2016. augusztus 28., vasárnap, Ágoston napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/elzarva-maradhatnak-pc-tanulmanyok-402931/

Elzárva maradhatnak a PC-tanulmányok

A polgári elhárítás elutasította a Magyar Idők adatigénylési kérelmét
Elutasította a Magyar Idők adatigénylését az Alkotmányvédelmi Hivatal. Lapunk azt szerette volna elérni, hogy betekinthessen azokba a tanulmányokba, amelyeket a Political Capital készített a Gyurcsány-kormány idején a polgári elhárítás megbízásából.

2006 és 2010 között 432,2 millió forint állami megbízást kapott az akkor Somogyi Zoltánhoz és Szabados Krisztiánhoz köthető Political Capital (PC). Ebből az összegből nagyjából 190 millió forint értékű megbízásuk a Nemzetbiztonsági Hivataltól (NBH) – az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) jogelődjétől – érkezett. Az SZDSZ-gyökerű cégről köztudott, hogy 2004-ben részt vett Gyurcsány Ferenc kormányprogramjának írásában, majd később az MSZP-nek, illetve az MDF-nek, valamint Bajnai Gordonnak és számos minisztériumnak is adtak tanácsokat.

A nemzetbiztonság és az elemzőcég közötti hivatalos kapcsolat egyébként Galambos Lajos főigazgató idején kezdődött, majd a 2007 decembe­rében hivatalba lépett utódja, Laborc Sándor regnálása alatt is folytatódott.

2009 telén Szabados Krisztián, a PC ügyvezetője közölte: egy volt szocialista országokra kiterjedő kutatásuk keltette fel az NBH figyelmét, amelynek témája a térség szélsőséges csoportjainak vizsgálata volt. Állítása szerint a Nemzetbiztonsági Hivatal mindössze e kutatás eredményeire tartott igényt. Lapinformációk szerint viszont az NBH nem pusztán egy „civil” kutatás eredményeire volt kíváncsi, hanem a társadalomban, valamint a politikában zajló egyéb folyamatok feltérképezésére is felkérte a Political Capitalt.

A PC ügyvezetője határozottan visszautasította azt a sajtóértesülést, hogy az NBH-nak végzett kutatás és a társaságuk által 2004 óta politikai tanácsadással segített MDF által kirobbantott UD Zrt.-ügy között párhuzam lenne. A PC egy másik munkatársa ugyanakkor azt elismerte, hogy több kutatás témája a Magyar Gárda, a Jobbik és Vona Gábor volt. Gyulai Attila akkor arról is beszámolt, hogy a két szervezetről az NBH-nak készített elemzésekben nem írtak mást, mint amit a nyilvánosságnak szánt anyagaikban is közzétettek. A Political Capital szerint 33 ezer oldalnyi elemzést készítettek.

2010-ben a sajtó arról is cikkezett, hogy a Political Capitalnek kiszervezett feladatokat az NBH is el tudta volna végezni, illetve a jelentés szerint a PC szerződéseinek egy részénél hiányoznak a teljesítési igazolások, így nem tudni, miért fizetett az NBH a cégcsoportnak.

A Népszabadság akkoriban közölte, „a Political Capital hónapok óta kéri a Nemzetbiztonsági Hivatalt (NBH), hogy engedélyezze a szélsőséges politikai tendenciákról szóló kutatási eredmények nyilvánosságra hozatalát, ám azt a hivatal főigazgatója, Balajti László megtiltotta”. A nemzetbiztonsági bizottság a lap szerint egy zárt ülésen egyhangúlag fogadta el a soraiból felkért háromtagú munkacsoport – Tóth Károly szocialista bizottsági alelnök, Bőhm András SZDSZ-es bizottsági tag és Hende Csaba fideszes képviselő – által készített négyoldalas jelentést. A munkacsoport két hónapon keresztül vizsgálta a kapcsolatrendszert, de az ügynek szinte minden összefüggése államtitkot képez.
2015 decemberében a PestiSrácok.hu a Belügyminisztérium válasza alapján arról számolt be, hogy a Political Capital 2010 előtt úgy dolgozott az NBH-nak, hogy munkatársaikat egyáltalán nem világították át, azaz nem rendelkeztek biztonsági tanúsítvánnyal. Azt nem tudni, hogy a cég hozzáférhetett-e államtitkokhoz.

A Magyar Idők idén februárban adatigényléssel fordult az Alkotmányvédelmi Hivatalhoz. Lapunk az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvényre hivatkozva fogalmazta meg a beadványát, amelyben azt kérte, elektronikus másolatban küldjék meg az NBH és a Political Capital között létrejött szerződéseket, a szerződésekhez kapcsolódó teljesítésigazolásokat és azok mellékleteit.

Az Alkotmányvédelmi Hivatal napokban megküldött válaszában elutasította az adatigénylést. Az AH tájékoztatása szerint „a Political Capital cégcsoport által készített dokumentumok, szerződések, teljesítésigazolások nem tartoznak a minősített adat kategóriájába. A nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló 1995. évi CXXV. törvény 48. § (1) bekezdés, illetve az 51. § (1) bekezdés alapján a dokumentumok nyilvánosságra hozatalára nincs lehetőség.”

Hirdetés

Fizetett politikai hirdetés

Kiemelt

Orbán Viktor audiencián találkozott Ferenc pápával

Orbán Viktor miniszterelnök a katolikus törvényhozók éves tanácskozásának keretében audiencián találkozott Ferenc pápával.

Poszt-trauma

Migránsok a Vereckei hágónál

Kétfarkú kutyák: öngól kapásból.

Tombol a kettős mérce: már a fehér is fekete

A liberálisok megmutatták, hogyan kell fából vaskarikát csinálni.

Bayer feltámasztotta az SZDSZ-t

De nyugi, csak egy pillanatra!

Mire tanít bennünket a 444.hu?

Erkölcs, etika, emberség.

Hirdetés

Fizetett politikai hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!