2016. augusztus 24., szerda, Bertalan napja
Belföld, Interjú
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/csodkozelben-az-mszp-s-vezetesu-salgotarjan-384595/

Csődközelben az MSZP-s vezetésű Salgótarján

Simon Tibor: Meg kell védeni a helyi embereket a szocialisták megszorító politikájától
Salgótarjánnak a kormány kiemelt támogatására van szüksége. A munkahelyteremtéshez, a beruházások élénkítéséhez nélkülözhetetlen a központi segítség – hangsúlyozta lapunknak Simon Tibor, a Fidesz–KDNP salgótarjáni polgármesterjelöltje. A politikus megválasztása esetén erősítené a helyi vállalkozásokat, és új cégeket csábítana a nógrádi megyeszékhelyre. Szavai szerint körülbelül 60-70 milliárd forintra van szükség ahhoz, hogy a település fejlődési pályára tudjon állni.

– Alig tíz nap múlva időközi polgármester-választást tartanak Salgótarjánban. A megmérettetés fontosságát mindenki elismeri; a Jobbik és az MSZP a napokban a városban zárták évadnyitó frakcióülésüket, miközben a kormány tagjai is egymásnak adják a kilincset a településen. Mi a választás tétje?
– Egyértelműen Salgótarján jövője. Nem mindegy, hogy a szocialisták megszorításokon, leépítéseken és elbocsátásokon alapuló politikája folytatódik, vagy a felzárkózás és a fejlődés útjára lépünk. Ma Salgótarjánnak a kormány kiemelt támogatására van szüksége; a munkahelyteremtéshez, a beruházások élénkítéséhez nélkülözhetetlen a központi segítség. Megválasztásom esetén teljes mértékben együttműködöm a kormánnyal annak érdekében, hogy a várost megmentsük az összeomlástól.

– Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője arról beszélt a minap: ha a baloldal győz, folytatódik a megkezdett munka, a nyugalom és az építkezés a városban. Akkor önök megzavarnák a nyugalmat?
– A következő két esztendő kulcsfontosságú lesz a város jövője szempontjából, létkérdés, hogy minél több uniós forrást csatornázzunk be Salgótarjánba. A településnek akkora tőkeinjekcióra van szüksége, amely a város életét a következő 20-30 évre meghatározza. Nincs idő arra, hogy a szocialisták olyan programokat találjanak ki, amelyek még nyomokban sem léteznek a fejeikben. Salgótarjánban azonnali lépéseket kell tenni a gazdaság élénkítése érdekében.

– Az MSZP elnöke arról is beszélt, hogy a Fidesznek bocsánatot kellene kérnie Salgótarjántól, amiért nyolcéves városvezetésük alatt leépült a főiskola, megszűntek a gyárak, és csak a közmunka maradt, miközben mérhetetlen adósságot halmoztak fel. Mit szól ehhez?
– Visszautasítom a vádakat, hiszen a polgári oldal nyolcévnyi vezetése alatt számtalan fejlesztés és beruházás valósult meg. A sajtótájékoztató előtt Tóbiás Józsefnek érdeklődnie kellett volna a tényekről a volt szocialista országgyűlési képviselőnél és a jelenlegi MSZP-s városvezetésnél. Nem a Fidesznek, hanem Tóbiás Józsefnek kellene bocsánatot kérnie Salgótarjántól.

– A város csődközelbe került: több mint egymilliárdos hiányról hallani, és a törvényes határidőig költségvetést sem fogadtak el erre az évre. Ki ezért a felelős?
– Salgótarján az egyetlen olyan megyei jogú város, amelynek sem beterjesztett, sem elfogadott költségvetése nincs. Márpedig erre és a felelős vezetésre nagy szükség van, mert a működési hiány valóban 1,2 milliárd forintra rúg, ami csődhelyzetet teremtett a városban. A település sem a helyi tömegközlekedést, sem az iskolahálózatot nem tudja működtetni. Emellett több megszorító intézkedést kívánnak bevezetni, a kialakult helyzetért a felelősség egyértelműen Fekete Zsolt alpolgármestert terheli.

– Pedig a városvezetés helyben mindenkit csatasorba állított, akit csak tudott, még a korábban sikkasztás miatt elítélt Karakasev Annát és Boldvai Lászlót, az MSZP egykori pénztárnokát is. Ők sem segítettek?
– Nem minősítem a tanácsadók munkáját, annyi biztos, hogy a város csődközelben van. S az is egyértelmű, hogy saját erőből nem tudják a helyzetet kezelni, a kormányzat segítségére várnak. Érdekes ugyanakkor, hogy Salgótarjánban azt kommunikálják: nem kérnek a könyöradományból.

– De miért nincs elfogadott költségvetés?
– A jegyző a szükséges dokumentumokat előkészítette, de Fekete Zsolt MSZP-s alpolgármester nem nyújtja be a közgyűlés elé a költségvetési tervezetet. Azt mondja, hogy március 10-ig nem is kívánja ezt megtenni, mert nem akarja kényszerhelyzetbe hozni a leendő polgármestert. Álságos ez a kifogás.

– Az MSZP az országosan megbukott megszorító politikájával próbálja túlélni Salgótarjánban a válságot, megemelték a cégek építményadóját, és eltörölték a vállalkozásoknak korábban adott bérletidíj-kedvezményeket. Ez lenne a megoldás?
– A brutális adóemelések, megszorítások és elbocsátások nem a város jövőjét szolgálják. Az a megszorító politika, amelyet az Orbán-kormánynak 2010-ben országosan sikerült maga mögött hagynia, Salgótarjánban újra felbukkant. Ahogy országosan, itt sem megszorításokra, hanem a gazdaság dinamizálására, munkahelyteremtésre és adócsökkentésre van szükség. Meg kell védeni a salgótarjáni embereket a szocialisták megszorító politikájától.

– Mivel élénkítené helyben a gazdaságot, és hogyan teremtene új munkahelyeket?
– Az önkormányzatnak vállalkozóbarát politikát kell folytatnia, azonnal vissza kell vonni a brutális adóemeléseket, és vissza kell adni a harmincszázalékos bérletidíj-kedvezményt. Emellett a már itt lévő társaságoknak új forrásokat kell bevonni, és új, munkahelyeket teremtő cégeket kell Salgótarjánba csábítani. Ez ügyben biztató egyeztetéseken vagyok túl. A helyi cégek által befizetett adók segítségével aztán stabilizálni lehet a város pénzügyi helyzetét, és csökkenteni a lakosság terheit.

– Megválasztása esetén milyen fejlesztésekre koncentrálna?
– A rendszerváltáskor Salgótarján elveszítette tradicionális iparát, amit pótolni kell. A helyi ipart új alapokra kell helyezni, és fejleszteni kell. Emellett a város ipartörténeti és bányászati múltjában rejlő lehetőségeket is ki lehet használni, megfelelő marketinggel, akár a turizmus terén, s ezeket az értékek is bevonhatók a munkahelyteremtésbe. A kormány által megítélt 9,2 milliárd forint uniós fejlesztési forrást gazdaságélénkítésre kell fordítani, de emellett körülbelül 60-70 milliárd forintra van szükség ahhoz, hogy a település végre fejlődési pályára tudjon állni.

– Salgótarjánban a város méretéhez képest gyenge lábakon állnak a sport-, a kulturális és más egyesületek is. Tervezi, hogy jobban segíti a civil szférát?
– Olyannyira, hogy a napokban egyeztettem Szabó Tünde sportért és Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkárokkal az elképzeléseimről. Mindketten támogatásukról biztosítottak.

– A közgyűlés összetételét ismerve a baloldal akkor is többségben lesz, ha ön nyer a választáson. Lenne elegendő támogatottsága programja végrehajtásához?
– Több olyan település van még itt, a megyében is, ahol a polgármester baloldali, míg a képviselő-testület jobboldali többségű, vagy fordítva, mégis együtt tudnak működni. Másrészt Salgótarján életében egyszer és mindenkorra le kell zárni a pártpolitizálást, mert a megyei jogú városok rangsorában többek között emiatt kerültünk utolsó helyre. Azokkal a képviselőkkel fogok tudni együtt dolgozni, akik abban érdekeltek, hogy a város fejlődjön. Hiszem, hogy pártszínezettől függetlenül ők lesznek többségben.

Kövér lászló a választás tétjéről

Amennyiben a salgótarjániak gyermekeik, unokáik számára élhető jövőt szeretnének, nem szabad hibát elkövetniük, és olyan polgármestert kell választaniuk, aki képes felelősséggel gazdálkodni, és megtalálja a partneri viszonyt a kormányzattal – mondta az Országgyűlés elnöke tegnap a megyeszékhelyen. A balliberális városvezetésre utalva a házelnök úgy fogalmazott: kevés olyan vezetés van, amelyik arra a bravúrra lett volna képes, hogy a több mint hárommilliárd forintnyi adósság után az előző vezetéstől még átvett 945 millió forintos többletet viharos gyorsasággal lenullázza, és kevesebb mint két esztendő alatt szinte visszajuttassa a várost ugyanoda, ahonnan elindult. (MTI)

 

Hirdetés

Fizetett politikai hirdetés

Kiemelt

Ronaldo és Bale is hosszabbít a Real Madridnál

A Marca információja szerint a portugál klasszis 2018-ig kötelezi el magát, a walesi csatár megállapodását két évvel, 2021-ig hosszabbítják meg.

Poszt-trauma

Tombol a kettős mérce: már a fehér is fekete

A liberálisok megmutatták, hogyan kell fából vaskarikát csinálni.

Bayer feltámasztotta az SZDSZ-t

De nyugi, csak egy pillanatra!

Mire tanít bennünket a 444.hu?

Erkölcs, etika, emberség.

Liberális recept: késhegynyi aljasság, csipetnyi kettős mérce

A meztelen Trump nem verte ki a biztosítékot, a bikinis Hillary miatt viszont volt nyafogás rendesen.

Hirdetés

Fizetett politikai hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!