2017. augusztus 19., szombat, Huba napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/divatot-teremthet-csaladpolitika-1752580/

Divatot teremthet a családpolitika

– Azzal, hogy a kormány ilyen komoly családtámogatási rendszert épít fel, divatot teremt a családalapításhoz. A fia­talok így kedvet kaphatnak a gyermekvállaláshoz, és bebizonyosodhat számukra is az, hogy családban élni a legjobb – mondta Skrabski Fruzsina, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom társelnöke. Megítélése szerint mind a korábbi, mind az új lépések segíthetnek abban, hogy a vágyott gyermekek megszülessenek.

– Több olyan családot is ismerünk, akik a kormány családtámogatásai révén vállaltak még egy gyermeket, így már pár év elteltével is érezhető a pozitív hatás – vélekedett. A Kopp Mária szellemiségét továbbvivő kutatóintézet létrehozásáról Skrabski Fruzsina azt mondta: megtiszteltetés számára, hogy édesanyja tudományos munkássága tovább élhet, és reméli, hogy a szellemi műhely segíthet a jövőben, hogy még többen döntsenek a családalapítás mellett.

Tény, hogy jelenleg a legtöbb családban két gyermek van, és kevesen mernek harmadikat vállalni. Épp ezért a kormány által bejelentett támogatások mindenképpen pozitív változást hozhatnak e téren – nyilatkozta a Magyar Időknek a Fiatal Családosok Klubja (Ficsak) vezetője. Király Nóra elmondta: a családi adókedvezmény és a családok otthonteremtési kedvezménye elsősorban a három, vagy több gyermeket nevelő családoknak nyújtott jelentős támogatást, a frissen felvázolt intézkedések azonban egyértelműen a kétgyerekesekre fókuszálnak annak érdekében, hogy újabb babát vállaljanak.

– A diplomás gyed bővítésével, valamint a diákhitel részleges vagy teljes elengedésével a kormány a fiatalokat célozta meg, ami azért fontos, mert a gyermekvállalás ideje egyre inkább kitolódik, így viszont nagyobb esély van arra, hogy a jövőben a vágyott gyermekek is megszülessenek – fejtette ki Király Nóra. Mint mondta, az utolsó pillanatban vagyunk ahhoz, hogy a jelenlegi 1,48-as termékenységi ráta 2030-ra 2,1-re emelkedjen, mert a Ratkó-korszakban született nők lányai lassan túl vannak a szülőképes koron, az 1980-as évek óta pedig folyamatosan csökkent a megszületett gyermekek száma.

Hozzá­tette: az, hogy a bölcsődei rendszer bővítésére, férőhelyek létrehozására, új bölcsődék építésére két és félszer annyit szán a kormány, hatalmas segítséget adhat a kisgyermeket nevelőknek. Király Nóra kitért arra, hogy a kormány komoly ellenszélben próbálja gyermekvállalásra ösztönözni a fiatalokat, hiszen mind a szingli életet támogatók, mind a különböző genderlobbik igen erősek.

– Azok a vélemények pedig, miszerint a kormány szülésre kényszeríti a nőket, teljesen alaptalanok. Ez egy lehetőség azoknak, akik családban szeretnének élni.

Aki akar, élhet ezzel a lehetőséggel, de nem jelent megbélyegzést azokra nézve, akik nem szeretnének sok gyermeket – hangsúlyozta a szervezet vezetője.

Kiemelt

Kiütés Debrecenben

Először nyert a Debrecen a labdarúgó NB I-ben: két döntetlen és három vereség után pénteken a 6. fordulóban 4-1-re legyőzte a Vasast.

Poszt-trauma

Barcelonában imádták a migránsokat

„Fogadjuk be őket most!”

Méghogy nincs összefüggés a migráció és a terrorizmus között?

Mi ez, ha nem egy újabb bizonyíték?

Gyurcsány pokolian megsértődött

Bástya elvtársat már meg sem akarják gyilkolni?

Vágó: Császy és Tátrai is becsületes, derék ember

Nem baj, hogy a Kúria teljesen másképp döntött.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!