2017. december 16., szombat, Etelka, Aletta napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/betegkozpontuva-kell-tenni-rakgyogyitast-2477773/

Betegközpontúvá kell tenni a rákgyógyítást

A rákgyógyításban kulcsfontosságú tényező az idő és a betegről szóló adatok egységes rendszerben való kezelése. Ehhez nyújt segítséget egy új, elsősorban az onkológia területére szánt orvosinformatikai fejlesztés, amely a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap hatmilliárd forintos támogatásával jött létre – jelentették be hétfőn a témában rendezett konferencián.

A magyar és globális piacra szánt fejlesztés – amelyet a GE Healthcare, az Országos Onkológiai Intézet, a Pannon Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem valósított meg – hatékonyabbá, biztonságosabbá teszi a betegellátást és megkönnyíti az egészségügyben dolgozók munkáját.

– A felhőalapú szolgáltatás legfontosabb funkciói között szerepel a betegről készült CT- vagy MR-felvételek háromdimenziós megjelenítése, valamint virtuális konzíliumok szervezése. Ezek lehetővé teszik, hogy eltérő intézményekben vagy szakterületeken dolgozó orvosok közösen dolgozzanak a beteg számára legelőnyösebb megoldáson, jelentős időt megtakarítva – számolt be Csuka Orsolya, az Országos Onkológiai Intézet főigazgató-helyettese.

Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke (képünkön) kiemelte, a fejlesztés célja az volt, hogy az eddigi kórházközpontúságot felváltsa a betegközpontú modell, amellyel kinyitják az ajtót a személyre szabott orvoslás előtt.

Fotó: MTI

– A kutatás-fejlesztés finanszírozására 2015-től a mai napig 204 milliárd forintot szánt az állam, és uniós forrásból további 382 milliárd forintot osztottak szét újonnan induló innovációs programokra – közölte a hivatal elnöke.

Ferik Attila, a projekt vezetője a Magyar Időknek elmondta, az új informatikai rendszer kiegészítheti az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Teret: az ott elérhető betegadatokat összekapcsolják a képi adatokkal, például CT- és MR-leletekkel, ezáltal mélyebb összefüggéseket, pontosabb előrejelzéseket tesz lehetővé.

Hozzátette, a kórházak a világ minden részén vásárolhatnak hozzáférést a rendszerhez, első körben az onkológiai és a radiológiai osztályok, de a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően hamarosan más területek is.

Kiemelt

Szónokokkal, fotósokkal alig több, mint ezren a Jobbik „kormánybuktató” nagy tüntetésén

Egy jobb NB II-es meccsen is többen vannak, mint a nagy hanggal beharangozott, Jobbik-balliberális szövetség által nagyon várt tüntetésen.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!