2016. július 30., szombat, Judit, Xénia napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/elegendo-forras-van-az-oktatasi-rendszerre-436447/

Elegendő forrás van az oktatási rendszerre

A kormány kész tárgyalni az ösztöndíjak emeléséről
Az állami intézményfenntartás rendszerének átalakításában az igazgatói jogkörök is fontos kérdésként szerepelnek. Palkovics László oktatási államtitkár szerint a jövő évi költségvetés, amelyen még dolgoznak, a teljes oktatási rendszer megfelelő működését biztosítja majd.

A kormány biztosítja a köznevelés biztonságos működtetéséhez szükséges összeget, hétfőn megérkezett a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) számlájára a kormány által ígért 38 milliárd forint – közölte Palkovics László oktatásért felelős államtitkár tegnapi online fogadóóráján. Az intézményfenntartással kapcsolatos átalakítással kapcsolatban elmondta: az igazgatói jogkör kérdését is megvizsgálják Palkovics László megjegyezte: az oktatási államtitkárság a Köznevelési Kerekasztal munkacsoportjaival közösen még dolgozik a Klik átalakításával kapcsolatos feladatok megoldásán.

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége által megfogalmazott, a Klik működőképességére vonatkozó kritikákra reagálva elmondta: korábban az önkormányzatoknál 1300 milliárd forint adósság halmozódott fel az általuk fenntartott iskolák miatt. Hangsúlyozta, hogy a 2010 előtti oktatási rendszerhez nem szabad visszatérni. Az ágazatra fordított 2017-es költségvetési keretekről annyit mondott, hogy mind a felsőoktatásra, mind a köznevelésre fordítandó összegek tervezése folyamatban van, a szükséges források rendelkezésre fognak állni.

Palkovics László szerint az Emberi Erőforrások Minisztériuma kiemelt területként kezeli a szegregáció problémájának megoldását. A tárca által működtetett Antiszegregációs Kerekasztal képviseleti lehetőséget kap a Köznevelési Kerekasztalban is, amelynek munkájába a jövő héttől az OECD is bekapcsolódik. Arra a felvetésre, hogy az országos kompetenciamérések adatai alapján a magyar diákok a középiskola első két évfolyamán lényegében nem fejlődnek matematikából, kijelentette: a kompetenciamérés a 6., 8. és 10. évfolyamon a matematikai eszköztudást, azaz a tanuló által „birtokolt” matematikai eszközöknek, modelleknek, a gyakorlatközeli helyzetekben való alkalmazási képességét méri. A matematikai eszköztudásnak a 8–10. évfolyam közti összehasonlítása mindössze azt a tényt tükrözi, hogy a gyakorlati alkalmazási készségek fejlesztésére a középiskolai matematikaoktatás kevés hangsúlyt helyez. Ezen a területen is a tartalmi, módszertani és alkalmazási eszközök jobb összehangolására van szükség.

Lapunk kérdésére közölte: a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának az ösztöndíjakra vonatkozó javaslatát, amely a szervezet szerint mintegy 9 milliárdos pluszforrást igényel, megkapták, hamarosan megkezdődnek az egyeztetések. A március 15-ére tervezett tiltakozó akcióról az államtitkár annyit mondott, hogy nem a tüntetést, hanem a tárgyalóasztal melletti munkát tartja előremutatónak.

Hirdetés

Kiemelt

Nézőtér hársillattal

Egy vetítővászon, egy pokróc, néhány hideg fröccs és pattogatott kukorica a csillagos ég alatt. Visszatértek, mi több: reneszánszukat élik a kertmozik.

Poszt-trauma

Pályahiba

Új pályára állítaná a magyar gazdaságot az LMP, ezért a párt akciótervet dolgoz ki.

Vágó István ezúttal Áderbe rúgott bele

A Gyurcsány-barát kvízmester hatalmas bakot lőtt.

Soros beindította a pénzágyúit: veszélyben a mesterterv

A spekuláns egyre szaporodó ráncait csak Hillary vasalhatja ki.

Csak, hogy a bajor belügyminiszter is megértse

„Nem fogtok nyugodtan aludni a házaitokban”.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!