2017. július 23., vasárnap, Lenke napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/botka-laszlo-sulyos-feltetelei-az-mszp-nek-1691926/

Botka László súlyos feltételei az MSZP-nek

Kovács László korábbi pártelnök ellenzi a bojkottot
Az országos lista és a képviselő-jelöltek kiválasztása során is együttdöntési jogot akar magának Botka László. Noha ő maga háromszor szavazott bizalmat Gyurcsány Ferencnek, ebből kétszer az őszödi beszéd után, a szegedi polgármester nem adna esélyt „a Fideszt kétharmados győzelemhez juttató politika megtestesítőinek”.

Noha Molnár Gyula pártelnök korábban azt mondta, miniszterelnök-jelöltté megválasztásával Botka László lehetőséget kap majd arra, hogy elmondja véleményét a 106 egyéni országgyűlési képviselőjelöltről és a listáról, a napokban közzétett programjában a szegedi polgármester ennél sokkal többet akar. „A miniszterelnök-jelölt kongresszusi megerősítéssel gyakoroljon együttdöntési jogot a 106 egyéni jelölt kiválasztásánál és az országos lista felállításánál” – áll a dokumentumban.

Botka kiköti azt is, hogy a 2010-es kudarc főszereplői, a Fideszt kétharmados győzelemhez juttató politika megtestesítői nem szerepelhetnek az MSZP 2018-as országos választási listáján. Mindez legalább olyan komoly hitelességi problémákat vet fel, mint az, hogy míg Fizessenek a gazdagok! szlogennel kampányol, Botka kifejezetten kedveli a luxust. Emlékezetes az is, hogy a szegedi polgármester 1994 óta képviselő, 1995-ben megszavazta a Bokros-csomagot, támogatta Medgyessy Pétert és Gyurcsány Ferencet is, akinek háromszor szavazott bizalmat, ebből kétszer az őszödi beszéd után.

Botka László programja szerint már az MSZP május 27-i kongresszusát követő napon felállítják a párt országos választási bizottságát, amelyet ő vezet. Megnevezik és azonnal munkába is állítják a párt országos kampányfőnökét is. Botka kizárja az együttműködést a Jobbikkal, de kitér arra is, hogy a jövőben mindenféle együttműködés kizárt a Fidesszel, s aki ezt nem tartja be, azt kizárják a pártból. „Aki a választási győzelmet veszélybe sodorja a párthoz méltatlan tevékenységgel, politizálással, annak tagságát azonnali hatállyal felfüggesztjük, és etikai vizsgálatot indítunk ellene” – szögezi le.

Noha az MSZP és a DK között már most durva hangvételű erőpróba zajlik, Botka programja alapján a konfliktus elmélyülése várható. A dokumentum ugyanis mint vezető ellenzéki pártot határozza meg az MSZP-t, amelynek kibeszélés helyett összezárásra van szüksége, és minden erejével a választásra kell koncentrálnia. Ismert, a szocialisták számára csúfos kudarcot hozó – a párt az öt százalékot sem érte el – debreceni időközi választás után Gyurcsány Ferencék magukat tekintik a legerősebb demokratikus ellenzéki pártnak, és hangoztatják, hogy az MSZP és Botka László pökhendi magabiztosságát semmi sem indokolja.

Forrás: Éberling András

A szocialista politikus leszámolna Gyurcsány Ferenccel

Botka miniszterelnök-jelölti programja a rendszerváltás óta először, példátlan módon rögzíti azt is, hogy is, hogy „a fideszes média hazugsággyárának teljes bojkottját kell megvalósítanunk”. Noha sem elnökségi, kongresszusi döntés pedig végképp nem született róla, az MSZP csütörtökön bejelentette, hogy a jövőben lapunk mellett nem nyilatkozik az Echo TV-nek, az M1-nek, a TV2-nek, az Origónak, a PestiSrácok.hu-nak, a 888.hu-nak, a Lokálnak, a Ripostnak, illetve a Magyar Hírlapnak. Úgy tudjuk, a bejelentés hátterében az áll, hogy Botka rosszul viseli, hogy a sajtó többször is hírt adott az urizálásáról.

A jobboldali média bojkottjával az MSZP korábbi elnöke sem ért egyet. – Lehet ilyet csinálni, és négy év alatt el fognak felejteni minket. Fel kell venni a kesztyűt, és meg kell védeni az igazunkat akár egy olyan médiumban is, ami nem kedvel minket – mondta Kovács László az Echo TV-ben.

Szerinte ha egy politikus valóban hisz abban az értékrendben, amelyet a pártja képvisel, és szakmailag felkészült, akkor bárhova be tud menni, soha nem fogják megszorítani.

Lebukott

Nem igaz, hogy Botka László sajtópert nyert a SzegedMa.hu-val szemben. Az elmúlt hetekben az MSZP és a szegedi polgármester többször is azt hangoztatta: más orgánumok mellett a SzegedMa.hu is hazudott a polgármester vagyonnyilatkozatával kapcsolatban, és ezt sajtóperben a bíróság mondta ki. A SzegedMa.hu azonban azt írja: a tárgyaláson megegyezés született az ügyben, és mindkét fél lemondott fellebbezési jogáról. A portált egyébként a Botka László családja által használt luxusterepjáró ügyében citálta bíróság elé a szocialisták miniszterelnökjelölt-aspiránsa. Emlékezetes: kiderült, hogy egy 25 millió forintos autóval közlekedik Botka László családja, ám ez a szocialista politikus vagyonnyilatkozatában nem szerepel. Azóta kiderült, nem is kell hogy szerepeljen, mert az autó Botka László feleségének a nevén van. Viszont a polgármester több millió forintos Rolex órát hord, amelyet nem tüntetett fel a vagyonnyilatkozatában, és szintén hiányzik belőle egy majdnem háromszáz négyzetméteres telekrész is, amelyet a Hvg.hu írása szerint 2005-ben a szegedi önkormányzattól vásárolt meg. Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója tegnap sajtótájékoztatón azt közölte: a Fidesz Szegeden vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményez Botka László ellen. A politikus emlékeztetett: Botka sokadszorra módosított vagyonnyilatkozatán, a Fidesz azonban szeretné tudni, hogy mi a valós vagyoni helyzete. – A többmilliós Rolex óra, a szintén többmilliós luxusnyaralások és a terepjáró már korábban kiderült, így kérdés: miről derül még ki, hogy bár a vagyona részét képezi, de nem tüntette fel? – tette fel a kérdést Hidvéghi. Szerinte Botka László át akarja vágni az embereket, álszent módon papol az igazságosságról, a gazdagok ellen fogalmaz meg jelszavakat, eközben vagyonnyilatkozata hiányos. Közben a Társaság a Szabadságjogokért projektvezetője, Dojcsák Dalma a TV2 Tények című műsorának azt nyilatkozta,: jogellenes cselekmény híján nem avatkozhatott volna be a rendőrség a szegedi városháza hívására az Echo TV stábja ellen, amikor interjút akart készíteni Botka Lászlóval. Ismert, a Szeviép-ügy kapcsán az Echo TV Informátor című műsorának stábja interjút szeretett volna kérni Botka Lászlótól, azonban csak a rendőrökkel és az önkormányzat biztonsági őreivel beszélhettek. A rendőrök azt mondták, ki kell vizsgálniuk, „egyáltalán kik maguk, és milyen jogcímen vannak itt”. A stáb két órát várt Botkára, aki nem adott interjút, a rendőrök pedig végül kikísérték a stábot az épületből. (G. K.)

 

Kiemelt

Tízfontos

Ma már senki sem kérdőjelezi meg Austen helyét az irodalmi panteonban, mégis példa nélküli, hogy valamely szerzőt, ráadásul nőt, olyan dicsőségben részesítsenek, mint őt.

Poszt-trauma

Obama transzgender öröksége tovább élhet az amerikai hadseregben

Mehet a közös zuhanyzás.

Külhonban is magyarul

Történelmi bejelentést tett Tusnádfürdön az MTVA vezérigazgatója.

Merénylet

A rossz fújásnak is vannak fokozatai.

Újabb nehéztüzérrel támadnak a ballibek

Konrád György is feltűnt a színen.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!