2017. november 21., kedd, Olivér napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/elarasztottak-kerelmeikkel-europat-migransok-2442631/

Elárasztották kérelmeikkel Európát a migránsok

A valódi menekültek kérelmét többnyire pozitívan bírálják el hazánkban
A migrációs hullám nyomán ugrás­szerűen megnőtt az utóbbi években Európában a kontinensen kívülről érkezők által benyújtott menedékkérelmek száma. Az adatok alapján a menekültek számának növekedésével – legalábbis 2008 és 2016 között – a pozitívan elbírált kérelmek aránya is jelentősen emelkedett.

Tízszer annyi menedékkérelmet adtak be az EU-n kívülről érkezett állampolgárok 2015-ben hazánkban, mint 2013-ban: 18 ezerrel szemben 177 ezret. Svédországban ugyanezen idő alatt megháromszorozódott, 55 ezerről 162 ezerre emelkedett, Ausztriában pedig ötszörösére nőtt a kérelmet benyújtók száma.

Németországban 126 ezerről 745 ezerre, Olaszországban hasonló mértékben, 123 ezerre gyarapodott a benyújtott kérelmek mennyisége három év alatt – derül ki a Népességtudo­mányi Intézet hírlevelének legutóbbi számában közölt tanulmányból.

A szerző, Erát Dávid a menedékkérelmek trendje mellett a pozitívan elbírált kérelmek alakulását is elemezte a 2008 és 2016 kö­zötti időszakban az Eurostat adatai alapján. A számokból jól látszik, hogy 2008 és 2016 között az Euró­pai Unióban folyamatosan növekedett az EU-n kívülről érkezők által benyújtott menedékkérelmek száma: 2008-tól 2014-ig közel megháromszorozódott, 225 ezerről 626 ezer főre nőtt. A menekülthullám csúcsévében, 2015-ben ugrásszerűen nőtt 1,3 mil­lió­ra, és egy évvel később is csak minimálisan mérséklődött.

Az Európai Unióban menedéket kérők 80 százaléka 35 éven aluli volt a vizsgált években, a 15 év alattiak aránya 20-30 százalék körül volt. A 2015-ös adatok alapján a legtöbben Szíriából, Afganisztánból, Irakból, Pakisztánból, Nigériából, Iránból és Eritreából jöttek.

Az EU egészét tekintve a több mint 1,1 millió elbírált menedékkérelem jelentős hányada, 61 százaléka pozitív elbírálás alá esett 2016-ban, amihez a fellebbezések utáni végső döntésekkel további 17 százalék támogató döntést kell még hozzávenni.

Az unió egészét nézve egy átfogó tendencia látható: 2008 és 2016 között a kérelmek egyre nagyobb arányát fogadták el első fokon. Az elsőfokú pozitív döntések aránya hazánkban a legkisebb, 8,4 százalék, amiben – emlékeztet a tanulmány – közrejátszik, hogy a kérelmezők zöme az eljárás vége előtt eltűnt. 2008-ban még a Magyarországon beadott menedékkérelmek 44 százaléka pozitív elbírálásban részesült.

Az adatok azt mutatják: azok kérelmét, akik valóban menekültek – pél­dául a polgárháború vagy az etnikai harcok miatt indulnak el Szíriából, Irakból vagy Afganisztánból –, sokkal magasabb arányban fogadják be, szemben a gazdasági bevándorlókéval – például a Pakisztánból vagy Nigériá­ból érkezőkével –, akiknek csak kevesebb mint ötöde részesül pozitív elbírálásban.

Háromféle státus
A menedékkérők hazánkban menekült, oltalmazott vagy befogadott státust kaphatnak. Míg a menekült és az oltalmazott státus a magyar állampolgárokéval közel megegyező jogokat biztosít, a befogadotti csupán a tartózkodást engedélyezi, egyéb jogokkal nem jár.

 

Hirdetés

Kiemelt

Tovább szépül a Budakeszi Vadaspark

A tervek szerint bővítik a Budakeszi Vadaspark területét, ahol a látogatók megnyerése érdekében folyamatosan fejlesztenek.

Poszt-trauma

Ujhelyi nagyon meglepődhetett a kérdésére kapott válaszon

A legilletékesebbekhez fordult.

Ötven ostoba

A Ferencvárosi Torna Club most ­en­nyinél tart. Sok? Kevés?

A hitelesség és a HVG

Aki keveset gondolkodik...

Bokros agymenése

A MoMa ura már további három Orbán-ciklust is elképzelhetőnek tart!

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!