2017. október 19., csütörtök, Nándor napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/ceu-kormany-nemet-mond-kettos-mercere-2074987/

CEU: a kormány nemet mond a kettős mércére

A kettős mércét nem szabad elfogadni – írta a Velencei Bizottságnak a felsőoktatási törvény módosítása ügyében közzétett véleménye kapcsán a Kormányzati Tájékoztatási Központ. A grémium azt közölte, hogy a törvény alapvetően megfelel a bevett európai gyakorlatnak, a módosított szabályozás azonban több rendkívül problematikus előírást tartalmaz.

Az Európa Tanács alkotmányjogi kérdésekkel foglalkozó szakértői testülete, a Velencei Bizottság elismerte, hogy az államoknak joguk van szabályozni a területükön működő külföldi felsőoktatási intézményeket, különösképpen mivel erre nincs egységes európai szabályozás.

A szervezet ugyanakkor leszögezte, hogy miközben a törvénymódosítás rendelkezései jogszerűen alkalmazhatók az újonnan letelepülő külföldi intézményekre, az országban már jelen lévő egyetemek esetében nem ez a helyzet, az utóbbiakra vonatkozó új előírások egy jelentős része ugyanis túlságosan szigorú, sőt akár indokolatlan. A bizottság rámutatott: bár a törvény szövegében nem neveztek meg egyetlen intézményt sem, a szabályváltozás főként a budapesti Közép-európai Egyetemet (CEU) érinti közvetlenül, a névhasználati tilalom például a Magyarországon működő 24 külföldi egyetem közül egyedül azt hozza hátrányos helyzetbe.

A kormány üdvözölte a Velencei Bizottságnak azt a megállapítását, mely szerint a magyar törvényben meghatározott feltételek a jövőre nézve legitimek a magyar törvényhozó részéről. „Ugyanakkor az az álláspontunk, hogy az említett követelmények kapcsán a kettős mércét nem szabad elfogadni. A törvényeknek Magyarországon minden felsőoktatási intézményre vonatkozniuk kell, így a Soros-egyetemre és más egyetemekre is” – áll a Kormányzati Tájékoztatási Központ közleményében.

Eszerint a kormány sajnálattal és értetlenül áll az előtt a tény előtt, hogy a bizottság megállapításainak döntő részét a CEU New York, illetve a Közép-európai Egyetemre vonatkoztatva alapítja, noha a testület is elismeri, hogy a törvénymódosítás több Magyarországon működő külföldi felsőoktatási intézményt érint. A közlemény hangsúlyozza, hogy a kormánynak már több felsőoktatási intézménnyel is sikerült megállapodást kötnie.

Hirdetés

Kiemelt

Komoly ellenzéki tömb alakul Porosenko ellen

A Mihail Szaakasvili nevével fémjelzett keddi tiltakozó megmozduláson közel ötezren voltak. Felhívásához csatlakozott két parlamenti párt is.

Poszt-trauma

Megfenyegették a baloldali kis pártokat

Teddynek tele van a hócipője és van egy tuti tippje.

Propagandaméter

TASZ képlete objektív és világos.

Karácsonyi szemfényvesztés

Itt a baloldal, hol a baloldal?

Kunhalmi és a bolsevik tempó

Régi/új koktél Soros boszorkánykonyhájából.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!