2018. január 16., kedd, Gusztáv napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/egyre-tobbszor-eszlelnek-barna-medvet-hazankban-2532859/

Egyre többször észlelnek barna medvét hazánkban

Folyamatosan növekszik a Kárpátokban a nagyragadozó egyedszáma
A közelmúltban lőtték ki a Hargitát rettegésben tartó medvét. Ugyan az állatot határainkon túl ejtették el, de Magyarországon is megszaporodott a nagyragadozók észlelése. Ennek oka a technika fejlődése, ugyanis egyre több vadkamerát helyeznek ki az erdőkben.

Nemrég lőtték ki a Hargitát rettegésben tartó óriási medvét. Egyed Zsolt erdélyi vadász ejtette el, természetesen a román hatóságok engedélyével. Állítása szerint a vad jelentős kárt okozott az évek során: három esztendő leforgása alatt több mint száz jószág esett áldozatául. A vadász a közösségi oldalán osztotta meg a hírt, amelyben jelezte, hogy bár medvepárti, a vadat a károk megfékezése érdekében ki kellett lőni. Ez a vad élelmet keresett, és még nem vonult el téli álmára.

– A medve akkor vonul el téli álmot aludni a barlangjába, ha hó födi a tájat, és ő nem látja már az élelem forrását – mondta el lapunknak Kuli Bálint, a Veresegyházi Medveotthon munkatársa. A közhiedelemmel ellentétben azonban az állatok alvását nem úgy kell elképzelni, mint az ember pihenését. A téli álom – tudományosabb nevén adaptív hipotermia – a téli hónapokban kialakuló nyugalmi állapotot jelenti. Ilyenkor a medvék életfolyamatai megváltoznak, szívverésük és vérkeringésük lelassul, de a testhőmérsékletük nem csökken.

Fotó: 123RF

Mind több kamera pásztázza az erdőket, ezért látjuk gyakrabban az idetévedő állatokat

Kérdésünkre a medvepark munkatársa közölte: nem lát esélyt arra, hogy Magyarországon olyan mértékben elszaporodjanak a medvék, mint az erdélyi területeken. – Nincs meg a megfelelő élettér hazánkban – mesélte Kuli. A medveészlelések megszaporodása szerinte a technika fejlődésének köszönhető. – Egyre több a vadkamera és a mezőgazdaságilag művelt terület, így az esély is nagyobb, hogy medvét lássunk.

A veresegyházi intézményben 33 barna medve él. Erről a fajról érdemes tudni, hogy Erdélyben, valamint a Felvidéken is szép számmal előfordul. Keleti szomszédunknál stabil a ragadozó létszáma, ezt igazolják a rendszeresen megjelenő hírek az erdélyi falvakba betévedt erdőlakókról. Szlovákiá­ban a medvék az Alacsony- és Magas-Tátrában, a Fátrában, valamint a Szlovák-paradicsomban élnek, amely közvetlenül határos a Szlovák-karszttal is, amely földrajzi egységet alkot az Aggteleki-hegységgel. Így a barna medve hazai feltűnése nem váratlan az Aggteleki Nemzeti Parkban.

Ennek kapcsán kerestük meg Rózsa Sándort, a nemzeti park természetvédelmi őrszolgálatának vezetőjét. – Régebben ritkaságszámba ment, ha az emberek észrevettek egy medvét, de ma már egyre gyakrabban lehet észlelni ezt a vadfajt hazánkban. A közösségi média térhódításával pedig szélesebb rétegek is értesülnek a medvék felbukkanásáról – mesélte a szakember.

Rózsa ismeretei szerint Szlovákiában, valamint Lengyelországban szaporodik az állomány, így az amúgy is óriási területeket bejáró nagyragadozók hazánkban is feltűnnek. Ahogy a régi székely közmondás is tartja: a medve nem játék, azaz nemcsak természetvédelmi, hanem biztonsági kérdés is egyben. A medve veszélyes állat, ez akkor is igaz, ha csak ritkán támad emberre. Azonban nem árt óvatosnak lenni, int a nemzeti park munkatársa. – Ha a medve nem vesz észre minket, akkor csendben, de lehetőleg minél gyorsabban távozzunk el az állat közeléből.

Azonban fontos, hogy ne rohanjunk a medve elől, hiszen ezek az állatok akár negyven kilométer per órás sebességgel is képesek futni. Ha a medve észrevett minket, beszéljünk halkan, és emeljük a kezünket a fejünk fölé, hogy az állat emberként tudjon minket azonosítani. Ha nem érzi magát veszélyben, nem fog támadni – fejezte be jó tanácsait a szakember.

Kiemelt

De kinek kell egy bohóc?

Magyarország első újcirkusztársulata mozgásszínházi eszközökkel és az előadók személyiségét karakterré formálva túllép a hagyományos cirkuszszámokon.

Poszt-trauma

Megfeszítették a vásárhelyi plébánost

Farkasbőrbe bújt bárány férkőzött a hívek közé.

A hülyeségnek úgy tűnik, nincs határa

Magyarországnak szerencsére kerítéssel védett.

Aczél Endre ezúttal Balczó Andrásba rúgott bele

Szabadnépes stílus.

Jöhet a 45 millió ukrán!

A „demokratikus” baloldalt a tények továbbra sem zavarják.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!