2017. május 1., hétfő, Fülöp, Jakab napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/erositenek-az-apa-fiu-kapcsolatot-1502791/

Erősítenék az apa-fiú kapcsolatot

Gyermekkorban varázslatos, kamaszkortól hiteles hősök kellenek a gyerekeknek

Kevés olyan szervezet alakult az elmúlt években, amely az apák és fiúk problémáit állítja a középpontba, miközben a női egyenjogúsággal számos formáció foglalkozik. Ráadásul a férfiak sokszor inkább emésztik magukat, hordozzák problémáikat, nehezebben teszik fel kérdéseiket, így arra is nehezebb rávenni őket, hogy nekik szóló programokon részt vegyenek. Az Apa-Fia Műhely alapítói szerint több generáció felnőtt a nélkülözhetetlen apai kapcsolat, a példakép, az ösztönzés és a családi örökség átadása nélkül. A műhelyt azért indították el, hogy teret adjanak kapcsolaterősítő találkozásoknak.

– Két-három évvel ezelőtt már megfogalmazódott bennünk a gondolat, hogy szükség lenne egy Apa-Fia Műhelyre. Gyerektáboroztatás kapcsán sokszor találkoztunk azzal a jelenséggel, hogy a kisfiúknak hiányzik a férfi ideálképük. Ez részben visszavezethető arra is, hogy az apával hiányos vagy nem túl jó a kapcsolata a gyereknek – mondta a Magyar Időknek Lakatos Gergely, a műhely egyik ötletgazdája. Kérdésünkre, hogy mi a műhelyfoglalkozások lényege, elmondta: „ezeken apák és fiúk kölcsönösen megerősítik a bizalmat egymás iránt”.

– Gyermekkorunkban a varázslatos hősöket keressük, kamaszkorunktól fogva viszont már hiteles hősökre van szükségünk – magyarázta Gyombolai Zsolt, a műhely másik ötletgazdája, aki szerint a probléma az, hogy ezt a transzformációt kevés férfi tudja meglépni.

– Kamaszkorban az alá-fölé rendelt viszonyt felváltja egy egészséges mellérendelődés, viszont ezzel egy időben elindul a jó értelemben vett, kritikus szemléletű hibakeresés, a hitelesség vizsgálata.

Forrás: 123RF

A kölcsönös bizalom javításában is segítenek a műhelyfoglalkozások (képünk illusztráció)

Az Apa-Fia Műhely az erre való felkészülésben is segíteni tud – hangsúlyozta Gyombolai Zsolt, aki pszichológusként sok családi problémával találkozik munkája során. Azt már sokan elmondták, hogy a hagyományos férfiszerepek a modern életmód miatt megváltoztak, átalakultak, de hogy a férfi hogyan tud továbbra is férfi maradni, abban nagy a káosz a fejekben.

– Mi azt tudjuk biztosítani, hogy a témába vágó programokat, minőségi együtt töltött időt kínálunk apáknak és fiúknak. Mitől lesz egy férfi férfi? Hogyan lehet fejlődni ezen a téren? Mi az, aminek a nők örülnének, milyen férfira vágynak? Mit tekintünk férfias értéknek? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keressük a választ – tette hozzá.

Egyelőre háromféle programmal szolgálnak az érdeklődőknek. Az egyik a szerszámszombat, amelynek lényege, hogy apa és fia közösen alkossanak valamit, ami hasznos és hazavihető. A másik a műhelyhétvége, amelynek első foglalkozása május 12-től 14-ig tart majd, témája pedig a nő, vagyis az anya, a nagymama, a feleség és a lány.

A harmadik pedig az apa-fia vándortábor (július 20–23.) lesz, ahol a jelmondat: Bátorsággal a végletekig! Honlapjukon (Apafiaműhely.hu) rendszeresen tájékoztatják az érdeklődőket a programokról.

Kiemelt

Kettős győzelemmel négyes döntőben a Veszprém

A Telekom Veszprém bejutott a férfi kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntőjébe azt követően, hogy vasárnap 30-25-re győzött a Montpellier vendégeként.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!