2017. december 14., csütörtök, Szilárda napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/emmi-beremeles-van-szocialistak-alatt-letbizonytalansag-volt-az-egeszsegugyben-2549773/

Emmi: most béremelés van, a szocialisták alatt létbizonytalanság volt az egészségügyben

MTI
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szerint az egészségügyi dolgozókat egyedül a szocialisták használták ki és csapták be; jelenleg béremelés van, a szocialisták alatt létbizonytalanság volt az egészségügyben.

A tárca csütörtöki, az MTI-hez eljuttatott közleményében arra reagált, hogy az MSZP szerint nem történt valódi béremelés az egészségügyben. Szakács László frakcióvezető-helyettes a nap folyamán sajtótájékoztatón azt mondta: az ágazat dolgozóinak 12 százalékos emelést ígért a kormány, de egy részük – 15-16 ezer egészségügyi munkavállaló, köztük szakápolók, nővérek, műtősök – nem kapott egy fillért sem.

Kiemelte: ők általában eddig is jóval kevesebbet kerestek a törvényben megállapított garantált bérminimumnál. Most, bár az alapjövedelem nőtt, az a kiegészítés, amely arra a szintre emelte volna a fizetésüket, hogy ne keressenek kevesebbet, mint a bérminimum, csökkent.

Az Emmi közleményében az áll: a szocialista kormányok idején „felháborítóan alacsony bérekért dolgoztatták, létbizonytalanságba taszították” az egészségügyi dolgozókat, elvettek tőlük egyhavi bért, több ezer ápolót és orvost üldöztek el a pályáról vagy az országból.

Kiemelték: az egészségügyi szakdolgozók alapbére 2016 és 2019 között átlagosan 65 százalékkal emelkedik, a tavalyi 26,5 százalékos béremelés után novemberben újabb 12 százalékos alapbéremelés történt.

Azt írták: a legalacsonyabb fizetésű, minimálbéren és garantált bérminimumom foglalkoztatott dolgozóknál azért nem érvényesül teljes mértékben a novemberi 12 százalékos emelés, mert az ő fizetésük a minimálbér és garantált bérminimum emelésével együtt mozog, így az ő bérük az elmúlt egy évben már kétszer is emelkedett.

A tavalyi 26,5 százalékos emelés után még idén januárban is emelkedett, a minimálbéreseké 15 százalékkal, a garantált bérminimumosoké 25 százalékkal – tették hozzá. Arra hívták fel a figyelmet, hogy a béremelés ebben a fizetési kategóriában januárban tovább folytatódik, mivel a minimálbér újabb 8, a szakmunkás-minimálbér pedig 12 százalékkal nő majd.

Kiemelt

Hipp-pel végre megjött a szerencse

Reménytelennek tűnt a helyzete, de remek hajrával rukkolt ki az ősszel kétszer is edzőt váltó Haladás az NB I-ben. A furcsa idényről Halmai Gábor résztulajdonossal beszélgettünk.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!