2017. október 19., csütörtök, Nándor napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/bunozoket-segit-magyar-helsinki-bizottsag-2052517/

Bűnözőket is segít a Magyar Helsinki Bizottság

Uniós pénzből tájékoztatják az elkövetőket arról, hogy hazudhatnak a rendőröknek
Több tíz millió forintot kapott az elmúlt években a Soros támogatását élvező Magyar Helsinki Bizottság arra, hogy tudatosítsa a bűnözőkben, milyen jogaik vannak az ellenük indult eljárás során, valamint az elítélésük után. A szervezet emellett aktív jogvédelmet, hazai és nemzetközi bíróságok előtti képviseletet is ellát, amiből képviseleti díjak formájában jelentős bevételei származhatnak.

Uniós milliókból tájékoztatja jogaikról a bűnözőket a Soros György által busásan támogatott Magyar Helsinki Bizottság. Gazdálkodási beszámolói szerint a szervezet két projektre 83 millió forintot kapott Brüsszeltől azért, hogy vizsgálja és véleményezze a tájékoztatáshoz való jog érvényesülését a büntetőeljárásokban. Ebből a pénzből készült el például az a honlapjukon elérhető büntetőeljárási kvízjáték is, amely egyebek között felhívja a gyanúsítottak figyelmét arra, hogy bűnösségükről nyugodtan hazudhatnak a rendőröknek.

Az összeg egyébként úgy oszlik meg, hogy nem egészen 23 millió forintból az iratbetekintések gyakorlatát, több mint 60 millióból pedig a tájékoztatáshoz való jog általános érvényesülését vizsgálhatták. Érdemes megemlíteni, hogy szintén Brüsszeltől nyerték el azt a mintegy 13 millió forintot, amelyből az utóbbi másfél-két évben ügyvédképzést szervezhettek. A cél ebben az esetben is az őrizetbe vett terheltek érdekeinek hathatósabb védelmének elősegítése volt.

A szervezet 2015-ös pénzügyi beszámolójában található még egy 14 milliós tétel, amit „az előzetes letartóztatással kapcsolatos döntéshozatal minőségi vizsgálatára” fordíthatnak. Érdemes megemlíteni, hogy a jelentésben szereplő adatok alapján úgy tűnik, a bűnözők és a bűncselekmények gyanúsítottjai­nak védelme a Soros-féle Nyílt Társadalom Alapítványok (OSF) számára sem kevéssé fontos, mint az Európai Bizottságnak. Az OSF-től is milliókat kapott ugyanis a Helsinki például az elítéltek jogainak védelmére, vagy egyes szabálysértések dekriminalizálásának előmozdítására. Ugyanezek alapján elmondható, hogy – látszólag legalábbis – egyik szervezet sem tartja elsőrangú feladatának a bűncselekmények áldozatainak érdekképviseletét, vagy a bűnelkövetők felelősségre vonásának elősegítését – hacsak nem a homosze­xuálisokról, vagy egy etnikai kisebbségről van szó, mert a rasszista és homofób bűncselekmények elleni harcra az Európai Bizottság jóvoltából több mint 9, a Soros-féle Nyílt Társadalom Alapítványokéból pedig 17,6 millió forintot fordíthatnak.

Fotó: Mirkó István

Milliók folynak be a civil szervezethez a migránsok védelméből

A bűnözők képviseletével valószínűleg jobban lehet keresni, mint az áldozatokéval. Az elmúlt év januárjában például az Emberi Jogok Európai Bírósága öt döntésével 49 magyar fogvatartottnak ítélt meg 692 ezer eurónyi, vagyis körülbelül 215 millió forintnyi kártérítést a börtönök zsúfoltsága miatt. Alig egy hónappal korábban pedig hasonló ügyben összesen mintegy negyedmilliárd forintos kártérítés megfizetésére kötelezte hazánkat a strasbourgi testület. Ezen ügyekben mind az ügyvédi költség, mind pedig az esetleges sikerdíj tetemes összegű lehet. Emlékezetes az is, hogy idén tavasszal két bangladesi migráns, akiknek a helsinkisek ajánlottál fel, hogy képviselik őket, három-három millió forintot nyert a magyar állammal szemben.

Ebben az esetben a perköltség is ismert: a Soros által támogatott Helsinki részére 2,7 millió forintot kell kifizetnie a kormánynak. Ezzel kapcsolatban jegyezte meg akkor a Fidesz-frakció szóvivője, hogy ha minden ilyen ügyben támadni fogják Magyarországot, akkor 40-50 milliárd forintot is elvehetnek a magyaroktól. Ugyanis körülbelül 15 ezer hasonló ügy van: 10 ezer bevándorló jogosulatlan menekültkérelmét utasították vissza a magyar hatóságok, és több mint ötezer illegális bevándorlót vettek őrizetbe – fejtette ki Halász János. A szervezet ügyvédei természetesen a hazai bíróságok előtt is felléphetnek védőként, e tekintetben pedig az uniós finanszírozású projektjeik nemcsak arra jók, hogy tájékoztassák a bűnözőket a jogaikról, hanem arra is, hogy felhívják magukra a potenciális ügyfelek figyelmét.

Korábban megírtuk, hogy több mint negyedmilliárd forinttal támogatta Soros György Nyílt Társadalom Alapítványok hálózata és a tőzsdespekulánshoz lazábban kötődő Oak Alapítvány az elmúlt években a Magyar Helsinki Bizottságot. A társaság programjait bőkezűen finanszírozta továbbá az Európai Bizottság és az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága. Az előbbi mintegy 433, az utóbbi pedig 113 milliós keretet biztosított a társaságnak a gondjaikra bízott adóforintokból.

Hirdetés

Kiemelt

Komoly ellenzéki tömb alakul Porosenko ellen

A Mihail Szaakasvili nevével fémjelzett keddi tiltakozó megmozduláson közel ötezren voltak. Felhívásához csatlakozott két parlamenti párt is.

Poszt-trauma

Megfenyegették a baloldali kis pártokat

Teddynek tele van a hócipője és van egy tuti tippje.

Propagandaméter

TASZ képlete objektív és világos.

Karácsonyi szemfényvesztés

Itt a baloldal, hol a baloldal?

Kunhalmi és a bolsevik tempó

Régi/új koktél Soros boszorkánykonyhájából.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!