2016. július 2., szombat, Ottó napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/elbuktak-a-dohanycegek-a-kormannyal-szemben-196858/

Elbuktak a dohánycégek a kormánnyal szemben

Magyar Idők
Nem emelt érdemi kifogást az Európai Unió Bizottsága a dohánycégek egészségügyi adójáról szóló új magyar javaslattal szemben – tudta meg brüsszeli forrásból a Magyar Idők. A multicégeknek stratégiát kell váltani, a támadásos-feljelentgetés már nem működik.

Lázár János Miniszerelnökséget vezető miniszter még október végén jelentette be, hogy a kormány új javaslatot dolgozott ki a nyáron az Európai Bizottság által felfüggesztett dohányipari különadó helyett.

Emlékezetes, a bizottság júniusban – a multinacionális dohánycégek nyomására indított eljárásban – azt kifogásolta, hogy a tavaly év végén elfogadott, a dohányipart sújtó egészségügyi hozzájárulásról szóló törvény meredeken emelkedő adókulcsokat alkalmaz, és ez tiltott állami támogatást jelent azon cégeknek, amelyek kisebb kulccsal adóznak.

A kormány válaszul egyrészt beperelte a Bizottságot az Európai Unió Bírósága előtt a felfüggesztő rendelkezés jogszerűtlen alkalmazása miatt, másrészt, már kora ősszel előkészítette, és a bizottságnak is megküldte új törvényjavaslatát. Az új különadó azokat a cigarettákat adóztatná meg – szálanként 4 forinttal – amelyek a rászokást segítik, vagy a leszokást nehezítik (így például „slim”, vagy kapszulás cigaretták).

Bár a dohánycégek azonnal tiltakoztak a tervezett új különadó tervével szemben, úgy tűnik, hogy Brüsszelben ezúttal nem voltak fogékonyak az érveikre. Információink szerint a bizottság néhány javaslatot ugyan megfogalmazott a kormány tervezetével kapcsolatban, ám érdemi kifogást nem emelt. Ez lényegében azt jelenti, hogy – mint egy kormányzati forrásunk fogalmazott – egy „utolsó kör” egyeztetést követően a dohánycégek már a jövő év elején újabb egészségügyi hozzájárulást kaphatnak a nyakukba.

Az új sarc azért is különösen kellemetlen lenne a dohányipar számára, mert nem ez az első olyan intézkedés, amelyet rövid idő alatt kénytelenek lennének elszenvedni. Bár nagyon szerették volna, hogy november elseje előtt az unió felfüggessze a központi dohányboltellátó működéséről szóló jogszabályt, ezt nem tudták elérni, és végül minden dohánygyártó – azonos feltételekkel – csatlakozott az új dohány-kiszállítási rendszerhez. Ráadásul, a kormány korábban azt is bejelentette, hogy a cigaretták és fogyasztási dohányok egységes csomagolásának bevezetését tervezi – a vonatkozó rendelet jelenleg notifikációs eljáráson van Brüsszelben. Ha a kormány tavasszal az egyendoboz bevezetését is elfogadja, illetve az új dohányipari különadóról szóló javaslatból is törvény lesz, azt nem lesz könnyű „eladni” a dohánycégek nemzetközi központjaiban.

Kormányzati forrásunk ugyanakkor azt sem tartotta kizártnak, hogy a most kialakult helyzet – a dohányboltellátó zavartalan elindulása, az új különadó bevezetésének tényleges lehetősége, illetve az egységes csomagolás „réme” – újragondolásra készteti majd a nemzetközi dohánycégeket a magyarországi konfrontatív politikájukat illetően, s megpróbálnak majd egyezségre jutni néhány alapvető szabályozási kérdésben.

Hirdetés

Kiemelt

Wales elbúcsúztatta a belgákat a negyeddöntőben

A péntek késő este kétgólos sikerével továbbjutó brit együttes szerdán Lyonban a portugál válogatottal találkozik a kontinenstorna elődöntőjében.

Poszt-trauma

Soros a bevándorlási kvóta ellen

A milliárdos a határvédelemre is költene.

Fityisz a politikai elitnek: egy véleményen Orbán és Sarkozy

A brüsszeli vezetőknek ideje lenne elgondolkodni a folytatásról és a demokrácia lényegéről.

Mackónadrág, Soho Party, Hajdú B.

A kiesés után is azt álmodom, hogy Stieber-mezben átemelem az osztrák kapust.

Loretta gyereket akar – Újra Budapest Pride

A nagykövetek remélik, hogy a magyarok jól fognak viselkedni.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!