2017. március 23., csütörtök, Emőke napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/dk-s-dicseret-vonaeknak-1315945/?utm_campaign=mandiner_201701&utm_medium=link&utm_source=mandiner

DK-s dicséret Vonáéknak

Mint kormányfőjelölttel kampányol Botka Lászlóval az MSZP
A Demokratikus Koalíció csepeli elnöke is csatlakozott azokhoz a balliberális közéleti személyiségekhez, akik az Orbán-kormány leváltásáért akár a Jobbikkal is összefognának. A baloldali pártok 2014-es helyi polgármesterjelöltje szerint a Jobbik jó útra tért, és közeledik a demokratikus eszmékhez, ezért – Medgyessy Péter szavait idézve – finnyáskodás idegenkedni az egykor radikális párttól.

Medgyessy Péter bedobta a követ a hazai politika állóvizébe. Olyan kérdést feszegetett, amit mindenki érzett, de csak nagyon szőrmentén mert hozzá­érni – írta a Facebookon a Jobbikkal való összefogásról Horváth Gyula, a Demokratikus Koalíció (DK) csepeli elnöke. A Csepelinfo adta hírül, hogy a helyi baloldali pártok 2014-es polgármesterjelöltje nyíltan vállalja: a baloldal egyedül most nem képes a Fidesz–KDNP leváltására, a Jobbik viszont úgy látszik, jó útra tért, és közeledik a demokratikus eszmékhez, ezért szerinte – Medgyessy szavaival élve – finnyáskodás idegenkedni az egykor radikális párttól.

Forrás: Éberling András

Gyurcsány Ferenc pártjának csepeli szervezete szerint már jó útra tértek az egykor radikálisok

Bejegyzésében Horváth Gyula felteszi a kérdést, hogy található-e olyan elv, amelynek alapján a „korábban nagyon ellenséges” pártok képesek lennének együttműködni, létrejöhetne-e összefogás. A csepeli DK elnöke szerint „kettő mindenképpen: az egyik a mai uralkodó rezsim leváltásának szükségessége, a másik meg a társadalmi rendszer olyan átalakítása, ami a demokratikus működés feltételeit megteremthetné Magyarországon”. – A Jobbik politikája ebben a kérdésben az érdekei alapján most úgy tűnik, hogy kiszámítható. A jelenleg képviselt haladási iránya – gesztusai, hangneme – egy valós elmozdulás momentumait is jelentheti a demokrácia felé. Amennyiben nem kizárólag a múltját, hanem a jelenét és a mostani haladási irányát veszik alapul kritikusai, és a „honnan jött” helyett a „merre tart” szabályát képviselik a szervezet vizsgálatakor; akkor nem szabad kizárni semmit. A magyar ellenzéknek ugyanis egyre szűkülnek a lehetőségei arra, hogy az Orbán-rendszer esetleges 2018-as túlélését követően marad-e valós lehetősége arra, hogy valaha is békés választásokat követően leváltsa az illiberális rendszert – írta Horváth Gyula.

Mint ismert, az utóbbi időben több baloldali, illetve liberális közéleti szereplő, így Medgyessy Péter volt miniszterelnök, Kőszeg Ferenc és Haraszti Miklós, az SZDSZ alapítói és Heller Ágnes filozófus is amellett érvelt, hogy a Fidesz csak akkor buktatható meg, ha a baloldal összefog a Jobbikkal.

Közben az MSZP már mint miniszterelnök-jelölttel kampányol Botka Lászlóval. A párt Facebook-oldalán megjelentett reklámban az olvasható, hogy „Az országnak Botka kell. Botka László már bizonyított: Szegeden csodát tett. Tegye rendbe Magyarországot is.” Ugyanakkor Molnár Gyula MSZP-elnök csak a jövő héten tárgyal Botka Lászlóval arról, hogy ő vagy más legyen-e Orbán Viktor kihívója 2018-ban. A többi baloldali párt előválasztással szeretné eldönteni, ki legyen a közös miniszterelnök-jelölt.

Hirdetés

Kiemelt

Orbán Viktor: erősíteni kell Európa védelmi rendszerét

A miniszterelnök felhívta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár figyelmét arra, hogy fel kell gyorsítani a Nyugat-Balkán integrációját az Európai Unióba és a NATO-ba.

Poszt-trauma

Szavazás: magyar lett az Év EP-képviselője

Már tavaly is döntős volt. Vajon ki lehet az?

Alföldi Róbert hazudik

Azt állítja, soha nem politizált direkten a színpadon.

Megalázó sms-eket küldözgetnek a HírTV vezetői a távozóknak

Tovább bomlik Simicska tévéje.

Orbánt támadja Németország leendő diktátora

A német szoci bosszút forral.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!