2017. december 11., hétfő, Árpád napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/biztonsagot-szeretnenek-nyujtani-raszoruloknak-2431411/

Biztonságot szeretnének nyújtani a rászorulóknak

– Nem igazak a szociális ellátórendszert illető kritikák, amelyek több sajtóorgánumban is megjelentek, hogy a kormány nem tesz meg mindent azért, hogy az idősotthonokban, a fogyatékossággal élők gondozóházában vagy épp a hajléktalanellátásban csökkentse a várakozók számát – nyilatkozta a Magyar Időknek Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára.

– A magyar állam biztonságot nyújt idős vagy rászoruló állampolgárainak. A kormány határozott célja az idősek számára nyújtott intézményes ellátás és a szakápolás feltételeinek további javítása, az erre fordított források bővítése – mondta az államtitkár. Kifejtette: 2010 óta a kormány 51,7 ezerről 57 ezerre növelte a bentlakásos férőhelyek számát, ami 11 százalékos emelkedés.

Fotó: Havran Zoltán

A fogyatékossággal élőket családias környezet veheti körül

Ez nagyobb, mint amennyivel az idősek (65 éven felüliek) aránya növekedett (8 százalék). A kormány a 2010-es adatokhoz képest 75 százalékkal megnövelte az idősek ellátását végző szociális szolgáltatások alaptámogatását is, így míg akkor 55 milliárdot fordított erre a célra a költségvetésből, addig mára ez 95 milliárd forintra nőtt. A kabinet 2010 és 2016 között 40 százalékkal bővítette a házi gondozásban részesülők körét, megduplázta a gondozók létszámát. Míg 2010-ben 75 054 házi gondozásban részesülő ember volt, számuk 2016 végére 107 294-re emelkedett, ami 40 százalékos bővülést jelent.

A fogyatékosság-ügyben is áttörés történt az elmúlt években. Elindult a kiváltási folyamat, uniformizált szolgáltatások helyett élhető, családias környezetet biztosítanak a fogyatékosságal élőknek.

A program első, hatmilliárd forintos forrású köre eredményes volt, 2016 elejéig 600 ember hagyhatta el a nagy szociális intézményeket.

Kiemelt

Havast védi Vonáék lapja

Baukó Éva és Molnár Anikó után Gesztesi Károly is megszólalt Havas Henrik ügyében, a színész szerint a televíziós rendszeresen zaklatta Liptai Claudiát, amikor közösen vezettek műsort.

Poszt-trauma

Magyar szívvel: Big Mac-index

A Big Mac reklámarca lesz Vona Gábor?

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!