2016. június 26., vasárnap, János, Pál napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/demonstraciot-terveznek-vorosiszap-katasztrofa-karosultjai-342004/

Demonstrációt terveznek a vörösiszap-katasztrófa károsultjai

A devecseriek a Veszprémi Törvényszék előtt tiltakoznak az ítélet miatt
Tiltakozó megmozdulást tartanak a napokban a devecseri vörösiszap-károsultak a Veszprémi Törvényszék épülete előtt, az elsőfokú, összes vádlottat felmentő ítélet miatt – tudta meg lapunk. A kolontáriak és a devecseriek nagyon felháborodtak, a többség abban sem bízik, hogy másodfokon elmarasztaló ítélet születik majd.

Ferenczi Gábor, Devecser polgármestere az ítélet kihirdetése után még úgy gondolta, hogy megvárják a másodfokú eljárás végét, de végül már most a tiltakozás, a tüntetés mellett döntöttek.

– Csalódott vagyok, mert a bíróság nem talált felelősöket, talán másodfokon másképpen lesz – közölte Toldi Tamás, Devecser volt polgármestere, aki a tragédia idején a várost vezette. – Örülök ugyanakkor annak, hogy több olyan embert is felmentettek, akiknek nem kellett volna a vádlottak padján ülniük. Annak kellene a felelősséget vállalnia, aki döntési helyzetben volt, amikor idáig fajultak a dolgok. A menedzsment mindenképpen felelős – tette hozzá. A volt polgármester nem érti, hogy amikor folyamatosan emelték a falakat, miért nem vizsgálták meg, hogy mennyire szilárdak az alapok. Ráadásul az utóbbi 5-8 évben már maró lúgot tartottak a tározóban, nem úgy, mint korábban – hangsúlyozza Toldi Tamás.

– Tíz ember meghalt és nincs felelős? – teszi fel a kérdést a devecseri Molnár Balázs, akinek otthonát 2010 októberében tönkretette a vörösiszap. Ma a férfi a károsultaknak megépített Makovecz-lakóparkban él családjával. – Hát nincs igazság, csak odaát, mint az X-aktákban? Ha bármelyikünk akár csak egy fát is kivágna az erdőben, azt elővennék, ezek pedig megússzák. Biztos ki kell mosdatni a fejeseket, a végén még valami melós viszi el a balhét – mondja dühösen Molnár Balázs, aki 2010-ig körülbelül 9 millió forintot költött az előző háza felújítására, amit aztán elmosott az ár. Pedig közel öt évig dolgozott azért külföldön, hogy legyen pénz a munkálatokra. A közelben lakó Dancs Györgyné szintén úgy tartja, hogy kell lennie felelősöknek, hiszen tíz ember meghalt. Sem ő, sem Molnár Balázs nem bízik viszont abban, hogy másodfokon más döntést hoznak.

Fotó: Kurucz Árpád

Forrás: Kurucz Árpád

Fotó: Kurucz Árpád

– Soha nem fogjuk magunkat túltenni azon, ami történt. Mind fizikailag, mind lelkileg elképesztően megviselt minket a katasztrófa. S a bíróság szerint ezért senki sem felelős? – háborodik fel a szomszéd utcában lakó Né­meth Istvánné, aki beteg férjét egyedül ápolja.

Tili Károly, Kolontár polgármestere nem kíván nyilatkozni. A katasztrófa által legjobban sújtott település vezetője az ítélethozatal után is csak annyit mondott: a tárgyalásokon sok olyan momentum akadt, amiből arra következtettek, hogy felmentéssel végződik a per. Ezért nem lepődtek meg különösebben a gyalázatos ítéleten.

– Hónapról hónapra azt néztük, hogy emelkednek a falak. Éreztük, hogy ebből baj lesz, ami meg is történt – emlékezik Németh Gizella, a kolontári Diófa vendéglő tulajdonosa. – Az áldozatokat nem lehet feltámasztani, de a felelősöknek akkor is bűnhődniük kell – teszi hozzá.
Kolontáron a Bezerédi utca új építésű részé­ben lakik a károsultak többsége. Egyikük, Zsidó Mária azt mondja, szerinte nem azok ültek a vádlottak padján, akik a rossz döntéseket hozták. – Ha ártatlanokat ítélnek el, attól nekünk nem lesz jobb. Egy biztos, jó lenne már lezárni a történteket – jegyzi meg az asszony, aki szerint másodfokon sem hoznak a mostanival ellentétes határozatot.

Juhászné Kovács Erzsébet, aki négy évvel ezelőtt kislányát, Angyalkát veszítette el a tragédiában, rendkívül elkeseredett a bíróság felmentő ítélete miatt. – Nagyon szomorú vagyok, hogy a felelősök nem kapták meg a méltó büntetésüket. Tíz ember meghalt, életeket tettek tönkre, házakat, egész településrészeket mosott el a vörösiszap-áradat, és a bíróság szerint mindenki ártatlan – mondja könnyeivel küszködve Juhászné. – Akinél a pénz van, az mindent elintézhet – fűzi hozzá megrendülten.

– Hihetetlen ez az ítélet – jelenti ki Marton Zsolt, az öt évvel ezelőtti tragédiában szintén érintett Somlóvásárhely polgármestere. – Nálunk annak idején a tragédia alig éreztette hatását, Kolontáron és Devecseren azonban joggal érezhetik magukat megalázva és becsapva.

Bizottsági vita az igazságszolgáltatásról

Vitát kezdeményez a Fidesz az Országgyűlés igazságügyi bizottságában az igazságszolgáltatásról a Hagyó-ügyben, valamint a vörösiszap-katasztrófával kapcsolatos ítéletekről – jelentette be Németh Szilárd, a párt alelnöke tegnapi sajtótájékoztatóján. A politikus kijelentette: az emberek többségét joggal háborítja fel a tíz halálos áldozattal járó vörösiszap-katasztrófa ügyében hozott felmentés, csakúgy, mint Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes ügyében a felfüggesztett szabadságvesztés. Mint fogalmazott, a Fidesz az igazságszolgáltatással kapcsolatban tiszteletben tartja „a bírói függetlenség liberális követelményét”, de az átláthatóság és elszámoltathatóság demokratikus követelményeinek is érvényt kíván szerezni.

 

Hirdetés

Kiemelt

Spanyol területeket ért migránsroham

Becslések szerint közel százhúszan próbáltak meg átmászni a kerítésen, és az év eleje óta ez a tizedik hasonló, nagyobb migránscsoportot érintő incidens.

Poszt-trauma

Farkasházy ismét belerúgott Orbánba

„Akkor Rákosit is szeretnem kellene Puskás, Kocsis és Hidegkuti miatt?”

Emiatt a dal miatt zárhatnak ki minket az Eb-ről

Kering egy rigmus a magyar drukkerek között, amelyet jó lenne tartalékolni a lyoni mérkőzésen.

Így alázza a média a cigányokat

A szokásos pozitív diszkrimináció.

Farkasházyt ketten is leköpték cikkünk miatt

Gyalázatos orgánumok hazudnak milliárdokért.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!