2017. október 21., szombat, Orsolya napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/egyre-nepszerubb-felnottoktatas-2063878/

Egyre népszerűbb a felnőttoktatás

Kevés többek között a szakács, a logisztikai ügyintéző, az ápoló és a hegesztő is
A munkaerőpiac visszajelzései alapján ma már az érettségi kevés az elhelyezkedéshez, ahhoz, hogy valaki biztos alapokra helyezze a jövőjét, legalább egy szakmára is szükség van – hangsúlyozta Pölöskei Gáborné, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára. Rámutatott, hogy a felnőttoktatás egyre népszerűbb, míg öt évvel ezelőtt a jelentkezők száma csupán ötezer volt, tavaly már 46 ezren tanultak ebben a képzési formában.

A szakképzési centrumok várják azoknak a fiataloknak a jelentkezését, akiknek idén nem sikerült a felsőoktatásba bekerülni – mondta tegnap Pölöskei Gáborné, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára. A mintegy 33 ezer érintettet az Oktatási Hivatal levélben értesíti a szakképzési lehetőségekről, így az elérhető szakmákról, az ösztöndíjakról és a képzési formákról.

Kiemelte: az első és a második szakma megszerzése is ingyenes, a fiatalok nappali, levelező és esti képzési formára is jelentkezhetnek, utóbbi kettő esetén a tanulmányaik mellett munkát is vállalhatnak. A szakképzésben részt vevő diákok a tanulmányi eredményeiknek megfelelő ösztöndíjban részesülnek, ilyen például a Szabóky Adolfról elnevezett ösztöndíj, amelyre a hiányszakmát választó diákok lesznek jogosultak – jegyezte meg Pölöskei Gáborné. Tájékoztatása szerint a Szabóky-ösztöndíj mértéke a tanulmányi eredménytől függően a szakközépiskolában havi 10 000–35 000, a szakgimnáziumban 20 000–50 000 forint.

Fotó: Kurucz Árpád

A centrumok a keresett munkakörökre készítenek fel

 A centrumok a keresett munkakörökre készítenek fel

A helyettes államtitkár a hiányszakmák közül említette a szakácsot, a logisztikai ügyintézőt, az ápolót és a hegesztőt. Szólt arról is, hogy azok a fia­talok, akik gimnáziumban végeztek, kétéves technikusképzésen vehetnek részt a szakgimnáziumokban, vagy egyéb szakmát is választhatnak. Az országban 44 szakképzési centrumban 367 iskola várja a jelentkezőket, akik 238 szakma közül választhatnak.

Hiányszakmák megyénként

Éppen egy tucat megyében keresnek ácsot, úgy tűnik, ez az egyik legkeresettebb foglalkozás. Aki pályaválasztás előtt áll, érdemes megnéznie a www.nive.hu internetes oldalon a Szakképzési centrumok címszó alatt lévő hiány-szakképesítési lista megyénkénti bontását, amelyből kiderül, hogy cukrászra és családi gazdálkodóra nemcsak Bács-Kiskun, hanem Baranya megyében is nagy az igény. Békés gépi forgácsolót, Borsod-Abaúj-Zemplén asztalost, Csongrád kőművest, Fejér autószerelőt, Győr-Moson-Sopron festő-mázoló-tapétázót, Hajdú-Bihar elektronikai technikust, Heves villanyszerelőt, Jász-Nagykun-Szolnok hegesztőt, Komárom-Esztergom húsiparitermék-gyártót, Nógrád ipari gépészt, Pest péket, Somogy szerszámkészítőt, Szabolcs-Szatmár-Bereg burkolót, Tolna női szabót, Vas ruhaipari technikust, Veszprém szerszámkészítőt, Zala pedig kárpitost keres.

 

Hirdetés

Kiemelt

Fidesz: az LMP teljes mellszélességgel támogatja a Soros-tervet

Deutsch Tamás határozottan arra kéri Szél Bernadettet, kérdezze meg párttársát, Meszerics Tamást, miért segíti a „Soros-terv” végrehajtását.

Poszt-trauma

Büszkeség

Ha valamire, erre tényleg büszke lehet az ember!

Verhovstadt Orbánra lőtt, de magát találta el

Úgy tűnik, Guynak ez most sem jött össze. 

Vitray is beleállt

A Kádár-rendszer hangadója nyilasozott.

Visszatért a Népszabadság

Az egykori szerzők írtak bele.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!