2017. december 11., hétfő, Árpád napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/dietmar-clodot-ragalmazas-miatt-vonhatjak-felelossegre-2486257/

Dietmar Clodót rágalmazás miatt vonhatják felelősségre

Tart a perelőkészítés a híres-hírhedt bombagyáros és terrorista ügyében
Magánvádas eljárásban vonhatják felelősségre a bombagyáros Dietmar E. Clodót, miután megrágalmazta a jelenlegi belügyminisztert és a kormányfőt. Az egykori RAF-terrorista vádjait egyébként az a Szeva bácsi cáfolta meg írásban, aki Clodo szerint megbízta őt kenőpénzek átadásával a 90-es években.

Perelőkészítő szakban van a Pesti Központi Kerületi Bíróságon (PKKB) a hazánkban a 2003-ban bűnszervezet tagjaként elkövetett, robbanóanyaggal és lőfegyverrel való visszaélés miatt jogerősen tíz évre ítélt német bűnöző, Diet­mar Eduard Clodo elleni, rágalmazás vétsége miatt kezdődött eljárás, tudta meg a Magyar Idők. A Fővárosi Törvényszék sajtóosztálya szerint magánvádas büntető-, nem peres eljárásról van szó, amely egy magánszemély rágalmazás vétsége miatt tett feljelentése alapján indult.

A német bűnöző több fórumon is azt állította külföldön, hogy még a 90-es években személyesen adott át kenőpénzt a jelenlegi magyar miniszterelnöknek, illetve Pintér Sándor belügyminiszternek. De erről szól Jürgen Roth Németországban megjelent könyve is, amelyből egy fejezetet még februárban az Átlátszó blogján tettek közzé.

Ebben Clodo azt állította, hogy még a kilencvenes évek elején a szolncevói orosz maffia állítólagos magyarországi helytartójának, Szemjon Mogiljevicsnek, azaz Szeva bácsinak a megbízásából pénzt adott át Pintér Sándor akkori rendőrfőkapitánynak és még néhány főrendőrnek, köztük Tonhauser Lászlónak, az akkori Szervezett Bűnözés Elleni Szolgálat vezetőjének. Ugyanakkor a német bűnöző arról is beszélt Rothnak, hogy 1994-ben Orbán Viktor jelenlegi miniszterelnök egymillió márkát kapott tőle.

Fotó: Fotó: MTI/Rózsahegyi Tibor

2003-ban hazánkban már elítélték tíz évre a férfit

A képtelen vádakat Clodo tavaly nyáron egy Regensburgban tett írásos vallomásában is megismételte. A vádakat maga Szeva bácsi cáfolta meg akkor, amikor Juszt László személyiségi pert indított az Átlátszó ellen, mivel őt is hírbe hozta Szevával a német. Juszt megkereste Mogiljevicset, valamint annak titkárnőjét/tolmácsát. A megkeresettek írásban cáfolták a Roth könyvében leírtakat. Szeva bácsi például így fogalmazott: „Minden, amit Jürgen Roth leír az ő könyvében, nem felel meg a valóságnak.”

A hazai sajtóban bombagyárosként szereplő, fiatal korában a német terrorszervezettel, a RAF-val való kapcsolata miatt már Németországban börtönbe került Clodo vádaskodásai jól illenek a kormánytagok, elsősorban a belügyminiszter ellen folytatott lejáratókampányba, amelynek célja, hogy elmozdítsák az egyes bűnözői körök számára kínosan hatékony tárcája éléről Pintér Sándort.

Clodót Tonhauser László és egysége háromszor is elfogta Magyarországon, kétszer el is ítélték, a bombagyáros lebukásai pedig rendre Pintér Sándor országos főkapitányi, majd belügyminiszteri időszakában történtek, így a bűnöző motivációja akár érthetőnek is mondható.

Rágalmazásért azonban még felelhet. A magyar sajtóban februárban megjelentek alapján Tényi István hamis tanúzás bűntette miatt fordult még akkor a Budapesti Nyomozó Ügyészséghez. Az ügyészség emiatt ugyan nem indított eljárást, ám álláspontjuk szerint felmerül a magánvádként üldözendő rágalmazás vétsége, így megküldték Tényi beadványát a PKKB-nek. A bíróság ekkor megbízta a BRFK V. kerületi kapitányságát, hogy nyomozza ki Clodo tartózkodási helyét, ahonnan idézhető a bíróságra.

Ezt követően lépett perelőkészítő szakba az ügy. A bíróság megkeresi a sértetteket, hogy kívánják-e képviselni a magánvádat, ha nem, az ügyészség még mindig átveheti a vád képviseletét. Ugyanakkor az alperest is megkeresik: ha az idézésre nem jelenik meg, körözést adhatnak ki ellene, illetve távollétében is lefolytathatják a magánvádas eljárást.

Kiemelt

Havast védi Vonáék lapja

Baukó Éva és Molnár Anikó után Gesztesi Károly is megszólalt Havas Henrik ügyében, a színész szerint a televíziós rendszeresen zaklatta Liptai Claudiát, amikor közösen vezettek műsort.

Poszt-trauma

Magyar szívvel: Big Mac-index

A Big Mac reklámarca lesz Vona Gábor?

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!