2017. július 26., szerda, Anna, Anikó napja
Belföld, Poszt-trauma
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/egy-csapasra-ket-legyet-akart-utni-a-liberalis-portal-nem-sikerult-1957627/

Egy csapásra két legyet akart ütni a liberális portál, nem sikerült

„Bayer lemarházta Ferenc pápát, a magyar katolikus egyház hallgat” harsogja cikkének címében a 24.hu. Az írás remekmű, a maga nemében, olyan, amilyenre egy magára valamit is adó mélyliberális csettinthet, hiszen egyszerre sikerül benne megtámadni a magyarországi katolikus egyházat, és a Magyar Idők publicistáját is.

Ilyenkor sok mindenen el lehet merengeni.

Például azon, hogy a cikk írója legutóbb akkor alkotott emlékezetes remekművet, amikor a miniszterelnök fiával kapcsolatban jelentetett meg egy írást, melyért az azt leközlő másik liberális anyahajó (Index.hu) még aznap kénytelen volt elnézést kérni, mivel hazugságra épült a cikk.

A szerző, Spirk József napokkal később távozni is kényszerült az Indextől.

Spirk amúgy máskor is szívesen foglalkozott egyházi témákkal. Az MSZP kormányzása alatt például az volt a – tényekkel nyilván jól alátámasztható, a kérdést széleskörűen megvizsgáló, majd abból világosan kikristályosodott – véleménye a magyarországi katolikus egyházról, hogy úgy tűnik, „mintha fogalma sem lenne a világ változásáról”.

De már az első Orbán-kormány idején is – a cikk hangneméből legalábbis erre lehet következtetni – rosszallóan írt arról, hogy egy „katolikus főpaphoz” hasonlóan Orbán Viktor miniszterelnök is fontosnak tartja a keresztény szellemiség átadását.

Persze nyilván szívesen ad teret az immár a Vatikán nagy barátjának számító Spirk József írásának az a 24.hu, amelynek fiatal publicistái a tavaszi kormányellenes tüntetések hevületének hatására akasztásról ábrándoztak.

Nem rémlik, hogy elhatárolódott volna mindettől a portál, amely most a katolikus egyháztól várja ugyanezt egy amúgy evangélikus újságíró véleménye kapcsán.

Azt pedig, hogy a pápa véleményét lehet kritizálni, mivel csak hit és erkölcs dolgában az egész egyház számára kötelező tanítást adva tévedhetetlen a katolikus tanítás szerint, már nem egy egyházi vezető is leszögezte.

És akkor kanyarodjunk csak vissza Spirk írásához, amelynek a lényegét más miatt is tökéletesen visszaadja a cikk címe. Merthogy amit olvashatunk a 24.hu-n, az megint csak nem úgy van, ahogy azt leírták.

Bayer Zsolt ugyanis nem azt mondta a miskolci televízió Helyzetkép című műsorában, hogy a pápa „derék, liberális, genderben hívő marha”, hanem azt, hogy úgy írt a Twitterre, „mint egy ilyen derék, liberális, genderben hívő marha”. És ez nagy különbség.

De hát minek is vesződne ezzel egy liberális hírportál, vagy annak a katolikus egyházért amúgy is rajongó újságírója.

Akit pedig érdekel a 30 perces, valóban lényeges aktuális témákat feszegető beszélgetés (és nem csak egy abból – ráadásul pontatlanul – kiragadott részlet), itt megtekintheti azt.

Kiemelt

Nyertesek nélküli történet

A kortárs irodalom sokszor hív női alakokat segítségül ahhoz, hogy a sorsukon keresztül az elhallgatásokat feloldjuk, meg- és kibeszéljük.

Poszt-trauma

Gigantikus tiltakozás madártávlatból

Az olaszok egyre határozottabbak migráns-ügyben.

Dermesztő titkokról libben fel a fátyol

Ezekkel a No-Go zónákkal csak a baj van...

Simicska lapja teljesen elrugaszkodott a valóságtól

Bagoly mondja verébnek.

Egyszeri bűnöző, vagy visszaeső

Etikus?

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!