöltek információt.

Poszt-trauma

Ordas hazugság a holland sajtóban a magyar oktatásról

Szerintük funkcionális analfabéták a magyar diákok.

Ungár elszabadult

Pártmegbízás vagy önmegvalósítás a trollkodás?

Zavarta a terrorgyanús afgán migránst a kereszt, levette a német bíróság

Ez így korrekt Európában.

Fodor Gáborék meghökkentő közleménye

Üzenet jött a mikroszkóp alól.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!