2017. május 24., szerda, Eszter, Eliza napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/eldol-gyilkosok-e-burkaek-1502152/

Eldől, gyilkosok-e Burkáék

Korábban pusztán bizonyítékok hiányában mentették fel apát és fiát
Még az ítélkezési szünet előtt döntést hoz a Debreceni Törvényszék idősebb Burka Ferenc és fia ügyé­ben. Új bizonyítékok kerültek elő ugyanis, és perújítást rendeltek el. Burkáékat egy falubelijük meggyilkolása miatt első fokon 28-28 évre ítélték, ám végül bizonyítottság hiányában jogerősen felmentették őket; 45 millió forint kártérítést kaptak.

Ismét ítélet előtt áll a Burka-ügy. Egy hemogenetikai vizsgálatra vár a bíró, aki március 28-án és 30-án tárgyalást tart, ekkor hallgatnak meg két tanút, majd iratismertetés és a perbeszédek következhetnek. Az eljáró bíró szerint a nyári ítélkezési szünet előtt mindenképpen ítélet születik a Debreceni Törvényszéken az évekkel ezelőtt nagy vihart kavart gyilkossági ügyben, amely perújrafelvétel miatt indult újra három éve – tudta meg a Magyar Idők.

A törvényszék 2014. január 28-án tartotta első tárgyalását a korábban emberölés miatt csaknem hat évig előzetes letartóztatásban tartott, majd jogerősen felmentett Burka Ferenc és fia ügyében a perújítás miatt indult megismételt eljárásában. A perújítási nyomozás során új tanúk és szakértők kerültek képbe, új tárgyi bizonyíték került elő, illetve titkos adatszerzés útján is jutott új információ a nyomozó hatóság birtokába.

Az újszentmargitai Burka Ferencet és fiát, ifjabb Burka Ferencet 2002-ben ítélték el nyereségvágyból elkövetett emberölés miatt, 28-28 évet kaptak. A vád szerint 1999-ben ők ölték meg a helybéli Gy. Jánost, akit március 4-én este többen látták a kocsmában, majd másnap hajnalban már csak a véres holttestét találták meg házának udvarán. 2003-ban a másodfokú bíróság megsemmisítette az elsőfokú ítéletet, mondván: az ügy hiányos és felderítetlen, 2005-ben pedig bizonyítékok hiányában felmentették a két Burkát. Bár a bizonyítási eljárás során merültek fel a vádlottak terhére szóló bizonyítékok, azonban ezek nem alkotnak összefüggő, logikus rendszert, így nem lehetett kétséget kizárólag megállapítani, hogy Burkáék ölték meg Gy. Jánost.

A két vádlottat 5 és fél év előzetes letartóztatás után kiengedték a börtönből, és ők 50-50 millió forint kártérítésre perelték be az államot a jogerős ítélet birtokában. Végül az idősebb Burka 20, a fia 25 millió forint kártérítést kapott, amit napjainkra teljes egészében feléltek.

Forrás: MTI

2014 után ismét bíróság elé kell állniuk

Szabadlábra kerülésük után azonban újabb fordulat állt be az ügyben, miután az ifjabb Burka fia, Richárd állítólag végighallgatta, amint apja és nagyapja összevesztek és számon kérték egymáson Gy. János megölését. Richárd elmondta a hallottakat az anyjának, aki feljelentést tett. A debreceni fellebbviteli főügyészség 2012 márciusában rendelt el új nyomozást az új bizonyíték hatására. A nyomozás során előkerült egy régi antennadarab is Burkáék környezetéből, amely az áldozat házáról tűnt el a bűncselekmény után. A vádhatóság titkos adatgyűjtéssel beszerzett bizonyítékokra is hivatkozott a perújítási indítványában, amelyek szintén a két Burka bűnösségét bizonyítják.

Richárd apja szerint volt élettársa, a fiú anyja, akivel nagyon megromlott a viszonya, a feljelentéssel akar bosszút állni. Burkáék védői nem tartották indokoltnak, sem jogszerűnek a perújítást, amire álláspontjuk szerint azért került sor, mert a jogerős felmentéssel zárult első eljárás és a magyar kriminalisztikában eddig a legnagyobb kártérítés megítélése óriási nyilvánosságot kapott.

Amennyiben a perújítás során jogerősen elítélik a gyilkosság miatt a két Burkát, a 20, illetve a 25 millió forintos kártérítést vélhetően nem kell visszafizetniük – nincs is miből –, mivel azt jogerős ítéletre alapozva ítélték meg nekik.

Idősebb Burka egyébként azt mondta a Lokálnak: ha ismét felmentik, 100 millió forintra perli be az államot.

Hirdetés

Kiemelt

Törött ujjal a csodatevés jegyében

A Szeged 2012. október 28-án győzött legutóbb 7 góllal a Veszprém ellen, azaz nincs más hátra, mint lekopírozni a négy és fél éves mutatványt.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!