2017. október 21., szombat, Orsolya napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/bevandorlokat-koltoztetne-keszthelyre-migration-aid-2036428/

Bevándorlókat költöztetne Keszthelyre a Migration Aid

Korábban a fővárosban terveztek átmeneti otthonokat a civilek
A turisták és a nyaralók mellett hamarosan menekültek is feltűnhetnek Keszthelyen. A Migration Aid International a város határában tervez átmeneti szállást nyújtani a tranzitzónákból kiengedett menedékkérőknek.

Menekülteket költöztetne Keszthely határába a Migration Aid (migaid). A szervezet közösségi oldala szerint aktivistáik pénteken indulnak a Balaton-parti városba, hogy előkészítsék a terepet a tranzitzónákból érkező menedékkérők fogadására. A rögtönzött befogadótábort nem kis eufemizmussal Tündérligetnek nevezték el, első lakói akár már a jövő héten beköltözhetnek. A telken három faház áll, amelyekben a tél beálltáig lakhatnak majd az egy-két hetes időközönként cserélődő migránsok – derül ki a társaság internetes felületein fellelhető anyagokból. Az ingatlant állítólag egy osztrák vállalkozó ajánlotta fel az amúgy átláthatatlanul gazdálkodó és indulásakor a Soros-egyetem támogatását élvező csoportnak.

Fotó: Havran Zoltán

A tranzitzóna helyett a Balaton partján lakhatnának a menedékkérők

A megerősített jogi határzár tavaszi bevezetése óta a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetben kizárólag személyesen, a határon lévő tranzitzónákban lehet menedékjogi kérelmet benyújtani, az eljárás ideje alatt pedig a zónát csak kifelé, azaz Szerbia felé lehet elhagyni.

A Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal adatai szerint idén június 30-ig 1937, Európán kívüli területekről érkezett menedékkérőt regisztráltak; többségük afgán, iraki vagy szír állampolgár. Ugyanezen idő alatt 332 embert ismertek el menekültként, oltalmazottként vagy befogadottként.

Érdemes megemlíteni, hogy korábban budapesti ingatlanok megszerzését tervezték a Migration Aid-esek. Egy-egy 300-400 négyzetméteres épület, mint az erről szóló bejegyzésükben fogalmaztak, „rövidebb időszakokra átmeneti otthona lehetne néhány családnak is, amelyeknek a vámosszabadi vagy kiskunhalasi menekülttábort el kell hagyniuk”.

Mint arról korábban beszámoltunk, a szervezettől származik a migránsfalvak létrehozásának gondolata is. Az ötletet a Migration Aid, illetve a hozzá kapcsolódó Sirius.Help csoport 2015 óta népszerűsíti Magyarországon. Az eredetileg Sirius.One elnevezésű projekt során olyan kísérleti életteret akartak létrehozni, ahol az európai befogadó államok önkéntesei és a menedékre jogosultak – összesen 600-1000 ember – közösen élnek és dolgoznak. A migránsfalvak koncepciójának kidolgozója Siewert András, a Migra­tion Aid igazgatója, aki korábban a Sirius Közösségépítő Szociális Szövetkezet vezető tisztségviselőjeként egy önfenntartó ökofalu létrehozásán munkálkodott, amely a lakosainak összetételétől eltekintve alapvetően azonos a menedékfaluéval.

Szerdán beszámoltunk arról, hogy a Migration Aid International Ltd. július 29-én leadta első gazdasági beszámolóját az Egyesült Királyságban bejegyzett társaságokat nyilvántartó Companies House-nak. Eszerint a „mikrovállalkozás” mérlege 2016. október 29-én 17 071 390 forintot tett ki. A pénz forrása, valamint a Migration Aid működésének részletei azonban ismeretlenek, mivel a jelentésük csupán az adott napon a társaság birtokában lévő ingó és ingatlan vagyon, valamint pénzeszközök összértékét tartalmazza.

Becsléseink szerint egyébként 50-100 millió forint bevétele is származhatott, amióta 2015. június 29-én megkezdte működését a Keleti pályaudvarnál. A Migration Aid International két éve mozgalomként indult, majd még abban az évben cégként jegyezték be az Egyesült Királyságban. Hazánkban csak idén június óta van egy alapítványuk.

Hirdetés

Kiemelt

Pszichésen zavart német állampolgár a müncheni késes támadó

A rendőrség müncheni parancsnoka azt mondta, semmi jel nem utal arra, hogy az őrizetbe vett gyanúsítottat vallási vagy politikai indítékok vezérelték volna.

Poszt-trauma

Büszkeség

Ha valamire, erre tényleg büszke lehet az ember!

Verhovstadt Orbánra lőtt, de magát találta el

Úgy tűnik, Guynak ez most sem jött össze. 

Vitray is beleállt

A Kádár-rendszer hangadója nyilasozott.

Visszatért a Népszabadság

Az egykori szerzők írtak bele.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!