2016. július 26., kedd, Anna, Anikó napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/egyre-tobb-kulsos-orvos-magyar-korhazakban-385330/

Egyre több a külsős orvos a magyar kórházakban

Egyre nagyobb számban kényszerülnek külsős orvosokat igénybe venni a betegellátás biztosításához a kórházak. A közreműködői szerződések száma összességé­ben már 2013-ban is meghaladta a 7200-at, 2014-re azonban már 8800-nál is több ilyen élt.

A külsős orvosokkal kötött megállapodások nyomán a kórházak által kifizetett díjak 2013-hoz képest 2014-re, egy év alatt 5 milliárd forinttal, 39-ről majdnem 44 milliárd forintra emelkedtek – tudta meg lapunk. A közreműködők számának növekedésével viszont csökkent az egy vállalkozóra jutó átlagos éves díj, ez három évvel ezelőtt még 5 383 000 forint volt, egy évvel később azonban már nem érte el az ötmilliót.

05_orvos_BPM

Forrás: Bach Máté

A közreműködői szerződések egyik része valamilyen szolgáltatásra szól, a másik részét pedig orvosokkal kötik, akik vállalkozóként a közalkalmazotti fizetésnél magasabb bevételre tudnak szert tenni. Mindkét eset hátterében az egészségügyi forráshiány áll: a nagy értékű diagnosztikai eszközöket nemcsak megvásárolni, de működtetni, szervizelni is jelentős kiadás, az orvosok esetében pedig a kórházak, a szakrendelők kénytelenek igazodni a piaci viszonyokhoz, és szerződéssel (is) foglalkoztatni doktorokat. A kórházak és a szakrendelők e foglalkoztatási forma nélkül nem tudnák kiállítani az ügyeleteket úgy, hogy az orvosok munkavégzésére vonatkozó uniós foglalkoztatási időkorlátot is betartsák.

Ezt igazolja, hogy az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ adatai szerint 2014-ben 2,6 milliárd forintot fizettek ki ügyeletre közreműködői díjként a kórházak az orvosoknak. A közreműködői kifizetések statisztikái alapján a kórházak, szakrendelők különösen belgyógyász, aneszteziológus, sebész, patológus, traumatológus, szülész-nőgyógyász, bőrgyógyász, csecsemő- és gyerekgyógyász, kardiológus, pszichiáter, fül-orr-gégész és sürgősségi szakembereket kénytelenek a legnagyobb számban külsősként foglalkoztatni.

Az adatokból az is látszik, mely intézménytípusokban szorít a leginkább a cipő: a városi kórházakban, ahol 2014-ben 12,5 milliárd forintnál is többet voltak kénytelenek külsősöknek kifizetni, és a szerződések száma is itt volt a legmagasabb, több mint 2800. A rendelőintézetek mindennapjai is elképzelhetetlenek közreműködök nélkül, itt is több mint 2400 külsős szerződés volt érvényben két évvel ezelőtt.

Hirdetés

Kiemelt

Hét orosz úszó sem indulhat az olimpián

A 100 méteres mellúszás világbajnoki címvédője, Julija Jefimova és hat társa azért nem indulhat Rióban, mert korábban már volt doppingesete.

Poszt-trauma

Kapocs Nizza és München között: csemege összeesküvés elmélethez

Egy német újságíró mind a két helyszínen videón rögzítette a véres eseményeket.

Gyurcsány anyósa jelentett

Most meg kéne lepődnünk?

Az albánok beárazták Thomas Dollt

Nem dicsérhetjük a magyar futballistákat sem, méltatlan volt a Fradi-mezhez a szerdai produkció.

11 éves gyereket fejeztek le az USA támogatottjai

Nem az ISIS tette.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!