2016. június 28., kedd, Levente, Irén napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/dontesre-var-a-glifozat-europai-unios-betiltasa-465049/

Döntésre vár a glifozát európai uniós betiltása

Elhalasztották a szavazást az uniós tagállamok az Európai Bizottság azon javaslatáról, hogy 2031-ig újra engedélyeznék a glifozát nevű gyomirtó használatát. A szer tavaly az IARC (az Egészségügyi Világszervezet rákkutatási ügynöksége) által „valószínűleg rákkeltő az emberek esetében” besorolást kapott. A kérdésről várhatóan pár hét múlva döntenek.

A glifozát molekuláris szinten blokkolja az egyik enzim működését, amely elengedhetetlen a növényi sejtek fehérjeszintéziséhez. Az enzim leállása az érintett sejtek, szövetek és szervek, végül az egész növény pusztulásához vezet. Ezt az eljárást az amerikai biotechnológiai óriás, a Monsanto kutatója, John E. Franz dolgozta ki. A glifozátot a talajban élő mikroorganizmusok a természetben előforduló alkotóelemeire (ammónia, foszfát, szén-dioxid és glioxalátok) bontják. Viszonylag gyorsan lebomlik, ezért a szer nem halmozódik fel a talajban, ám bekerül az élelmiszerláncba.

Az Európai Unió elvben tiltja a rákkeltő növényvédő szerek engedélyezését. A glifozát újraengedélyezéséről azért szavazhattak volna mégis, mert az Európai Bizottság élelmiszer-biztonsági hatósága (EFSA) a BfR német szövetségi kockázatelemző intézet jelentése alapján nem tartotta indokoltnak a vegyszer „emberi karcinogénként” való besorolását.

Kilencvenhat vezető, független tudós egy közös nyilatkozatban jelentette ki, hogy az EFSA értékelése „nem bizonyítékok alapján van összeállítva”. A glifozát kockázataira azóta a francia egészségügyi hatóság is felhívta a figyelmet, egy német vizsgálat pedig megállapította, hogy a német lakosság 75 százaléka szennyezett glifozáttal. Vizeletükben a szer szintje az ivóvízben megengedett határérték ötszöröse volt. A legmagasabb értékeket a kilencévesnél fiatalabb gyermekeknél mérték.

A glifozáttartalmú készítmények az emberi hormonrendszert is károsítják – jelent meg az International Journal of Environmental Research and Public Health szaklapban. A cikk egyik szerzője Székács András, a Központi Környezet- és Élelmiszer-tudományi Kutatóintézet főigazgatója.

– Az Európai Vegyianyag-ügynökség (ECHA) idén fogja felülvizsgálni a glifozát hatásait. Felelőtlenség ezen vizsgálat lezárulta előtt egy tizenöt évre szóló engedélyt kiadni. Azt várjuk a hazai döntéshozóktól, hogy a hihetetlen ütemben növekvő rákos megbetegedések fényében utasítsák el a helyettesíthető, rákkeltő kockázatú gyomirtó további használatát – mondta Simon Gergely, a Greenpeace regionális vegyianyag-szakértője, aki szerint a glifozát a világ legelterjedtebb növényvédő szere. Simon Gergely lapunknak elmondta: Európában Hollandiában 2016 márciusától, Németországban pedig 2015 májusától tiltott a szer háztáji használata, amelyből Magyarországon jelentős mennyiséget használnak fel.

Hirdetés

Kiemelt

Orbán Viktor: a magyar érdek világos, a jogi helyzet rendezett

Magyarországnak arra kell figyelnie, hogy olyan megállapodás jöjjön létre az Egyesült Királyság és az EU között, amely a magyarok érdekeit megvédi.

Poszt-trauma

Farkasházy nem tud leállni

Kálmán Olga próbálta nyugtatni.

Homoszexuális rendőrök és az Unió válsága

Ne csodálkozzunk, hogy az angolok kiléptek.

Farkasházy ismét belerúgott Orbánba

„Akkor Rákosit is szeretnem kellene Puskás, Kocsis és Hidegkuti miatt?”

Emiatt a dal miatt zárhatnak ki minket az Eb-ről

Kering egy rigmus a magyar drukkerek között, amelyet jó lenne tartalékolni a lyoni mérkőzésen.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!