2016. május 26., csütörtök, Fülöp, Evelin napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/csutortokon-tuntetnek-a-vorosiszap-karosultak-2-345523/

A Veszprémi Törvényszék előtt tüntetnek csütörtökön a vörösiszap-károsultak

Az érintett települések polgármesterei várják a döntés ellen tiltakozókat
A Veszprémi Törvényszék épülete előtt csütörtökön délután 4 órakor tarják tiltakozó megmozdulásukat a vörösiszap-katasztrófa károsultjai, az érintett települések lakói, akik a bíróság elsőfokú, az ügy összes vádlottját felmentő ítélete miatt tüntetnek – értesült a Magyar Idők.

Devecser, Kolontár és Somlóvásárhely első emberei pártpolitikától mentes tüntetést szerveznek, várják a mostani és korábbi ország­gyűlési képviselőket, valamint egykori polgármestereket is a rendezvényre. Meghívják emellett Kepli Lajost, a katasztrófát vizsgáló bizottság elnökét is.

03_Kolontár_CZ

A 2010. október 4- i katasztrófa tíz ember életét követelte – Fotó: Kurucz Árpád

– Devecser, Kolontár és Somlóvásárhely polgármestereként az általunk vezetett települések lakosságának véleményét szeretnénk kifejezésre juttatni az ítélettel kapcsolatban, amely nincs arányban a 2010. október 4-én történtekkel – áll a három politikus által aláírt felhívásban. Ferenczi Gábor, Devecser polgármestere elmondta azt is, hogy nemcsak a három településen lakókat várják a megmozdulásra, hanem bárkit, aki úgy gondolja, az ítélet igazságtalan.

Emlékezetes: múlt csütörtökön valamennyi vádpont alól felmentette a vörösiszapper vádlottjait bűncselekmény hiányában a Veszprémi Törvényszék. A Szabó Györgyi vezette bírói tanács elsőfokú, nem jogerős döntése szerint a Mal Zrt. tizenöt alkalmazottja ártatlan a 2010. október 4-én tíz ember életét követelő iszapömlés és a katasztrófa ügyében indult büntetőperben. A terhelteket halált okozó gondatlan közveszélyokozás vétségével, gondatlanságból elkövetett környezet- és természetkárosítással és a hulladékgazdálkodás rendjének megsértésével vádolta az ügyészség. A katasztrófa oka a Veszprémi Törvényszék megállapítása szerint az altalaj okozta stabilitásvesztés volt. A büntetőtanács elnöke azt mondta, hogy a perben a Mal Zrt. „nem ül a vádlottak padján”. A bírósági indoklás végén az ügyészség minden vádlottal szemben fellebbezést jelentett be a bűnösségük megállapítására és a vádindítványban tett büntetés kiszabására. A másodfokú eljárást a Győri Ítélőtábla folytathatja le.

Helyszíni riportunkon az emberek felháborodásuknak adtak hangot a felmentő ítélet miatt, de a többség úgy gondolja, hogy másodfokon sem születik más verdikt.

Kiemelt

Különleges halgyík Kínából

A delfinre hasonlító lény a nagy kihalást követő egymillió éven belül, rögtön a korai triász korban kifejlődött.

Poszt-trauma

Hozzánk menekülnek a németek a migránsok elől

Főleg a Balatonhoz.

Robit betámadták, Schiffer a …ba küldte a fideszeseket

A stílus maga az ember.

Boldog szülinapot, őszödi beszéd!

Fletó saját lúzerségére emlékezik.

Soros György nem Széchenyi István

Az üzletember Európa jótevője a Népszabadság szerint.

Hirdetés