2017. október 23., hétfő, Gyöngyi napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/egyetemi-kar-lett-peto-andras-foiskola-2026372/

Egyetemi kar lett a Pető András Főiskola

A Semmelweis Egyetem (SE) karaként működik mától a 2014 óta állami fenntartásban működő Pető András Főiskola.

A Semmelweis Egyetem (SE) karaként működik mától a 2014 óta állami fenntartásban működő Pető András Főiskola, valamint az annak részét képező Konduktív Pedagógiai Központ, továbbá a konduktív fejlesztési intézmények, tehát a Pető óvoda és iskola. A két felsőoktatási intézmény szenátusai még áprilisban hoztak elvi nyilatkozatot az egyesülésről.

Hankó Balázs, az orvos- és egészségtudományi képzést folytató felsőoktatási képzőhelyek fejlesztésének koor­dinálására nemrég kinevezett miniszteri biztos lapunk megkeresésére hangsúlyozta: az integrációval Pető András szellemisége és hagyatéka tovább erősödhet, hiszen az egyetemi, azon belül is a komplex klinikai és kutatás-fejlesztési háttér az eddigieknél is nagyobb lehetőséget biztosít a konduktorok képzésében, és a fejlesztésben részt vevők mögött az intézményi háttér is megerősödik.

A leendő szakemberek szükség esetén akár már a kora- és újszülöttek fejlesztésébe is bekapcsolódhatnak, és a korábbinál is több páciens ellátását segíthetik például a stroke-on átesettek vagy balesetet szenvedettek rehabilitációja során. Az integráció tehát egyértelműen segíti az immár Pető András Karként működő intézmény további fejlődését, „semmi sem vész el, minden megmarad és tovább fejlődik, erősödik” – mondta a miniszteri biztos. Magasabb szintű oktatási, nevelési, kutatási, fejlesztési feladatok ellátására nyílik lehetőség többek között az ortopédia, az idegtudományok és a gyermekgyógyászat terén.

A közalkalmazottak továbbfoglalkoztatása az egyetemen a munkajogi jogutódlás szabályai szerint valósul meg. A Semmelweis Egyetem és a Pető András Főiskola több hazai és nemzetközi projekt kapcsán hosszú ideje folytat tudományos és szakmai együttműködést. Ráadásul, mint ­Hankó Balázs fogalmazott, mindkét intézménynév jól cseng nemzetközi szinten is. Rétvári Bence is azt hangsúlyozta korábban az egyesüléssel kapcsolatban, hogy a lépéssel növelhetik mindkét intézmény nemzetközi hírnevét, továbbá a hallgatói létszámot is. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára emellett az ellátás és a gazdálkodás hatékonyabbá tételével, a rehabilitációs kapacitások minőségi és eredményességi erősítésével indokolta a lépést.

Hirdetés

Kiemelt

Szlovén elnökválasztás: mégis lesz második forduló

Bohut Pahor az első fordulóban mégsem szerezte meg a szavazatok több mint felét, bár az urnazárást követően közzétett előrejelzések ezt valószínűsítették.

Poszt-trauma

Magyargyalázás megbocsátva

Pedig, ha a bordély becsődöl, nem a bútort (meg a reklámokat) kell cserélni!

Szanyi Tibor becsülete

Csak a miheztartás végett.

Büszkeség

Ha valamire, erre tényleg büszke lehet az ember!

Verhovstadt Orbánra lőtt, de magát találta el

Úgy tűnik, Guynak ez most sem jött össze. 

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!