2017. szeptember 24., vasárnap, Gellért, Mercédesz napja
Belföld, Interjú
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/birta-terhelest-mentoszolgalat-2120125/

Bírta a terhelést a mentőszolgálat

Legkésőbb a jövő év elejére minden kivonuló mentődolgozó új munka­ruhát kap. Az összesen 21 ezer öltözetre hamarosan kiírják a közbeszerzést – mondta lapunknak az Országos Mentőszolgálat főigazgatója. Csató Gábor közölte: a híresztelésekkel ellentétben nem csökkent, hanem nőtt a mentőknél dolgozók száma.

– Augusztus vége van, kijelenthetjük-e már, hogy alaptalanok voltak azok a híresztelések, amelyek szerint az Országos Mentőszolgálat nem lesz képes ellátni a nagy nyári rendezvények biztosítását úgy, hogy közben ne szenvedjen hátrányt a mindennapi betegellátás?
– Nem túlzás azt állítani, hogy évtizedek óta nem látott el olyan komplex rendezvénybiztosítási feladatokat az OMSZ, mint ezen a nyáron. Ám mivel egyik nemzetközi sportrendezvény vagy fesztivál sem ért minket váratlanul, természetesen pluszmentőautókkal és pluszemberekkel meg tudtuk szervezni a munkát. Bajtársaink kiválóan bizonyítottak – mind a nagy rendezvényeken, mind a folyamatos betegellátásban.

– A kiemelt sportrendezvények biztosítása csak néhány éve került a magánszolgáltatóktól az OMSZ-hez. Mekkora bevételt jelent ez önöknek?
– A teljes, 30 milliárd forintot meghaladó költségvetésünkhöz képest elenyészőt. Ezért arra törekszünk, hogy a bevételt döntően a rendezvénybiztosításban részt vevő dolgozók javadalmazására fordítsuk. A maradékból kisebb eszközöket tudunk vásárolni, illetve ebből fizethetjük például a bajtársaink gyerekeinek idén először indított nyári napközit.

– A nyár nem csak a fokozott terhelés miatt volt izgalmas. A május legvégén a központ előtt tartott szakszervezeti demonstrá­ción a szervezők még arról beszéltek, addig tüntetnek, amíg nem sikerül elérni, hogy a 253 mentőállomás 7800 mentődolgozója legalább a jelenlegi bruttó bérét megkapja nettóban. Nem tudok arról, hogy ez megtörtént volna, mégsem volt újabb megmozdulás.
– Az emelések a korábban ismertetett ütemben folytatódnak, novemberben újabb 12 százalékos béremelést kap minden egészségügyi szakdolgozó, januárban pedig érkezik a mentőszolgálathoz a 10 százalékos extra emelés. Ráadásul a munkaruhák közbeszerzése is gőzerővel folyik.

– Nincs munkaruhájuk a mentődolgozóknak? Magam még nem láttam civil ruhában mentőket.
– Természetesen van munkaruhájuk, amelynek azonban lejárt a kihordási ideje. A már tavaly rendelkezésre álló összeget és az idei forrásokat is felhasználva hamarosan elkezdődhet az új munkaruhák beszerzése. Az ehhez szükséges műszaki specifikáció elkészült, ennek alapján bizton állíthatom: bajtársainknak világszínvonalú munka­ruhája lesz, és hogy mindent elkövetünk azért, hogy a jövő év elejére mindenki meg is kapja a három öltözetet. Ez azonban nem megy egyik napról a másikra, hiszen közel hétezer kivonuló mentődolgozóról van szó, ami 21 ezer garnitúra ruhát jelent.

„A morális válság felszámolható”
Fotó: Kurucz Árpád

– Hol tart a mentőautó-csere?
– Az év eleje óta már több mint hatvan autó érkezett meg. Az összesen 193 új gépkocsit nagyjából februárra szállítják le. Közben már előkészítjük a jövő évi beszerzéseket, mert a 13 éves kort, ameddig egy mentő futhat, újabb autóink fogják elérni. Terveink szerint ezzel az ütemezéssel 2020-ra nyolc év alá csökkenthetjük a gépjárműállomány átlagéletkorát.

– Mintha a mentőállomások felújítása kicsit döcögősebben haladna.
– Az állomások több mint egyharmadát az elmúlt években uniós forrásból felújították, másik egyharmaduk jó állapotban van, de nagyjából 30 százalékuk jelentős rekonstrukcióra szorul, vagy újat kell helyettük építeni. Folynak az egyeztetések, hogy ez milyen forrásból és ütemezéssel valósítható meg. Jó lenne erre is egy külön keret, és ezzel kapcsolatban is kellő nyitottságot tapasztaltunk a minisztérium részéről. Saját forrásból leginkább csak állagmegóvásra, részleges felújításra futja. Ott, ahol az állomások önkormányzati tulajdonban vannak, és a település tehetősebb, a helyhatóságok is igyekeznek beszállni a projektbe.

– Mi igaz az egyre nagyobb elvándorlásról szóló hírekből?
– Leginkább az, hogy az ilyen cikkek írásakor még egyszer sem kérdeztek meg bennünket. Pedig minden hét elején jelentés készül a gazdálkodásunkról, a humánerőforrás-helyzetünkről, az aktuális jogi ügyeinkről, hogy friss és pontos képünk legyen arról, hogy az adott napon éppen hogyan állunk. Ami az elvándorlást illeti, a múlt héten 37 új dolgozó lépett be és 10 távozott, ez utóbbiak közül egy kollégánk elhunyt, kettő nyugdíjba ment, és volt, akit a próbaidő után küldtünk el. Ennek alapján sem lehet negatív az egyenleg, a januári állapothoz képest pedig egyértelműen pozitív a mérleg, vagyis többen jöttek, mint amennyien elmentek.

– Sikerült csökkenteni a kivonulási időt?
– Általános normaidő a közvéleményben elterjedt 15 perc ellenére nehezen értelmezhető, hiszen egy újraélesztést igénylő esetnél egyetlen perc is rengeteget számít, míg más helyzetben 20 perc is elfogadható lehet. A lényeg, és mi erre törekszünk, hogy a hívástól számított lehető legrövidebb idő alatt érjen ki egy mentőegység a beteghez.

– Amikor januárban kinevezték, azt nyilatkozta: elsődleges feladatának a mentőszolgálatot évek óta sújtó szakmai és morális válság felszámolását tekinti. Hogy áll ezzel a vállalásával?
– Az elmúlt hetekben számos, a beteg- és az ellátásbiztonságot növelő protokollt adtunk ki. Például a súlyos fertőzéses állapotú betegek, a kruppos gyerekek ellátásával vagy a tömeges baleseti helyszínek felszámolásával kapcsolatban. Az év végére a teljes ellá­tási spektrumot szeretnénk irányelvekbe foglalni, hiszen ha a mentőautók felszereltsége egységes, akkor jogos elvárás, hogy az ellátás is mindenütt egységes legyen. Ami a morális válság felszámolását illeti, abban mindenképpen segít, ha megfelelő a hangnem, ha az itt dolgozók látják, hová tartunk. Ehhez a saját hatáskörben felhasznál­ható csekély forrást is igyekszünk a legjobban felhasználni.

Hirdetés

Kiemelt

Martin Schulz vádaskodni kezdett a bukás után

Botrányosnak nevezte Angela Merkel német kancellár választási kampányát Martin Schulz szociáldemokrata (SPD) pártelnök a vasárnapi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás után a törvényhozásba bejutott pártok vezetőnek televíziós fórumán.

Poszt-trauma

Divatdiktátorok szeszélye vagy tudatos provokáció?

Ön felvenné ezeket a ruhadarabokat?

Az emberéletekkel igenis el kell számolni

Hány halott kell még a bevándorláspártiaknak?

A próféta lenyomta az angolokat

Muhammad a legnépszerűbb név Angliában.

Óriásplakátokkal számolja fel önmagát a Jobbik?

Jöhet a fél évig tartó mocskolódás 1100 óriásplakáton.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!