2017. augusztus 18., péntek, Ilona napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/egyetemi-kar-lett-peto-andras-foiskola-2026372/

Egyetemi kar lett a Pető András Főiskola

A Semmelweis Egyetem (SE) karaként működik mától a 2014 óta állami fenntartásban működő Pető András Főiskola.

A Semmelweis Egyetem (SE) karaként működik mától a 2014 óta állami fenntartásban működő Pető András Főiskola, valamint az annak részét képező Konduktív Pedagógiai Központ, továbbá a konduktív fejlesztési intézmények, tehát a Pető óvoda és iskola. A két felsőoktatási intézmény szenátusai még áprilisban hoztak elvi nyilatkozatot az egyesülésről.

Hankó Balázs, az orvos- és egészségtudományi képzést folytató felsőoktatási képzőhelyek fejlesztésének koor­dinálására nemrég kinevezett miniszteri biztos lapunk megkeresésére hangsúlyozta: az integrációval Pető András szellemisége és hagyatéka tovább erősödhet, hiszen az egyetemi, azon belül is a komplex klinikai és kutatás-fejlesztési háttér az eddigieknél is nagyobb lehetőséget biztosít a konduktorok képzésében, és a fejlesztésben részt vevők mögött az intézményi háttér is megerősödik.

A leendő szakemberek szükség esetén akár már a kora- és újszülöttek fejlesztésébe is bekapcsolódhatnak, és a korábbinál is több páciens ellátását segíthetik például a stroke-on átesettek vagy balesetet szenvedettek rehabilitációja során. Az integráció tehát egyértelműen segíti az immár Pető András Karként működő intézmény további fejlődését, „semmi sem vész el, minden megmarad és tovább fejlődik, erősödik” – mondta a miniszteri biztos. Magasabb szintű oktatási, nevelési, kutatási, fejlesztési feladatok ellátására nyílik lehetőség többek között az ortopédia, az idegtudományok és a gyermekgyógyászat terén.

A közalkalmazottak továbbfoglalkoztatása az egyetemen a munkajogi jogutódlás szabályai szerint valósul meg. A Semmelweis Egyetem és a Pető András Főiskola több hazai és nemzetközi projekt kapcsán hosszú ideje folytat tudományos és szakmai együttműködést. Ráadásul, mint ­Hankó Balázs fogalmazott, mindkét intézménynév jól cseng nemzetközi szinten is. Rétvári Bence is azt hangsúlyozta korábban az egyesüléssel kapcsolatban, hogy a lépéssel növelhetik mindkét intézmény nemzetközi hírnevét, továbbá a hallgatói létszámot is. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára emellett az ellátás és a gazdálkodás hatékonyabbá tételével, a rehabilitációs kapacitások minőségi és eredményességi erősítésével indokolta a lépést.

Kiemelt

Ismét vádat emeltek Jakubinyi ellen

Arra próbálta rábírni Tanyi György védőjét, hogy az ügyvéd vegye rá a házi őrizetben lévő védencét: szökjön meg, és Pintér Sándor kapcsolatos dokumentumokat vigyen ki külföldre.

Poszt-trauma

Vágó: Császy és Tátrai is becsületes, derék ember

Nem baj, hogy a Kúria teljesen másképp döntött.

Simicska most szocialista érdek

Közellenség az MSZP-ért.

Kálmán Olga inkább Vonát védte, mint kolléganőjét

Jobbikost kérdeztek a Hír TV-ben, baj lett belőle.

Zászlóégetőkből uniós pecsétőrök

A Vona Gábor-féle cukipárt sokadik 180 fokos pálfordulása.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!