2017. július 23., vasárnap, Lenke napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/egyre-tobben-kerepesi-amnesztiajavaslat-mellett-1710634/

Egyre többen a kerepesi amnesztiajavaslat mellett

Franka Tibor: Helyre kell állítani a megrendült társadalmi igazságérzetet
Már legalább tizenöt település, megye és fővárosi kerület hozott határozatot arról, hogy támogatja Kerepes közkegyelmi törvényjavaslatát. Ezzel a Pest megyei város önkormányzata amnesztiát adna a 2006-os eseményekben részt vevő, nem köztörvényes bűncselekmények miatt elítélteknek.

Egymás után csatlakoznak a hazai önkormányzatok Kerepes város amnesztiakezdeményezéséhez, eddig legalább tizenöt település, megye és fővárosi kerület jelezte, hogy egyetért a tavaly november 29-én elfogadott indítvánnyal. Emlékezetes, Kerepes önkormányzatának képviselő-testülete határozatban kezdeményezte, hogy az Országgyűlés adjon törvényi úton közkegyelmet a 2006 őszétől 2010 tavaszáig terjedő időszakban a hatalom erőszakos gyakorlása vagy megtartása elleni politikai ellenállás körében elkövetett cselekmények miatt indítható, indított és már lezárt büntetőeljárások érintettjeinek. Felhívással fordultak Magyarország minden önkormányzatának képviselő-testületéhez és közgyűléséhez, az elfogadott döntéshez hasonlóan ők is határozatban kérjék fel Áder János államfőt és Kövér Lászlót, az Ország-gyűlés elnökét, hogy kezdeményezzék egy ilyen amnesztiatörvény mielőbbi elfogadását.

Forrás: Reuters

A határozatok szerint fel kéne menteni a 2006-os zavargások nem köztörvényes elítéltjeit

Franka Tibor kerepesi polgármester akciójukat a megrendült társadalmi igazságérzet helyreállításának és a nemzeti megbékélés előmozdításának szükségességével indokolta. – Kerepesi aktualitása is van az indítványunknak, mert annak idején egy helyi gumiszerelőt, a középkorú Gyulai Árpádot is torkon lőtték a 2006-os események során, a férfi komolyan meg is sebesült. Másrészt személyes okok is meghúzódnak a kezdeményezés mögött, hiszen 1975-ben, 25 évesen magyar zászlót tettem a mátyásföldi Jézus-keresztre, ezért 6 hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek a szocializmus megdöntésére irányuló államellenes izgatásért. Már csak emiatt is tudom, hogy min mehettek keresztül a 2006-os események érintettjei – fogalmazott Kerepes első embere.

Franka Tibor azt egyértelművé tette, hogy indítványuk nem vonatkozik azokra, akik köztörvényes bűncselekményeket követtek el, így például gyújtogattak, autókat tettek tönkre. – Nem lehet ugyanakkor ezreket azért büntetni, mert megtévesztve jót akartak. Ezek az emberek nem randalírozni mentek az utcára, hanem tiltakozni az akkori rendszer ellen. Ráadásul nem példa nélküli a közkegyelem-gyakorlás, mert az erkölcsileg közel sem ennyire tiszta taxisblokád után Göncz Árpád köztársasági elnök kezdeményezésére amnesztiát hirdettek az érintetteknek – hangsúlyozta a polgármester. Hozzátette: javaslatukat mások mellett már a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei, a váci, az ózdi, az újpesti és a józsefvárosi önkormányzat is támogatja, az érintett helyhatóságok körülbelül 500 ezer embert képviselnek.

Emléknapot kaphatnak a keresztényüldözés áldozatai

Az Országgyűlés igazságügyi bizottsága tárgyalja majd a kerepesi önkormányzat kezdeményezését arról, hogy június 30-án, a keresztény vértanúk napján legyen a keresztényüldözés áldozatainak országos emléknapja – erről Kövér László, az Országgyűlés elnöke tájékoztatta Franka Tibort, a Pest megyei város polgármesterét. Előzőleg a helyi képviselő-testület április 25-én határozott arról, hogy helyben ezen a napon minden évben megemlékeznek a keresztényüldözés áldozatairól. Egyben döntöttek arról: levélben keresik meg Kövér Lászlót és a parlamenti pártok frakcióvezetőit, járjanak közbe annak érdekében, hogy az esemény országos emléknap legyen.

 

Kiemelt

Tízfontos

Ma már senki sem kérdőjelezi meg Austen helyét az irodalmi panteonban, mégis példa nélküli, hogy valamely szerzőt, ráadásul nőt, olyan dicsőségben részesítsenek, mint őt.

Poszt-trauma

Obama transzgender öröksége tovább élhet az amerikai hadseregben

Mehet a közös zuhanyzás.

Külhonban is magyarul

Történelmi bejelentést tett Tusnádfürdön az MTVA vezérigazgatója.

Merénylet

A rossz fújásnak is vannak fokozatai.

Újabb nehéztüzérrel támadnak a ballibek

Konrád György is feltűnt a színen.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!