A mandulafa virága nem olyan ékesség, amit a szívünkre tűzünk, mégis megdobogtatja a szíveket. Ezek a rózsaszínben és fehérben pompázó koronák ugyanis a tavasz első napsugarainak megjelenésekor öltöztetik díszbe a dunántúli hegyeket és völgyeket, főként a Balaton-felvidéket és környékét. Különösen nagy becsben tartják a mandulavirágzás idejét egy olyan kis Balaton-parti községben, amely régen, az ősidőkben még a halászatáról volt híres, a mai korban azonban nagyobb hírnevet szerzett számára a borkészítés. Balatonakali önkormányzata, közalapítványa és a helyi borút egyesület minden évben többnapos ünnep részeként szervez előadásokat, bormustrát, bor- és süteménykóstolót, valamint kisebb túrákat szőlőhegyeire, ahol nyitott pincék várják a vendégeket az akali bor napján, mandulavirágzás idején. A mandulatermesztés hagyományát az önkormányzat itt azzal erősítette, hogy nemrég mandulafákat telepített az egyik telkén, és a kert hamarosan termővé is válik. Az akali bor napját idén hetedik alkalommal tartják meg március 31. és április 3. között az akali művelődési házban és a borosgazdák pincéiben, a Fenye- és a Leshegyen. A program első napján nem kisebb szakember tart előadást, mint Jásdi István, a világ számos táján ismert Jásdi Pince tulajdonosa. Ezt követően Rácz Szabó Róbert gyümölcstermesztési szaktanácsadó a mandulatermesztésről beszél. A hallgatóság a rendezvényen a helyi asszonyok mandulával készült süteményeit és az Akali Borút Egyesület tagjainak borait is megkóstolhatja.
A bevezető nap utáni szombaton következik a rendezvény egyik legszebb része, az úgynevezett bortúra, amikor a környékbeli hegyeken lévő újabb építésű és műemlék pincék sorát látogathatják meg Balatonakali lakói és vendégei. A faluhoz közelebb lévő Fenye-hegyet és a távolabbi Leshegyet a borpincéktől függetlenül is érdemes felkeresni. A mandulavirágok tündöklő látványa mellett az utazót lenyűgözi az a panoráma is, amely a Balatonra nyílik, amint a nap „sárga szamarait hajtja” a tó felé. Jó idő esetén a bortúra résztvevői pohárral a kezükben ízlelgethetik a hegy levét, miközben mandulás süteményeket kóstolgatnak és gyönyörködnek a csillámló Balaton vizében a hegyoldalakon át vezető borúton, ahol valósággal harapni lehet a levegőt.
A balatonakali Fenye- és Leshegy borosgazdái természetesen saját termelésű nedűikkel várják a borkedvelő közönséget pincéiknél, de megtekinthetik a Pince Galéria kiállítását és a „gyógyító virágokkal” beültetett Levendulaterasz szépségeit is. A balatonakali borokkal kapcsolatban javarészt a tavalyi emlékeinkre hagyatkozhatunk, hiszen a borkészítésben az a szép, hogy minden évben más nedűk kerülnek a hordókba és a tartályokba. Megbízható minőséget jelent azonban Nagy Imre borházának kínálata, ahol az egyedi fajtából készült „barátcsuha” mellett évről évre szép rizlingek, szürkebarátok és száraz muskotályok fogyaszthatók.
A különleges, gyümölcsösebb ízű, frissebb borok világa várja Müllerék családi pincéjében a látogatót. Készültek itt egészen markáns ízű fehér cuvée-k és málnazamatú rosék is, de minden évben kellemes a meglepetés. A Meszleny pince-présház főként azért kuriózum, mert az egyik legszebb történelmi épület a környéken, Skrabskiék borai pedig méltán kerültek be az ország leghíresebb és legjobb termékei közé. Az idei rendezvény újdonsága, hogy a borútra indulók egy mindössze ezer forintba kerülő karszalaggal végigkóstolhatják a programban jegyzett tizenegy pince és vendégváró hely borait, a kirándulásokhoz pedig az önkormányzat kisbusza is igénybe vehető. A település központjában, a Fék étterem előtti piactéren szombaton borvásár lesz és tortabemutató, az étteremben pedig este hét órától a Mandulavirág bálon mulathatnak tovább az ünneplők.