2018. január 22., hétfő, Vince, Artúr napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/birosagon-latjak-el-ugyeszek-fogyasztok-erdekvedelmet-2674501/

Bíróságon látják el ügyészek a fogyasztók érdekvédelmét

Mobilszolgáltatóval, utazási irodával és bankkal szemben is indítottak pert
A fogyasztók jogainak védelmében évről évre többször fordulnak ügyészek a bíróságokhoz, a perek fogyasztók tízezreinek érdekeit szolgálják azzal, hogy feltárják például bankok, ingatlanközvetítők és mobiltelefon-szolgáltatók tisztességtelen gyakorlatát – mondta a Legfőbb Ügyészség szóvivője egy pénteki sajtóbeszélgetésen. Fazekas Géza közlése szerint számos törvény ad felhatalmazást az ügyészeknek, hogy a köz érdekében, például a fogyasztók jogainak védelméért fellépjenek.

Judiné Vida Angéla, a Legfőbb Ügyészség közérdekvédelmi főosztályának vezetője a sajtóbeszélgetésen elmondta: a fogyasztói társadalomban a szerződéskötések tömegesítése miatt a fogyasztók egyre több veszéllyel szembesülnek. Elterjedtek a mintaszerződések és az úgynevezett általános szerződési feltételek, amelyeket a cégek a saját érdekeik szem előtt tartásával fogalmaznak meg. A fogyasztók azonban mégsem fordulnak a bírósághoz, mert nem ismerik eléggé a jogaikat, ráadásul a jogérvényesítés nehézkes, a peres eljárások hosszúak. Az ügyésznek azonban lehetősége van a fogyasztót hátrányosan érintő szerződés miatt bírósághoz fordulni: az ügyészség 2014-ben 10, 2015-ben 11, 2016-ban 15 ilyen pert indított – tette hozzá a főosztályvezető. Többször sikerült úgynevezett perelhárító intézkedéssel ösztönözni a vállalkozásokat, hogy önként módosítsák a fogyasztókat hátrányosan érintő általános szerződési feltételeiket.

Jagusztin Tamás, a Pest Megyei Főügyészség megbízott osztályvezető ügyésze elmondta: a Pest Megyei Főügyészség többek között egy mobilszolgáltatóval, egy utazási irodával és egy bankkal szemben indított pert a fogyasztói jogok érvényesítése érdekében.

Az egyik legnagyobb hazai mobilszolgáltatóval szemben azért indítottak pert, mert a cég jogellenesen számít fel az SMS-ben küldött fizetési felszólítások után 750 forintot lakossági ügyfeleinek. A főügyészség szerint a felszólító SMS-ekért a szolgáltató csak akkor számíthatna fel díjat az ügyfeleknek, ha azzal költségei keletkeznének.

A Pest Megyei Főügyészség egy országosan működő utazási irodával szemben is pert indított, mert az iroda a részvételi díjat meghaladóan 1500 forint foglalási díjat fizettetett utasai­val. A főügyészség szerint az utas a részvételi díjjal már megfizette a foglalás díját. A keresetben indítványozták, hogy a bíróság tiltsa el az utazási irodát a foglalási díj felszámításától, és az utasoktól ilyen jogcímen beszedett díjat öt évre visszamenőleg fizesse vissza.

Fotó: Bach Máté

A szerződéskötések tömegesítésével az ügyfelek egyre több kockázattal szembesülnek

A főügyészség egy bankkal szemben is keresetet nyújtott be, mert a bank az ügyfelekkel kötendő szerződéseiben kikötötte: a fogyasztó előre elfogadja, hogy a szerződés banki felmondása esetén az ügyfél tartozása annak előzetes vitathatósága nélkül végrehajtható. Ezzel a bank gyakorlatilag kizárta, hogy a végrehajtás előtt egy perben bizonyítania kelljen a követelése jogalapját és összegszerűségét. A főügyészség szerint ez az eljárás a bank számára könnyíti meg a fogyasztóval szembeni igényérvényesítést, hiszen a fogyasztó csak a már foganatosított végrehajtással szemben indíthat pert, és ebben a perben már nem a banknak, hanem a fogyasztónak kell bizonyítania.

További példaként említette Jagusztin Tamás az ingatlanirodákkal szembeni pereket, amelyek közül számos esetben már helyt is adott a bíróság az ügyészség keresetének. Az ügyészség ugyanis áttekintette az alkalmazott szerződéssémákat, és arra jutott, hogy azok számos rendelkezése tisztességtelen, például az, amelyik kizárja annak a lehetőségét, hogy az eladó a saját ingatlanát maga is értékesíthesse, vagy amelyben korlátozzák, hogy a közvetítői szerződést felmondja.

Kiemelt

Részlegesen leállt az amerikai közigazgatás

Annak hátterében, hogy a szenátus elutasította a további finanszírozást a többségi republikánusok, illetve a demokrata pártiak közötti ellentétek állnak.

Poszt-trauma

Külföldi fiatalok segítették ki a „nagy diáktüntetés” szervezőit

Totális kudarcot vallottak a szervezők.

Vona és a 2300

A dolgok, amiknek az égvilágon semmi közük egymáshoz.

A Budapest Pride csapata bedobta a Conchita-bombát

„Az egész országot szivárványba borítjuk”.

Oknyomozó riporternek csapott fel a DK elnöke

Bizonyára ő is a Gőbölyös Soma-díjra hajt.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!