2017. november 24., péntek, Emma napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/bonuszt-kapnak-tulterhelt-mentoallomasok-dolgozoi-2210554/

Bónuszt kapnak a túlterhelt mentőállomások dolgozói

A központi béremeléseket saját forrásból is kiegészíti az OMSZ
A tervek szerint már novembertől kiemelt juttatást kapnak az átlagosnál nagyobb munkaterhelésnek kitett mentőállomások dolgozói. A dolgozónként átlagosan évi bruttó 70–100 ezer forintos bónuszt saját forrásból fedezi az Országos Mentőszolgálat – tudta meg a Magyar Idők.

Miközben jelentős különbségek vannak az országban az egyes mentőállomások munkaterhelésében, a bérek, járandóságok ezzel semmilyen összefüggést nem mutatnak. Ezért az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) vezetősége úgy döntött, hogy egy igazságos és átlátható monitoringrendszer alapján a jövőben terhelési bónusszal kompenzálja a mérhetően nagyobb teljesítményt – közölte lapunkkal az OMSZ főigazgatója. Csató Gábor elmondta: egy olyan számítási metódust alakítottak ki (ez az úgynevezett TMSZ – terhelési mutató szám), amely súlyozottan veszi figyelembe az adott időszakban elvégzett mentőfeladatok számát, azok sürgősségét, illetve a megtett kilométerek mennyiségét is.

Az Országos Mentőszolgálat saját költségvetéséből havonta 20 millió forintot tud a juttatásra felhasználni, ami dolgozónként átlagosan évi bruttó 70–100 ezer forintos bónuszt jelent azoknak, akik az átlagosnál többet dolgoznak. A részmunkaidősök a részmunkaidejük arányában részesülnek a juttatásból. Az első bónuszokat a tervek szerint a szeptemberi teljesítmény alapján már novemberben kifizetik.

Fotó: Bach Máté

A munkatársak fizetése november 1-jétől 12 százalékkal, jövő januártól 10 százalékkal nő

A juttatást az előzetes kalkulációk szerint a mentőállomások harmada (mintegy 84 mentőállomás) kivonuló dolgozói között osztják majd szét. Csató Gábor hangsúlyozta: miután a mentőállomások terhelését havonta objektíven értékelik, így a bónusszal érintettek köre is változni fog időről időre, bár a megyeszékhelyeken és a Budapesten kivonuló mentők várhatóan rendszeresen a juttatásban részesülők közé tartoznak majd.

Az OMSZ főigazgatója hozzátette: a terhelési bónusz kizárólag az elvégzett munka mennyiségében tapasztalható különbségeket hivatott kompenzálni. „Továbbra is valljuk, hogy az Országos Mentőszolgálat valamennyi dolgozója nehéz és áldozatos munkát végez, amelynek anyagi és erkölcsi megbecsülését növelni kell, így a béremelések a korábban bejelentett ütemben és módon még az idei évben folytatódnak.”

Mint ismeretes, az egészségügyi szakdolgozók, így a mentők jelentős része november 1-jétől újabb 12 százalékos fizetésemelésben részesül, a szakorvosok pedig bruttó 100 ezer forintos alapbéremelésre számíthatnak ugyanettől az időponttól. Jövő januártól pedig 10 százalékkal (ezzel együtt az elmúlt években összesen 67 százalékkal) nő a mentők bére.

Wake Up – Mentsünk együtt életet! kampány

Újszerű, fiataloknak szóló kampányt indít az Országos Mentőszolgálat az egészségügyi államtitkárság, a Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika, a Magyar Resuscitatiós Társaság és az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium diákjainak közreműködésével. A kampány során budapesti és vidéki koncertekre, nagyobb ifjúsági rendezvényekre oktatóbabákkal települnek ki a szakemberek, hogy gyors és gyakorlatias oktatással képezzék ki a fiatalokat az újraélesztésre. A mellkasnyomások ütemének elsajátítását egy népszerű zenekar, az Irie Maffia is segíteni fogja a Wake Up című slágerével, amely az újraélesztéshez szükséges ütem tempójában íródott. A zenekar, amelynek tagjai szintén elvégezték az életmentő képzést, ma mutatja be új dalát a Budapest Parkban, ahol a közönség a zenei élmény mellett már életmentő képzést is kap. A Wake Up – Mentsünk együtt életet! kampánynak ez a koncert lesz a nyitánya, de a program hamarosan vidéki „életmentő koncertekkel” folytatódik.

 

Hirdetés

Kiemelt

Európa Liga: Szalai piros lappal „tért vissza”, a Hoffenheim kiesett

A közel három hónapos kényszerpihenő után visszatért magyar válogatott labdarúgó csapata, a Hoffenheim 3-1-re kikapott a Braga vendégeként.

Poszt-trauma

Feledy Péter a közmédiát ekézte

„Pitibb”, de a mindennapi életet befolyásoló dolgok hiányoznak

Vona legújabb fordulata

Mikor füllent a Jobbik elnöke?

Dollármilliókat áldozott a legénység kiképzésére Soros György

Szemináriumok, tanfolyamok, közvélemény-formálás.

Árulkodó kép Kennedyről

Örökkévalóság fekete keretben.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!