2016. augusztus 31., szerda, Erika, Bella napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/dontesre-var-a-glifozat-europai-unios-betiltasa-465049/

Döntésre vár a glifozát európai uniós betiltása

Elhalasztották a szavazást az uniós tagállamok az Európai Bizottság azon javaslatáról, hogy 2031-ig újra engedélyeznék a glifozát nevű gyomirtó használatát. A szer tavaly az IARC (az Egészségügyi Világszervezet rákkutatási ügynöksége) által „valószínűleg rákkeltő az emberek esetében” besorolást kapott. A kérdésről várhatóan pár hét múlva döntenek.

A glifozát molekuláris szinten blokkolja az egyik enzim működését, amely elengedhetetlen a növényi sejtek fehérjeszintéziséhez. Az enzim leállása az érintett sejtek, szövetek és szervek, végül az egész növény pusztulásához vezet. Ezt az eljárást az amerikai biotechnológiai óriás, a Monsanto kutatója, John E. Franz dolgozta ki. A glifozátot a talajban élő mikroorganizmusok a természetben előforduló alkotóelemeire (ammónia, foszfát, szén-dioxid és glioxalátok) bontják. Viszonylag gyorsan lebomlik, ezért a szer nem halmozódik fel a talajban, ám bekerül az élelmiszerláncba.

Az Európai Unió elvben tiltja a rákkeltő növényvédő szerek engedélyezését. A glifozát újraengedélyezéséről azért szavazhattak volna mégis, mert az Európai Bizottság élelmiszer-biztonsági hatósága (EFSA) a BfR német szövetségi kockázatelemző intézet jelentése alapján nem tartotta indokoltnak a vegyszer „emberi karcinogénként” való besorolását.

Kilencvenhat vezető, független tudós egy közös nyilatkozatban jelentette ki, hogy az EFSA értékelése „nem bizonyítékok alapján van összeállítva”. A glifozát kockázataira azóta a francia egészségügyi hatóság is felhívta a figyelmet, egy német vizsgálat pedig megállapította, hogy a német lakosság 75 százaléka szennyezett glifozáttal. Vizeletükben a szer szintje az ivóvízben megengedett határérték ötszöröse volt. A legmagasabb értékeket a kilencévesnél fiatalabb gyermekeknél mérték.

A glifozáttartalmú készítmények az emberi hormonrendszert is károsítják – jelent meg az International Journal of Environmental Research and Public Health szaklapban. A cikk egyik szerzője Székács András, a Központi Környezet- és Élelmiszer-tudományi Kutatóintézet főigazgatója.

– Az Európai Vegyianyag-ügynökség (ECHA) idén fogja felülvizsgálni a glifozát hatásait. Felelőtlenség ezen vizsgálat lezárulta előtt egy tizenöt évre szóló engedélyt kiadni. Azt várjuk a hazai döntéshozóktól, hogy a hihetetlen ütemben növekvő rákos megbetegedések fényében utasítsák el a helyettesíthető, rákkeltő kockázatú gyomirtó további használatát – mondta Simon Gergely, a Greenpeace regionális vegyianyag-szakértője, aki szerint a glifozát a világ legelterjedtebb növényvédő szere. Simon Gergely lapunknak elmondta: Európában Hollandiában 2016 márciusától, Németországban pedig 2015 májusától tiltott a szer háztáji használata, amelyből Magyarországon jelentős mennyiséget használnak fel.

Hirdetés

Fizetett politikai hirdetés

Kiemelt

Merkel: egy évvel ezelőtt mély meggyőződésemnek adtam hangot

A német kancellár 2015. augusztus 31-én mondta először nyilvánosan a menekültválsággal kapcsolatban, hogy „sikerülni fog, megoldjuk”.

Poszt-trauma

Clinton elintézte: az Alapító atyák forognak a sírjukban

Egy demokráciában a szólásszabadság szent és sérthetetlen.

Médiamanipuláció: már a saját szemének sem hihet az ember

Ezek szerint Mrs.Clinton győzelméért semmilyen ár sem drága.

Merkel: senki nem ússza meg a muszlim betelepítést

A kancellár nem rántja el a kormányt.

Migránsok a Vereckei hágónál

Kétfarkú kutyák: öngól kapásból.

Hirdetés

Fizetett politikai hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!