2017. július 26., szerda, Anna, Anikó napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/csendet-rendet-kovetelnek-erzsebetvaros-duhos-lakoi-1957396/

Csendet, rendet követelnek Erzsébetváros dühös lakói

Egy négyzetkilométer, négyszáz szórakozóhely, kétszázezer vendég
Az erzsébetvárosi csendrendelet szigorítását követelik a kerületiek a bulinegyed miatt. A hajnalig tartó ordítozásra, a részeg fiatalokra, az utánuk maradó mocsokra panaszkodnak a VII. kerület belső részein élők. Van olyan hétvége, amikor két éjszaka akár 150-200 ezer szórakozni vágyó is megfordul a kerületben, ellehetetlenítve az ott élők életét.

Egyre nagyobb lakossági ellenálláshoz vezetnek a Belső-Erzsébetvárosban, az úgynevezett bulinegyedben tapasztaltak; ennek kapcsán múlt csütörtökön lakossági fórumot tartottak az ott élők. A közösségi médiában szerveződő Élhető Erzsébetvárosért csoport által a Király utca 11.-be meghirdetett rendezvényen mintegy kétszázan jelentek meg, és számoltak be az általuk tapasztaltakról.

– A legfőbb célkitűzésünk, hogy egy valódi csendrendeletet szeretnénk, aminek nemcsak a neve csendrendelet, hanem a tartalma is – fogalmazott Garai Dóra, az Élhető Erzsébetváros csoport alapítója. Azt szeretnék elérni, hogy a szórakozóhelyek – más budapesti kerületekhez hasonlóan – reggel 6 óra helyett csak éjjel 1-ig tarthassanak nyitva. A hajnalig tartó ordítozáson, piszkításon kívül más súlyos problémákat is megosztottak a lakók. A felszólalók közül sokan a nyílt prostitúciót, a drogok utcai jelenlétét, a garázda cselekményeket is megemlítették. Többen az internetes napi lakáskiadást, az Airbnb szolgáltatásait kifogásolták, mondván, sokszor olyanoknak adják ki az ingatlant, akik csak légyottokra használják azt.

A hajnalig tartó ordítozásra, a szemétre panaszkodnak (képünk illusztráció)

A vendéglátósok részéről Mann Dániel, a Grund vezetője volt jelen a fórumon, aki elmondta: nem tudja, mi a megoldás, de Európában van húsz város, ahol megtanulták kezelni a problémát. A Facebook-csoport szervezte fórumon a kerület rendészeti igazgatója hangsúlyozta, hogy a közterület-felügyelők 24 órában teljesítenek szolgálatot. Elismerte ugyanakkor, hogy kevesen vannak, ráadásul csak szabálysértések ügyében intézkedhetnek. – Ez az állapot, ami kialakult Belső-Erzsébetvárosban, az elmúlt 3-4 év terméke, ezt az irdatlan tömeget nem tudjuk kezelni, egy hétvégén becslések szerint 150-200 ezer ember fordul meg Belső-Erzsébetvárosban – mondta. A szórakozni érkező tömeg méretét jól érzékeltetheti az a tény, hogy VII. kerület érintett részén alig egy négyzetkilométeren körülbelül 400 vendéglátó- és szórakozóhely működik.

Azt, hogy valami elindult a rendteremtés irányába, jelzi, hogy június végén Vattamány Zsolt polgármester kitiltotta a lakók és a járművezetők által is egyaránt kritizált sörbicikliket, a beerbike-okat. Közben a VIII. és a IX. kerület vezetése is olyan szabályokon dolgozik, amelyek a mostaninál szigorúbban korlátoznák a szórakozóhelyek nyitvatartását, ezért Erzsébetváros is kénytelen lesz módosítani helyi rendeleteit, különben még több vendég érkezhet az amúgy is túlterhelt kerületbe.

Kiemelt

Nyertesek nélküli történet

A kortárs irodalom sokszor hív női alakokat segítségül ahhoz, hogy a sorsukon keresztül az elhallgatásokat feloldjuk, meg- és kibeszéljük.

Poszt-trauma

Gigantikus tiltakozás madártávlatból

Az olaszok egyre határozottabbak migráns-ügyben.

Dermesztő titkokról libben fel a fátyol

Ezekkel a No-Go zónákkal csak a baj van...

Simicska lapja teljesen elrugaszkodott a valóságtól

Bagoly mondja verébnek.

Egyszeri bűnöző, vagy visszaeső

Etikus?

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!