2017. november 21., kedd, Olivér napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/emelkedik-birosagi-dolgozok-illetmenye-2206072/

Emelkedik a bírósági dolgozók illetménye

Összesen hatmilliárd forint jut a költségvetésből a bírósági dolgozók illetményének emelésére, közölte tegnap sajtótájékoztatón Handó Tünde. Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökének elmondása szerint 8287-en részesülnek átlagosan 30 százalékos illetményemelésben az év elejéig visszamenőleg. Ez az összes bírósági dolgozó 97 százalékát jelenti. A hivatal elnöke bejelentette, a bírósági titkárok 95 százaléka a legmagasabb fizetési kategóriába kerül át. Az ügyek közel 60 százalékát ők intézik, munkájuk megbecsülése azért is fontos, mert ők jelentik a bírói kar utánpótlását. A bruttó 400–600 ezer forintos fizetés vonzóvá teheti a bírói szervezetet.

Átlagosan harminc százalékkal nőnek a fizetések

Fotó: Mirkó István

Átlagosan harminc százalékkal nőnek a fizetések

A bírósági titkárok mellett a középfokú végzettséggel rendelkező tisztségviselők, valamint a bírók illetménye is nő. Az előbbi kategóriába tartozók bére 20–60 százalékkal is emelkedhet. A bírók járandósága 12 év után nő, másfél év alatt kétszer, 5-5 százalékkal. Az illetmények emelkedésével párhuzamosan bevezetik a teljesítményértékelési rendszert is. A dolgozók teljesítményét folyamatosan mérik, a legkiválóbb munkát végzők kapják majd a legnagyobb elismerést. Handó Tünde kérdésre válaszolva elmondta, hogy fél éven belül legalább 200 új bíró kinevezésére lesz szükség, akik jártasak a közigazgatási szakterületen. A létszámnövekedést a közigazgatási perrendváltozás indokolja.

Az Országos Bírói Tanács (OBT) leköszönő elnöke, Simon Levente közölte: elfogadták az integritási szabályzat utánkövetésével kapcsolatos beszámolóját. Major Zsolt, az OBT új soros elnöke elmondta, hogy az OBT hatéves megbízatása jövőre lejár. A szakmai szervezetek hamarosan kijelölik a küldötteket, akik megválasztják az OBT új tagjait.

Hirdetés

Kiemelt

Leváltják Robert Mugabét

A kormánypárt hivatalosan is értesítette a múlt heti katonai puccs nyomán házi őrizetbe helyezett Mugabét, hogy megfosztották pártelnöki tisztségétől.

Poszt-trauma

Ujhelyi nagyon meglepődhetett a kérdésére kapott válaszon

A legilletékesebbekhez fordult.

Ötven ostoba

A Ferencvárosi Torna Club most ­en­nyinél tart. Sok? Kevés?

A hitelesség és a HVG

Aki keveset gondolkodik...

Bokros agymenése

A MoMa ura már további három Orbán-ciklust is elképzelhetőnek tart!

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!