2016. augusztus 29., hétfő, Beatrix, Erna napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/elegendo-forras-van-az-oktatasi-rendszerre-436447/

Elegendő forrás van az oktatási rendszerre

A kormány kész tárgyalni az ösztöndíjak emeléséről
Az állami intézményfenntartás rendszerének átalakításában az igazgatói jogkörök is fontos kérdésként szerepelnek. Palkovics László oktatási államtitkár szerint a jövő évi költségvetés, amelyen még dolgoznak, a teljes oktatási rendszer megfelelő működését biztosítja majd.

A kormány biztosítja a köznevelés biztonságos működtetéséhez szükséges összeget, hétfőn megérkezett a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) számlájára a kormány által ígért 38 milliárd forint – közölte Palkovics László oktatásért felelős államtitkár tegnapi online fogadóóráján. Az intézményfenntartással kapcsolatos átalakítással kapcsolatban elmondta: az igazgatói jogkör kérdését is megvizsgálják Palkovics László megjegyezte: az oktatási államtitkárság a Köznevelési Kerekasztal munkacsoportjaival közösen még dolgozik a Klik átalakításával kapcsolatos feladatok megoldásán.

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége által megfogalmazott, a Klik működőképességére vonatkozó kritikákra reagálva elmondta: korábban az önkormányzatoknál 1300 milliárd forint adósság halmozódott fel az általuk fenntartott iskolák miatt. Hangsúlyozta, hogy a 2010 előtti oktatási rendszerhez nem szabad visszatérni. Az ágazatra fordított 2017-es költségvetési keretekről annyit mondott, hogy mind a felsőoktatásra, mind a köznevelésre fordítandó összegek tervezése folyamatban van, a szükséges források rendelkezésre fognak állni.

Palkovics László szerint az Emberi Erőforrások Minisztériuma kiemelt területként kezeli a szegregáció problémájának megoldását. A tárca által működtetett Antiszegregációs Kerekasztal képviseleti lehetőséget kap a Köznevelési Kerekasztalban is, amelynek munkájába a jövő héttől az OECD is bekapcsolódik. Arra a felvetésre, hogy az országos kompetenciamérések adatai alapján a magyar diákok a középiskola első két évfolyamán lényegében nem fejlődnek matematikából, kijelentette: a kompetenciamérés a 6., 8. és 10. évfolyamon a matematikai eszköztudást, azaz a tanuló által „birtokolt” matematikai eszközöknek, modelleknek, a gyakorlatközeli helyzetekben való alkalmazási képességét méri. A matematikai eszköztudásnak a 8–10. évfolyam közti összehasonlítása mindössze azt a tényt tükrözi, hogy a gyakorlati alkalmazási készségek fejlesztésére a középiskolai matematikaoktatás kevés hangsúlyt helyez. Ezen a területen is a tartalmi, módszertani és alkalmazási eszközök jobb összehangolására van szükség.

Lapunk kérdésére közölte: a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának az ösztöndíjakra vonatkozó javaslatát, amely a szervezet szerint mintegy 9 milliárdos pluszforrást igényel, megkapták, hamarosan megkezdődnek az egyeztetések. A március 15-ére tervezett tiltakozó akcióról az államtitkár annyit mondott, hogy nem a tüntetést, hanem a tárgyalóasztal melletti munkát tartja előremutatónak.

Hirdetés

Fizetett politikai hirdetés

Kiemelt

Merkel még nem döntötte el, hogy újraindul-e 2017-ben

A német választók mintegy fele ellenzi, hogy Merkel ismét kancellár legyen.

Poszt-trauma

Migránsok a Vereckei hágónál

Kétfarkú kutyák: öngól kapásból.

Tombol a kettős mérce: már a fehér is fekete

A liberálisok megmutatták, hogyan kell fából vaskarikát csinálni.

Bayer feltámasztotta az SZDSZ-t

De nyugi, csak egy pillanatra!

Mire tanít bennünket a 444.hu?

Erkölcs, etika, emberség.

Hirdetés

Fizetett politikai hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!