2017. december 14., csütörtök, Szilárda napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/egymilliard-forinttal-jut-tobb-betegszallitoknak-2543827/

Egymilliárd forinttal jut több a betegszállítóknak

Még idén egymilliárd forintot kapnak a kormánytól a betegszállító szervezetek, ami kéthavi pluszfinanszírozásnak felel meg – jelentette be az egészségügyért felelős államtitkár tegnapi sajtótájékoztatóján. Ónodi-Szűcs Zoltán (képünkön) emlékeztetett, a betegszállításra fordítható keret 2010-ben még 5,7 milliárd forint volt, jövőre pedig eléri a 6,8 milliárd forintot, ez 17,6 százalékos emelkedést jelent.

Fotó: Mirkó István


Ladányi Márta egészségügyi ágazati koordinációs helyettes államtitkár elmondta, 62 betegszállító szolgáltató működik Magyarországon, amelyek 486 gépjárművet működtetnek, ezen felül 244 tartalékuk van, hogy a folyamatos ellátás során mindig legyen elérhető autó a szállításra. Havonta körülbelül kétszázezer betegszállítás történik, ebből is látszik a szolgáltatók terheltsége – fogalmazott a helyettes államtitkár.

Ladányi Márta hozzátette, az egymilliárd forintos keretösszeget az elmúlt évben nyújtott átlagteljesítményük arányában osztják el a szolgáltatók között, és fordíthatják a járművek fenntartására, illetve dolgozói bérekre is. A cél, hogy növeljék az ellátás hatékonyságát és a betegbiztonságot – hangsúlyozta.

Ónodi-Szűcs Zoltán az M1 műsorában arról is beszélt tegnap, hogy a november 1-jei egészségügyi alapbéremeléssel az ebből számított mozgóbérelemek is emelkedtek. Az érdekképviseletekkel történt tavalyi megállapodás értelmében tavaly ősszel a szakdolgozók alapbére átlagosan 26,5 százalékkal emelkedett, míg az orvosoké bruttó 107 ezer forinttal lett magasabb.

A béremelés második ütemében, idén novembertől a szakdolgozók 12 százalékkal kaptak magasabb alapbért, a szakorvosok fizetése pedig bruttó százezer forinttal nőtt.

Az orvosoknál a fizetés negyven százaléka, a szakdolgozóknál pedig húsz százaléka valamilyen pótlék vagy túlmunkadíj, és mivel ezeket az alapbérből számítják, ezek a bérelemek is emelkedni fognak. A sajtótájékoztatón az államtitkár hozzáfűzte, akinek korábban már emelkedett a bére a minimálbér, illetve a garantált bérminimum növekedése miatt, az most nem érzékeli a 12 százalékot, de ez a 76 ezer egészségügyi dolgozó közül csak körülbelül tízezret érint.

 

Kiemelt

Boldogságügyi miniszter

Időről időre megjelennek boldogságindexek, amelyek a különböző országok közt állítanak fel rangsort, hogy hol boldogabbak, hol szomorúbbak az emberek. Mi ez utóbbiak közt szereplünk.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!