2016. június 30., csütörtök, Pál napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/egy-nato-tiszt-kemugy-gyanusitottjai-koze-kerulhet-446026/

Egy NATO-tiszt is a kémügy gyanúsítottjai közé kerülhet

Maxin Norbert a védelmi stratégiánkat adhatta illetéktelen kezekbe
Egy Magyarországon tartózkodó NATO-tisztet és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) egykori magyarországi képviselet-vezetőjét is meggyanúsítaná a rendőrség abban az ügyben, amelyben kémkedés gyanújával két magyar állampolgárt korábban már előzetes letartóztatásba helyeztek – tudta meg a Magyar Idők.

Ismert: a Nemzeti Nyomozó Iroda az Egyesült Államoknak és a Nemzetközi Valutaalapnak való kémkedéssel gyanúsítja az amerikai bejegyzésű Arcade LLC tulajdonosát, Maxin Norbertet és a cég magyarországi képviselőjét, B. Béla Szabolcsot.

Kertész Gusztáv, az előzetes letartóztatásban lévő Maxin Norbert védője lapunkat tegnap úgy tájékoztatta, hogy a gyanúsítás olyan feljegyzéseken alapul, amelyeket a rendőrök B. Béla Szabolcs számítógépén találtak. Az ügyvéd nem árulta el, hogy pontosan mi szerepel a dokumentumokban, de annyit elmondott, hogy az egyik irat címe Magyarország stratégiai védelmi terve 2008–2013. A rendőrség szerint B. Béla Szabolcs ezt adta át a NATO és az IMF képviselőjének, Maxin Norbert megbízásából.

Kertész Gusztáv hozzátette, a dokumentum valódi lehet, de hogy kitől és miként került a férfi számítógépére, azt egyelőre nem tudni.

Az üggyel összefüggő legutóbbi kihallgatásán Maxin Norbert megismételte, hogy valóban létezett egy Birodalom nevű csoport, de az nem kémszervezet volt, ahogyan azt a rendőrség gondolja. A hobbitörténész Maxin szerint ez egy fantasyközösség, amelyben „beceneveket adtak egymásnak, közösen főztek lekvárt, hógolyóztak, főzőcskéztek és minden szerdán történelmi továbbképző esteket tartottak”. Az ügyvédtől azt is megtudtuk, hogy a Birodalom tagja volt több prominens üzletember és ismert politikus is.

Az ügy fejleményeiről megkérdeztük a rendőrséget is, ahonnan lapzártánk­ig nem érkezett válasz. Az amerikai nagykövetség az esettel összefüggésben legutóbb azt írta, hogy az Amerikai Egyesült Államok kormányának politikája szerint nem kommentálnak folyamatban levő jogi ügyeket, valamint nem reagálnak hírszerzési esetekről szóló találgatásokra. Ezt a politikát alkalmazzák akkor is, ha az Egyesült Államok nem része a jogi eljárásnak, illetve ez a válasz még a „legvadabb állításokra is”.

Hirdetés

Kiemelt

A Ferencváros kapja a legtöbb pénzt az Európa Bajnokság után az UEFÁ-tól

A kontinentális szövetség (UEFA) ugyanis összesen 150 millió eurót oszt szét a válogatott játékosokat adó egyesületek között.

Poszt-trauma

Fityisz a politikai elitnek: egy véleményen Orbán és Sarkozy

A brüsszeli vezetőknek ideje lenne elgondolkodni a folytatásról és a demokrácia lényegéről.

Mackónadrág, Soho Party, Hajdú B.

A kiesés után is azt álmodom, hogy Stieber-mezben átemelem az osztrák kapust.

Loretta gyereket akar – Újra Budapest Pride

A nagykövetek remélik, hogy a magyarok jól fognak viselkedni.

Farkasházy nem tud leállni

Kálmán Olga próbálta nyugtatni.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!