2016. augusztus 24., szerda, Bertalan napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/demonstraciot-terveznek-vorosiszap-katasztrofa-karosultjai-342004/

Demonstrációt terveznek a vörösiszap-katasztrófa károsultjai

A devecseriek a Veszprémi Törvényszék előtt tiltakoznak az ítélet miatt
Tiltakozó megmozdulást tartanak a napokban a devecseri vörösiszap-károsultak a Veszprémi Törvényszék épülete előtt, az elsőfokú, összes vádlottat felmentő ítélet miatt – tudta meg lapunk. A kolontáriak és a devecseriek nagyon felháborodtak, a többség abban sem bízik, hogy másodfokon elmarasztaló ítélet születik majd.

Ferenczi Gábor, Devecser polgármestere az ítélet kihirdetése után még úgy gondolta, hogy megvárják a másodfokú eljárás végét, de végül már most a tiltakozás, a tüntetés mellett döntöttek.

– Csalódott vagyok, mert a bíróság nem talált felelősöket, talán másodfokon másképpen lesz – közölte Toldi Tamás, Devecser volt polgármestere, aki a tragédia idején a várost vezette. – Örülök ugyanakkor annak, hogy több olyan embert is felmentettek, akiknek nem kellett volna a vádlottak padján ülniük. Annak kellene a felelősséget vállalnia, aki döntési helyzetben volt, amikor idáig fajultak a dolgok. A menedzsment mindenképpen felelős – tette hozzá. A volt polgármester nem érti, hogy amikor folyamatosan emelték a falakat, miért nem vizsgálták meg, hogy mennyire szilárdak az alapok. Ráadásul az utóbbi 5-8 évben már maró lúgot tartottak a tározóban, nem úgy, mint korábban – hangsúlyozza Toldi Tamás.

– Tíz ember meghalt és nincs felelős? – teszi fel a kérdést a devecseri Molnár Balázs, akinek otthonát 2010 októberében tönkretette a vörösiszap. Ma a férfi a károsultaknak megépített Makovecz-lakóparkban él családjával. – Hát nincs igazság, csak odaát, mint az X-aktákban? Ha bármelyikünk akár csak egy fát is kivágna az erdőben, azt elővennék, ezek pedig megússzák. Biztos ki kell mosdatni a fejeseket, a végén még valami melós viszi el a balhét – mondja dühösen Molnár Balázs, aki 2010-ig körülbelül 9 millió forintot költött az előző háza felújítására, amit aztán elmosott az ár. Pedig közel öt évig dolgozott azért külföldön, hogy legyen pénz a munkálatokra. A közelben lakó Dancs Györgyné szintén úgy tartja, hogy kell lennie felelősöknek, hiszen tíz ember meghalt. Sem ő, sem Molnár Balázs nem bízik viszont abban, hogy másodfokon más döntést hoznak.

Fotó: Kurucz Árpád

Forrás: Kurucz Árpád

Fotó: Kurucz Árpád

– Soha nem fogjuk magunkat túltenni azon, ami történt. Mind fizikailag, mind lelkileg elképesztően megviselt minket a katasztrófa. S a bíróság szerint ezért senki sem felelős? – háborodik fel a szomszéd utcában lakó Né­meth Istvánné, aki beteg férjét egyedül ápolja.

Tili Károly, Kolontár polgármestere nem kíván nyilatkozni. A katasztrófa által legjobban sújtott település vezetője az ítélethozatal után is csak annyit mondott: a tárgyalásokon sok olyan momentum akadt, amiből arra következtettek, hogy felmentéssel végződik a per. Ezért nem lepődtek meg különösebben a gyalázatos ítéleten.

– Hónapról hónapra azt néztük, hogy emelkednek a falak. Éreztük, hogy ebből baj lesz, ami meg is történt – emlékezik Németh Gizella, a kolontári Diófa vendéglő tulajdonosa. – Az áldozatokat nem lehet feltámasztani, de a felelősöknek akkor is bűnhődniük kell – teszi hozzá.
Kolontáron a Bezerédi utca új építésű részé­ben lakik a károsultak többsége. Egyikük, Zsidó Mária azt mondja, szerinte nem azok ültek a vádlottak padján, akik a rossz döntéseket hozták. – Ha ártatlanokat ítélnek el, attól nekünk nem lesz jobb. Egy biztos, jó lenne már lezárni a történteket – jegyzi meg az asszony, aki szerint másodfokon sem hoznak a mostanival ellentétes határozatot.

Juhászné Kovács Erzsébet, aki négy évvel ezelőtt kislányát, Angyalkát veszítette el a tragédiában, rendkívül elkeseredett a bíróság felmentő ítélete miatt. – Nagyon szomorú vagyok, hogy a felelősök nem kapták meg a méltó büntetésüket. Tíz ember meghalt, életeket tettek tönkre, házakat, egész településrészeket mosott el a vörösiszap-áradat, és a bíróság szerint mindenki ártatlan – mondja könnyeivel küszködve Juhászné. – Akinél a pénz van, az mindent elintézhet – fűzi hozzá megrendülten.

– Hihetetlen ez az ítélet – jelenti ki Marton Zsolt, az öt évvel ezelőtti tragédiában szintén érintett Somlóvásárhely polgármestere. – Nálunk annak idején a tragédia alig éreztette hatását, Kolontáron és Devecseren azonban joggal érezhetik magukat megalázva és becsapva.

Bizottsági vita az igazságszolgáltatásról

Vitát kezdeményez a Fidesz az Országgyűlés igazságügyi bizottságában az igazságszolgáltatásról a Hagyó-ügyben, valamint a vörösiszap-katasztrófával kapcsolatos ítéletekről – jelentette be Németh Szilárd, a párt alelnöke tegnapi sajtótájékoztatóján. A politikus kijelentette: az emberek többségét joggal háborítja fel a tíz halálos áldozattal járó vörösiszap-katasztrófa ügyében hozott felmentés, csakúgy, mint Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes ügyében a felfüggesztett szabadságvesztés. Mint fogalmazott, a Fidesz az igazságszolgáltatással kapcsolatban tiszteletben tartja „a bírói függetlenség liberális követelményét”, de az átláthatóság és elszámoltathatóság demokratikus követelményeinek is érvényt kíván szerezni.

 

Kiemelt

Nikolicsék a Bajnokok Ligája főtábláján

A Legia Warszawa bő fél órát játszott emberhátrányban, de így is kiharcolta a továbbjutást.

Poszt-trauma

Bayer feltámasztotta az SZDSZ-t

De nyugi, csak egy pillanatra!

Mire tanít bennünket a 444.hu?

Erkölcs, etika, emberség.

Liberális recept: késhegynyi aljasság, csipetnyi kettős mérce

A meztelen Trump nem verte ki a biztosítékot, a bikinis Hillary miatt viszont volt nyafogás rendesen.

Nagy Feró: nem vagyok migránspárti

„Az összes nőt meg fogják erőszakolni.”

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!