2017. augusztus 18., péntek, Ilona napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/egyre-nepszerubb-felnottoktatas-2063878/

Egyre népszerűbb a felnőttoktatás

Kevés többek között a szakács, a logisztikai ügyintéző, az ápoló és a hegesztő is
A munkaerőpiac visszajelzései alapján ma már az érettségi kevés az elhelyezkedéshez, ahhoz, hogy valaki biztos alapokra helyezze a jövőjét, legalább egy szakmára is szükség van – hangsúlyozta Pölöskei Gáborné, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára. Rámutatott, hogy a felnőttoktatás egyre népszerűbb, míg öt évvel ezelőtt a jelentkezők száma csupán ötezer volt, tavaly már 46 ezren tanultak ebben a képzési formában.

A szakképzési centrumok várják azoknak a fiataloknak a jelentkezését, akiknek idén nem sikerült a felsőoktatásba bekerülni – mondta tegnap Pölöskei Gáborné, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára. A mintegy 33 ezer érintettet az Oktatási Hivatal levélben értesíti a szakképzési lehetőségekről, így az elérhető szakmákról, az ösztöndíjakról és a képzési formákról.

Kiemelte: az első és a második szakma megszerzése is ingyenes, a fiatalok nappali, levelező és esti képzési formára is jelentkezhetnek, utóbbi kettő esetén a tanulmányaik mellett munkát is vállalhatnak. A szakképzésben részt vevő diákok a tanulmányi eredményeiknek megfelelő ösztöndíjban részesülnek, ilyen például a Szabóky Adolfról elnevezett ösztöndíj, amelyre a hiányszakmát választó diákok lesznek jogosultak – jegyezte meg Pölöskei Gáborné. Tájékoztatása szerint a Szabóky-ösztöndíj mértéke a tanulmányi eredménytől függően a szakközépiskolában havi 10 000–35 000, a szakgimnáziumban 20 000–50 000 forint.

Forrás: Kurucz Árpád

A centrumok a keresett munkakörökre készítenek fel

 A centrumok a keresett munkakörökre készítenek fel

A helyettes államtitkár a hiányszakmák közül említette a szakácsot, a logisztikai ügyintézőt, az ápolót és a hegesztőt. Szólt arról is, hogy azok a fia­talok, akik gimnáziumban végeztek, kétéves technikusképzésen vehetnek részt a szakgimnáziumokban, vagy egyéb szakmát is választhatnak. Az országban 44 szakképzési centrumban 367 iskola várja a jelentkezőket, akik 238 szakma közül választhatnak.

Hiányszakmák megyénként

Éppen egy tucat megyében keresnek ácsot, úgy tűnik, ez az egyik legkeresettebb foglalkozás. Aki pályaválasztás előtt áll, érdemes megnéznie a www.nive.hu internetes oldalon a Szakképzési centrumok címszó alatt lévő hiány-szakképesítési lista megyénkénti bontását, amelyből kiderül, hogy cukrászra és családi gazdálkodóra nemcsak Bács-Kiskun, hanem Baranya megyében is nagy az igény. Békés gépi forgácsolót, Borsod-Abaúj-Zemplén asztalost, Csongrád kőművest, Fejér autószerelőt, Győr-Moson-Sopron festő-mázoló-tapétázót, Hajdú-Bihar elektronikai technikust, Heves villanyszerelőt, Jász-Nagykun-Szolnok hegesztőt, Komárom-Esztergom húsiparitermék-gyártót, Nógrád ipari gépészt, Pest péket, Somogy szerszámkészítőt, Szabolcs-Szatmár-Bereg burkolót, Tolna női szabót, Vas ruhaipari technikust, Veszprém szerszámkészítőt, Zala pedig kárpitost keres.

 

Kiemelt

Ismét vádat emeltek Jakubinyi ellen

Arra próbálta rábírni Tanyi György védőjét, hogy az ügyvéd vegye rá a házi őrizetben lévő védencét: szökjön meg, és Pintér Sándor kapcsolatos dokumentumokat vigyen ki külföldre.

Poszt-trauma

Vágó: Császy és Tátrai is becsületes, derék ember

Nem baj, hogy a Kúria teljesen másképp döntött.

Simicska most szocialista érdek

Közellenség az MSZP-ért.

Kálmán Olga inkább Vonát védte, mint kolléganőjét

Jobbikost kérdeztek a Hír TV-ben, baj lett belőle.

Zászlóégetőkből uniós pecsétőrök

A Vona Gábor-féle cukipárt sokadik 180 fokos pálfordulása.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!