2017. szeptember 25., hétfő, Eufrozina, Kende napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/csecsemo-es-nyugdijas-szervdonorok-kozott-2086243/

Csecsemő és nyugdíjas is volt szervdonor

Több alkalommal a nyomozók adtak engedélyt a műtétekre
Egy tizenhárom napos csecsemő volt a legfiatalabb, egy 77 éves nyugdíjas pedig a legidősebb donor tavaly, akiknek a szervei megmentették mások életét. Volt, hogy a nyomozó hatóság adott előzetes írásos engedélyt a szerkivételre. 2016-ban 182 donorból összesen 505 transzplantációt végeztek Magyarországon, azóta pedig, hogy 2007-ben létrehozták a Szervkoordinációs Irodát, már több mint négy és fél ezren kaptak új szervet, és ezzel második esélyt.

Tíz éve alakult meg az Országos Vérellátó Szolgálat Szervkoordinációs Irodája: ide futnak be a kórházakból a jelentések a potenciális donorokról, innen szervezik meg a transzplantációs céllal eltávolított szervek szállítását, és az iroda feladatai közé tartozik az Eurotransplant bevonásával a magyarországi szervkivételi riadók, és a külföldről érkező szervfelajánlások során a szervek fogadásának szervezése is.

Az iroda a közelmúltban tette közzé 2016-os szakmai beszámolóját, amelyből kiderül: 2007 óta 1590 elhunyt donorból 4552 szervet távolítottak el az orvosok. Ugyanezen idő alatt összesen 4006 szervátültetést végeztek, miközben 5440 új beteg került transzplantációs várólistára. 2012 óta, amikor hazánk csatlakozott az Euro­transplant nevű, nyolc országot és annak 135 millió lakosát magába foglaló szervezethez, és a magyar betegek külföldről is kaphatnak szervet, 416 donorszerv érkezett külföldről.

A beszámoló alapján tavaly 182 elhunytból távolítottak el szervet, 70 százalékukból többet is. A donorok átlagéletkora kicsivel haladta meg az ötven évet, a legfiatalabb egy tizenhárom napos csecsemő volt, a legidősebb pedig egy 77 éves nyugdíjas volt. Összesen nyolc 18 év alatti elhunyt szülei járultak hozzá, hogy gyermekük donorrá válhasson. Az idős donorok száma 2014 óta folyamatos emelkedést mutat, a tavalyi adatok alapján öt százalékuk elmúlt 70 éves. A család tiltakozása miatt 16 alkalommal hiúsult meg a szervadományozás (a donorjelölt csak három esetben volt kiskorú), viszont 39 esetben a nyomozó hatóság előzetes írásos hozzájárulásához is szükség volt, hogy a donáció megvalósulhasson.

A 182 elhunytból 358 szervet transzplantáltak, emellett 113 szervet kaptunk külföldről, további 34 szervet élő donorból ültettek be a magyar transzplantációs centrumokban. 2016-ban tehát összesen 505 szervátültetés történt Magyarországon. Ezenfelül 166, magyar betegből eltávolított szervet külföldön kaptak meg a betegek.

A legtöbb transzplantációt most is vesebetegeknél végezték, összesen 343-at, ebből 34-et élő donor segítségével. A májátültetések száma 81, a szívátültetéseké 58, a tüdőátültetéseké 17, míg a kombinált vese-hasnyálmirigy transzplantációké hat volt tavaly. A tizennyolc éven aluliak közül 14-en kaptak új vesét, hárman májat, négyen pedig szívet. A jelentés hangsúlyozza: a gyermektranszplantációk száma a rendelkezésre álló szervek mellett a várólistán lévő gyermekek számától is függ.

Az OVSZ honlapján a friss adatok is nyomon követhetők, ezek alapján az idén hasonló a transzplantációs aktivitás, viszont már eddig majdnem annyi tüdőátültetést végeztek, mint tavaly egész évben. Magyarországon 2015 decembere óta van lehetőség tüdő­transzplantációk elvégzésére, azt megelőzően Bécsben operálták a magyar pácienseket. A tavalyi év volt az első, amikor Magyarországon először kombinált tüdő-vese átültetés is történt.

A szervátültetések folyamatossága, a donorok növekvő száma ellenére is nagyon sokan várakoznak új szervre. A szintén az OVSZ honlapján fellelhető várólista szerint jelenleg 1190 betegnek van szüksége vese-, 123-nak máj-, 77-nek szív-, 45-nek kombinált vese-hasnyálmirigy, míg ötnek tüdő­transzplantációra.

Hirdetés

Kiemelt

Hosszabb a szezon a Balatonnál

A hazai kereskedelmi szálláshelyek vendégeinek 15,3 százalékát, vendégéjszakáinak 20 százalékát regisztrálták az év első hét hónapjában a Balatonon.

Poszt-trauma

Divatdiktátorok szeszélye vagy tudatos provokáció?

Ön felvenné ezeket a ruhadarabokat?

Az emberéletekkel igenis el kell számolni

Hány halott kell még a bevándorláspártiaknak?

A próféta lenyomta az angolokat

Muhammad a legnépszerűbb név Angliában.

Óriásplakátokkal számolja fel önmagát a Jobbik?

Jöhet a fél évig tartó mocskolódás 1100 óriásplakáton.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!