2017. július 26., szerda, Anna, Anikó napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/birosag-ele-az-isis-hez-tarto-magyar-fiatal-1951465/

Bíróság elé áll az ISIS-hez tartó magyar fiatal

Jót tett F. Viktornak a rácsok mögötti napirend szerinti életvitel
Terrorcselekmény előkészületével vádolja a Fejér Megyei Főügyészség a móri fiatalembert, amiért be akart állni az Iszlám Államhoz. A 25 éves férfinak szep­temberben kell bíróság elé állnia.

Az ítélkezési szünet utánra, szeptember 13-ra tűzte ki a Székesfehérvári Törvényszék az F. Viktor és társa ellen terrorcselekmény előkészülete miatt indult büntetőper első tárgyalási napját – tudta meg a Magyar Idők Varga ­Noémi törvényszéki sajtószóvivőtől. A tanácsvezető bíró, Sárközi Ilona egyelőre egy tárgyalási napot tűzött ki, amelyen ismertetik a vádiratot, és kihallgatják az eljárás két terheltjét.

A törvényszék június 13-án fenntartotta a 25 éves móri F. Viktor előzetes letartóztatását, akit június 1-jén benyújtott vádiratában terrorcselekmény előkészületével vádolt meg a Fejér Megyei Főügyészség. A másik – a vád szerint terrorcselekménnyel fenyegetéssel is vádolt – győri férfi szabadulhatott, ám vele szemben lakhelyelhagyási tilalmat rendeltek el.

A vád szerint 2015 januárjában a Gyakorikérdések.hu internetes portálon a vádlottak egymással üzeneteket váltottak, s ennek során F. Viktor felajánlotta társának, hogy tartson vele és csatlakozzanak az Iszlám Állam (ISIS) terrorszervezethez. Az együttes kiutazás végül útlevél hiányában, illetve anyagi okokból meghiúsult, és csak a móri vádlott utazott ki még ugyanabban a hónapban, Törökországon át Szíria felé tartott.

Lapunk értesülése szerint őt még török területen török titkosszolgálati tisztek elfogták, letartóztatták, majd néhány hét Isztambulban letöltött börtönbüntetés után visszatoloncolták Magyarországra. A vád szerint a győri vádlott 2016 júliusában egy nyilvános Facebook-oldalon olyan kommenteket jelentetett meg, amelyekben terrorcselekmények elkövetését helyezte kilátásba, illetve segítséget kínált az ISIS terrorszervezethez csatlakozni kívánó személyeknek.

Forrás: Reuters

A móri vádlott az interneten segítséget ajánlott azoknak, akik a terrorszervezethez csatlakoznának

Mint Pintér Andrástól, a móri férfi kirendelt védőjétől megtudtuk, az ügyvéd múlt csütörtökön találkozott fogva tartott védencével. Szavai szerint a férfi konszolidált, kiegyensúlyozott, lelkileg is egyensúlyban van, a börtönben jót tett neki a rendszeres életvitel, még hízott is. Szabadlábon F. Viktor talajvesztett ember volt, ide-oda sodródott, tudatmódosító szerekkel is élt, munkája nem volt, és családi kapcsolatai sem működtek. Az előzetes letartóztatás meghosszabbításának egyik indoka is éppen az volt, hogy nincs semmilyen külső kapcsolata, így tartani lehet a visszaeséstől, a bűnismétléstől, attól, hogy ismét meggondolatlan döntést hoz.

Az ügyvéd szerint védence el is mondta a hatóságoknak, hogy a világhálón azzal töltötte minden idejét, hogy valamiféle életcélt találjon magának. Így bukkant rá az ISIS propagandahonlapjaira, és a látottak azt az érzetet keltették benne, hogy megtalálta élete értelmét, hogy végre valakiknek fontos lehet, és otthonra találhat az ISIS-nél.

Pintér András elmondta azt is, hogy F. Viktor mélységesen megbánta tettét, most azon vannak, hogy biztos külvilági hátteret teremtsenek számára, hogy indítványozhassák az előzetes letartóztatás megszüntetését. Persze az erről szóló döntést befolyásolja a vádbeli cselekmény büntetési tétele, amelynek alsó határa öt év. Mint Pintér András kifejtette: nincs még bírói gyakorlat Magyarországon terrorcselekmény előkészületében való ítélkezésben. Emlékeztetett rá, hogy a röszkei zavargások kapcsán terrorcselekmény miatt elítélt Ahmed Hamed is az alsó büntetési tétellel, tízéves fegyházbüntetéssel sújtották, F. Viktor meggondolatlan cselekedete azonban nem mérhető ahhoz az ügyhöz.

Kiemelt

Nyertesek nélküli történet

A kortárs irodalom sokszor hív női alakokat segítségül ahhoz, hogy a sorsukon keresztül az elhallgatásokat feloldjuk, meg- és kibeszéljük.

Poszt-trauma

Gigantikus tiltakozás madártávlatból

Az olaszok egyre határozottabbak migráns-ügyben.

Dermesztő titkokról libben fel a fátyol

Ezekkel a No-Go zónákkal csak a baj van...

Simicska lapja teljesen elrugaszkodott a valóságtól

Bagoly mondja verébnek.

Egyszeri bűnöző, vagy visszaeső

Etikus?

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!