2017. március 23., csütörtök, Emőke napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/csaknem-telitettek-menedekhelyek-1315876/

Csaknem telítettek a menedékhelyek

Továbbra is országszerte gondot okoz a rendkívüli hideg
Szinte teljesen megteltek az éjjeli menedékhelyek az extrém hideg miatt, az elmúlt hét végén rekordszámú hívás érkezett a Menhely Alapítványhoz. A Dunán egyre erősödő jégzajlás nyomán teljes hajózási zárlatot rendelt el a fővárosi kormányhivatal.

Nyolc megyében megteltek a hajléktalanoknak fenntartott éjjeli menedékhelyek, a segítő szervezetek ilyenkor pótágyakon, pluszmatracokon helyezik el a rászorulókat – tudatta tegnap a Menhely Alapítvány az MTI-vel.

Az elmúlt hét végi rendkívüli hideg napokban – pénteken, szombaton és vasárnap – fokozatosan emelkedett a hajléktalanoknak fenntartott éjjeli menedékhelyek férőhelyeinek kihasználtsága: Vas, Zala, Somogy, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Tolna, Hajdú-Bihar és Békés megyében minden férőhely betelt. Az alapítvány tájékoztatása szerint a fővárosban 90 százalékos, országosan 92 százalékos a menedékhelyek kihasználtsága. Az elmúlt hét végén a diszpécserszolgálathoz rekordszámú hívás érkezett utcán élő emberekről, a legtöbbször – 174-szer – pénteken hívták a szolgálatot.

Forrás: Bach Máté

Eddig két balatoni városnál jelöltek ki jégpályákat

A komoly fagyok miatt szinte az egész ország összefogásba kezdett, sokan igyekeznek segíteni a rászorulókon. Ehhez a mozgalomhoz csatlakozott most az egyik óriásplakátos cég is, amely ingyen megjelenési helyeket nyújt azoknak a hatóságoknak és szervezeteknek, amelyek az utcán élőket segítik a szélsőségesen hideg időben. A Blikk szerint a közterületi hirdetésekkel foglalkozó JCDecaux a hatóságok, illetve a szervezetek és a hajléktalanok közötti kommunikációban nyújt támogatást, hogy a segítő szándékról az érintettek is értesüljenek.

A Népszava eközben arról írt, hogy a Vígszínház előtt kisebb dulakodás alakult ki a rászorulók számára kihelyezett kabátokért, csak a közterület-felügyelet, illetve a rendőrök megjelenése után csillapodtak az indulatok. A lap szerint ugyanis lopják a hajléktalanoknak szánt meleg ruhákat. Mint megírtuk, a Szabadfogas mozgalom aktivistái országszerte több mint száz helyen állítottak fel ruhafogasokat, rajtuk a következő felirattal: „Ha fázol, vegyél el egy kabátot! Ha nem szeretnéd, hogy mások fázzanak, tegyél ide egyet!”

A rendkívüli hideg időjárás és a Dunán egyre erősödő jégzajlás miatt teljes hajózási zárlatot rendeltek el kedden délután – jelentette be Budapest Főváros Kormányhivatala. A Gönyűtől a déli országhatárig érvényes zárlat alól mentesülnek a folyamfelügyeleti és a vízügyi szervek hajói, továbbá a jégtörésben, valamint a segítségnyújtási, mentési munkálatokban részt vevő hajók.

Két önkormányzat, Keszthely és Siófok is kijelölte tegnap az első hivatalos jégpályákat a Balatonon. A meteorológiai előrejelzések szerint átmeneti enyhülés után a jövő héten is marad a hideg idő.

Hirdetés

Kiemelt

Orbán Viktor: erősíteni kell Európa védelmi rendszerét

A miniszterelnök felhívta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár figyelmét arra, hogy fel kell gyorsítani a Nyugat-Balkán integrációját az Európai Unióba és a NATO-ba.

Poszt-trauma

Szavazás: magyar lett az Év EP-képviselője

Már tavaly is döntős volt. Vajon ki lehet az?

Alföldi Róbert hazudik

Azt állítja, soha nem politizált direkten a színpadon.

Megalázó sms-eket küldözgetnek a HírTV vezetői a távozóknak

Tovább bomlik Simicska tévéje.

Orbánt támadja Németország leendő diktátora

A német szoci bosszút forral.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!