2018. január 20., szombat, Fábián, Sebestyén napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/eletmento-hanganalizis-2458033/

Életmentő hanganalízis

Beszédünk alapján neurológiai állapotunkra lehet következtetni
Parkinson-kórra és gégerákra egyaránt következtetni lehet a beszédből – állítja Vicsi Klára, a BME Távközlési és Médiainformatikai Tanszék Beszédakusztikai Laboratóriumának vezetője, aki munkatársaival együtt az élő szó rejtett rétegeit a mesterséges intelligencia segítségével tárja fel. Eredményeikről a magyar tudomány ünnepe előadássorozat hétfői eseményén szólt.

A beszédben nem csupán az az érdekes, hogy mit hallunk, hanem az is, hogy férfi vagy nő mondja, rokonunk, ismerősünk, esetleg olyan valaki szól, akivel először találkoztunk életünkben. A beszéd stílusa ugyancsak fontos, mint ahogy a szövegközlő érzelmi állapota is alapvető információkat szolgáltathat a szakember számára. Kiderülhet, hogy a megszólaló fáradt, beteg, esetleg valamilyen hangképzőszervi elváltozásban szenved, de ami igazi újdonság: a neurológiai állapotára is következtethetünk.

– Az ember fiziológiai, neurológiai és pszichológiai állapota hatással van a beszéd fizikai paramétereire – állítja Vicsi Klára, a BME Távközlési és Média­informatikai Tanszék Beszédakusztikai Laboratóriumának vezetője. Bizonyos típusú betegségek kialakulásakor a különböző jellemző akusztikai, fonetikai paraméterek következetesen megváltoznak, eltérnek a normál beszédtől, és ez a változás mérhető. Ezek a megfigyelések az alapjai az utóbbi években előtérbe kerülő automatikus beszéd­diagnosztizálási lehetőségek kutatásának. Ez a munka azonban nehéz, mivel a beszéd nem determinisztikus folyamat. Ám ha kellően sok beszédet dolgoznak fel – az egészséges és a beteg szöveg jellemző paramétereinek valószínűségi eloszlásai segítségével –, jól hasznosítható modelleket hozhatnak létre.

A hangképző szervek elváltozásai és a beszéd bizonyos fizikai paraméterei között szoros összefüggés van: a gégefő sérülésekor a hangszalag rezgése a normálistól eltérő lesz. Ennek időbeni detektálása életet menthet. A műegyetemi kutatók az Országos Onkológiai Intézet Fej- és Nyaksebészeti Osztályával gégészeti patológiás beszédadatbázist hoztak létre, ahol egészséges és beteg emberek (gégedaganat, polipok, hangszalagbénulás, reflux) hangját elemezték. A kóros eseteket 94 százalékos pontossággal detektálták.

Fotó: Reuters

Gégedaganat is kimutatható a magyar kutatók módszerével

Ismert, hogy a beszéd különböző agyi területek és periférikus izmok koordinációját igényli. Ez okozza a beszéd fizikai paramétereinek a neurológiai defektusokra való nagy fokú érzékenységét. A hiányosságok olyan betegségekre utalhatnak, mint a Parkinson-kór, az agyvérzés és a depresszió. A depressziós ember beszéde például fakó, monoton, élettelen, lomha, fémes. A Semmelweis Orvostudományi Egyetem Pszichiátriai Klinikával közösen létrehozott depressziós beszéd­adatbázis segítségével az ilyen eseteket 88 százalékos pontossággal határozták meg. Egy másik adatbázis segítségével – ebbe a munkába az egyetem mellett a Szent János Kórház Idegsebészeti Osztályát is bevonták – a Parkinson-kóros beszédet 88,6 százalékos pontossággal ismerték fel.

A depresszió kutatása az Európai Űrügynökséget (European Space Agency, ESA) is érdekli. A szervezet egyik pályázatán Vicsi Klára kollégáival és az MTA TTK Kognitív Idegtudományi és Pszichológiai Intézet munkatársai­val a hosszú időn keresztül izoláltan élő és dolgozó személyeket érő biológiai hatá­sokat kutatta, beleértve az átmeneti depresszió, valamint az oxigénhiányos állapot kimutathatóságát. A szükséges adatokat a Déli-sarkon lévő Concordia sarkkutató állomás tudósai szolgáltatták. (A speciá­lisan kialakított épületekből csak védőöltözetben lehet kilépni a télen akár mínusz 80 fokos hidegbe, a nagy magasság miatt pedig a levegő oxigéntar­talma is lényegesen kisebb a nálunk megszokottnál.)

A bázis lakói hetente hangos naplót is vezetnek – a Beszédakusztikai Laboratórium munkatársai pedig a beszéd akusztikai, fonetikai jellemzői alapján adnak becslést a kutatók állapotáról. E vizsgálatok eredményei főként olyan speciális helyeken hasznosak, ahol hosszú időre elszigetelődik a munkát végző – mint például az űrhajósok, a sarkkutatók, a világítótornyok és az olajfúró tornyok személyzete.

Kiemelt

Egyhavi keresettel több maradt az embereknél

A további emelkedéshez jó alapot teremt a minimálbér nyolcszázalékos és a garantált bérminimum további 12 százalékos emelése – mondta Varga Mihály.

Poszt-trauma

Vona és a 2300

A dolgok, amiknek az égvilágon semmi közük egymáshoz.

A Budapest Pride csapata bedobta a Conchita-bombát

„Az egész országot szivárványba borítjuk”.

Oknyomozó riporternek csapott fel a DK elnöke

Bizonyára ő is a Gőbölyös Soma-díjra hajt.

Megkapták a leckét a fideszes parasztok

Az SZDSZ émelyítő bűzét böfögte fel Vajda Mihály.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!