2016. augusztus 26., péntek, Izsó napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/elutalta-tartozasok-elso-reszet-klik-439039/

Elutalta a tartozások első részét a Klik

A civil platformnak csak a saját véleménye fontos
Megkezdte a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) a felhalmozott tartozásainak kifizetését. E hét elejéig mintegy 8,6 milliárd forint értékben 90 ezer lejárt számlát fizettek, illetve fizetnek ki a tankerületek. A következő hét végén pedig újabb elmaradt számlacsomagra utal át pénzt a központ a területi szerveknek – tudta meg a Magyar Idők.

Mint arról már korábban is írtunk, a kormány 38 milliárdot adott a Kliknek, az összeg már egy hete megérkezett az intézményfenntartóhoz. A kedd óta hivatalban lévő új vezetés azonnal hozzálátott a szervezet pénzügyi helyzetének rendezéséhez. Szombaton az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) reagált a Civil Közoktatási Platform 12 pontjára. A tárca közleménye szerint a platform követelései szerepelnek a köznevelési kerekasztal munkacsoportjainak témái között, a minisztérium, megismételve korábbi meghívását, várja a tömörülés képviselőjét a kerekasztal holnapi ülésére. Az Emmi válaszlevele szerint a platform által leírt kérdések, problémák a tárca előtt is ismertek, azok egytől egyik szerepelnek a köznevelési kerekasztal valamelyik munkacsoportjának témái között.

A PDSZ elnöke, Mendrey László (jobbra) közleményben tudatta, támogatják a március 15-i tüntetést

Forrás: Havran Zoltán

A PDSZ elnöke, Mendrey László (jobbra) közleményben tudatta, támogatják a március 15-i tüntetést

A köznevelési kerekasztal plenáris ülése a tárgyalópartnerek által meghatározott ütemezés szerint végzi szakmai munkáját, már az első két ülésen megfogalmaztak több olyan javaslatot, amelyet a kormányzat elfogadott – olvasható a dokumentumban. A tiltakozók által a tárcának elküldött 12 pontban szerepel többek között a tanulói terhek mérséklése, a kötelező testnevelésórák számának csökkentése, a szakképzés változásainak felfüggesztése, valamint a levelük szerint későbbiekben választható egész napos iskola pedagógiai alternatívájának elkészítése is. (Az egész napos iskola egyébként már évek óta létező oktatásszervezési forma [– a szerk.]).

A Köznevelési Kerekasztalhoz történő meghívást nem tekintjük őszinte gesztusnak, azt a közvéleményt félrevezetni szándékozó, taktikai kísérletként értelmezzük, ugyanakkor nyitottak vagyunk a kétoldalú tárgyalásokra – olvasható a platform által kiadott válasznyilatkozatban. A tiltakozók kizárnák a tárgyalásokból mindazokat, akik csak szakmai alapon közelítik meg az oktatásügy problémáit. Megpróbálják felértékelni magukat azáltal, hogy a Köznevelési Kerekasztalt, ahol a felsőoktatás, a tudomány, a pedagógusok, a szülők, a munkaerőpiac és a diákok képviselői ülnek, továbbra is illegitimnek minősítik. Véleményük szerint csak velük, az ő feltételeik szerint kell egyeztetnie a kormánynak.

TÜNTETNEK A TANÁROK

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) támogatja a Tanítanék Mozgalom március 15-re meghirdetett Kossuth téri demonstrációját – közölte Mendrey László. A PDSZ elnöke közleményében hangsúlyozta: a cél, hogy minél hamarabb elkezdődjenek a „közoktatás súlyos válságából kivezető utat megépítő – érdemi változásokat eredményező – tárgyalások”. Eközben Szalayné Tahy Zsuzsa a zuglói Szent István Gimnázium Facebook-oldalán jelezte: ő úgy fog sztrájkolni, hogy március 15-től nem ad jegyet a diákjainak. A nemzeti ünnepre egyébként Büki Zoltán, a Demokratikus Magyarországért Civil Társaság elnöke is demonstrációt szervez. Az ellenzéki aktivista a Nemzeti Múzeumot választotta helyszínül, amely szerinte azért szimbolikus, mert „1948-ban (sic!) is az akkori ellenzék kelt fel a hatalommal szemben”. (Sz. L.)

 

Hirdetés

Fizetett politikai hirdetés

Kiemelt

KVÓTAREFERENDUMKormányszóvivő: helytelen távolmaradásra buzdítani

Kovács Zoltán azt mondta, hogy történelmi jelentőségű népszavazásról és nemzeti ügyről van szó, ezért el kell menni voksolni.

Poszt-trauma

Migránsok a Vereckei hágónál

Kétfarkú kutyák: öngól kapásból.

Tombol a kettős mérce: már a fehér is fekete

A liberálisok megmutatták, hogyan kell fából vaskarikát csinálni.

Bayer feltámasztotta az SZDSZ-t

De nyugi, csak egy pillanatra!

Mire tanít bennünket a 444.hu?

Erkölcs, etika, emberség.

Hirdetés

Fizetett politikai hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!