2016. július 28., csütörtök, Szabolcs napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/elutalta-tartozasok-elso-reszet-klik-439039/

Elutalta a tartozások első részét a Klik

A civil platformnak csak a saját véleménye fontos
Megkezdte a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) a felhalmozott tartozásainak kifizetését. E hét elejéig mintegy 8,6 milliárd forint értékben 90 ezer lejárt számlát fizettek, illetve fizetnek ki a tankerületek. A következő hét végén pedig újabb elmaradt számlacsomagra utal át pénzt a központ a területi szerveknek – tudta meg a Magyar Idők.

Mint arról már korábban is írtunk, a kormány 38 milliárdot adott a Kliknek, az összeg már egy hete megérkezett az intézményfenntartóhoz. A kedd óta hivatalban lévő új vezetés azonnal hozzálátott a szervezet pénzügyi helyzetének rendezéséhez. Szombaton az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) reagált a Civil Közoktatási Platform 12 pontjára. A tárca közleménye szerint a platform követelései szerepelnek a köznevelési kerekasztal munkacsoportjainak témái között, a minisztérium, megismételve korábbi meghívását, várja a tömörülés képviselőjét a kerekasztal holnapi ülésére. Az Emmi válaszlevele szerint a platform által leírt kérdések, problémák a tárca előtt is ismertek, azok egytől egyik szerepelnek a köznevelési kerekasztal valamelyik munkacsoportjának témái között.

A PDSZ elnöke, Mendrey László (jobbra) közleményben tudatta, támogatják a március 15-i tüntetést

Forrás: Havran Zoltán

A PDSZ elnöke, Mendrey László (jobbra) közleményben tudatta, támogatják a március 15-i tüntetést

A köznevelési kerekasztal plenáris ülése a tárgyalópartnerek által meghatározott ütemezés szerint végzi szakmai munkáját, már az első két ülésen megfogalmaztak több olyan javaslatot, amelyet a kormányzat elfogadott – olvasható a dokumentumban. A tiltakozók által a tárcának elküldött 12 pontban szerepel többek között a tanulói terhek mérséklése, a kötelező testnevelésórák számának csökkentése, a szakképzés változásainak felfüggesztése, valamint a levelük szerint későbbiekben választható egész napos iskola pedagógiai alternatívájának elkészítése is. (Az egész napos iskola egyébként már évek óta létező oktatásszervezési forma [– a szerk.]).

A Köznevelési Kerekasztalhoz történő meghívást nem tekintjük őszinte gesztusnak, azt a közvéleményt félrevezetni szándékozó, taktikai kísérletként értelmezzük, ugyanakkor nyitottak vagyunk a kétoldalú tárgyalásokra – olvasható a platform által kiadott válasznyilatkozatban. A tiltakozók kizárnák a tárgyalásokból mindazokat, akik csak szakmai alapon közelítik meg az oktatásügy problémáit. Megpróbálják felértékelni magukat azáltal, hogy a Köznevelési Kerekasztalt, ahol a felsőoktatás, a tudomány, a pedagógusok, a szülők, a munkaerőpiac és a diákok képviselői ülnek, továbbra is illegitimnek minősítik. Véleményük szerint csak velük, az ő feltételeik szerint kell egyeztetnie a kormánynak.

TÜNTETNEK A TANÁROK

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) támogatja a Tanítanék Mozgalom március 15-re meghirdetett Kossuth téri demonstrációját – közölte Mendrey László. A PDSZ elnöke közleményében hangsúlyozta: a cél, hogy minél hamarabb elkezdődjenek a „közoktatás súlyos válságából kivezető utat megépítő – érdemi változásokat eredményező – tárgyalások”. Eközben Szalayné Tahy Zsuzsa a zuglói Szent István Gimnázium Facebook-oldalán jelezte: ő úgy fog sztrájkolni, hogy március 15-től nem ad jegyet a diákjainak. A nemzeti ünnepre egyébként Büki Zoltán, a Demokratikus Magyarországért Civil Társaság elnöke is demonstrációt szervez. Az ellenzéki aktivista a Nemzeti Múzeumot választotta helyszínül, amely szerinte azért szimbolikus, mert „1948-ban (sic!) is az akkori ellenzék kelt fel a hatalommal szemben”. (Sz. L.)

 

Hirdetés

Kiemelt

Bakondi György: újabb migránsok követelik a befogadóállomás megnyitását

Hozzátette: a tetőre mászók összevagdosták az alkarjukat és a mellkasukat, pszichológiai ellátásban is részesülnek majd. Közben véget értek a tiltakozások.

Poszt-trauma

Csak, hogy a bajor belügyminiszter is megértse

„Nem fogtok nyugodtan aludni a házaitokban”.

Kapocs Nizza és München között: csemege összeesküvés elmélethez

Egy német újságíró mind a két helyszínen videón rögzítette a véres eseményeket.

Gyurcsány anyósa jelentett

Most meg kéne lepődnünk?

Az albánok beárazták Thomas Dollt

Nem dicsérhetjük a magyar futballistákat sem, méltatlan volt a Fradi-mezhez a szerdai produkció.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!