2016. augusztus 28., vasárnap, Ágoston napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/betegkozpontubb-gazdasagos-egeszsegugyrol-szolhat-az-ev-264277/

A betegközpontúbb, gazdaságos egészségügyről szólhat az év

Nagy változásokat ígér az államtitkárság, miközben az érdekvédők is szervezkednek
Egyelőre csak az a biztos, hogy Budán épül fel az új szuperkórház, ugyanakkor a tervek szerint idén sokkal betegközpontúbbá, gazdaságosabban működtethetőbbé válik az egészségügyi ellátórendszer.

Fontos változások jöhetnek idén az egészségügyben. Egyrészt azért, mert az októberben kinevezett Ónodi-Szűcs Zoltán államtitkárnak csaknem három hónap elteltével már illendő a gyakorlatban bizonyítania, hogy amit állít, az igaz, és sokkal betegközpontúbbá, gazdaságosabban működtethetőbbé tehető az ellátórendszer. Másrészt azért, mert mindeközben – a kormányzati lépések ellenére – az ágazatban dolgozók körében fokozódni látszik a feszültség, egyesek szerint a sztrájk is érlelődik.

Megerősítik az alapellátást, a kórházakban kancellári rendszert vezetnek be, elkezdik az egészségügyi és a szociális ellátás szétválasztását, hozzálátnak az új szuperkórház és ezzel a fővárosi fekvőbeteg-ellátórendszer átalakításához, és újfajta minőségbiztosítási rendszert vezetnek be a kórházakban – a korábbi nyilatkozatok alapján ezek a feladatok várnak 2016-ban az egészségügyi ágazat vezetésére. A cél – mint arról Ónodi-Szűcs Zoltán államtitkár októberi kinevezését követően elsőként lapunknak nyilatkozott – az, hogy az egészségügy kizárólag a betegek érdekeit szolgálja, és ne önmagáért legyen. Arról, hogy pontosan miként is fogja ezt a gyakorlatba átültetni a Zombor Gábor augusztus végi, egészségügyi okokból bekövetkezett önkéntes távozását követően kinevezett szakember, egyelőre keveset tudni.

Az alapellátás megerősítése talán az egyik legkönnyebb és politikailag legteljesebb mértékben támogatott vállalás, hiszen a parlament tavaly júniusban, még Zombor Gábor államtitkársága idején, csaknem négyötödös támogatottsággal elfogadta az alapellátási törvényt. A jogszabályok megnyitják az utat egy olyan alapellátás felé, ahonnan valóban csak azokat küldik tovább szakrendelőbe, kórházba, akiket a szakorvosokkal megerősített praxisközösségek nem tudnak ellátni. A tárca minapi közlése szerint hamarosan napvilágot lát és januártól hatályba is lép az ehhez szükséges rendeletek első csomagja.

A tervek szerint a jövőben az orvosoknak kizárólag a betegekkel kell foglalkozniuk

Forrás: Éberling András

A tervek szerint a jövőben az orvosoknak kizárólag a betegekkel kell foglalkozniuk

Az egyetemeken kialakítotthoz hasonló kancellári rendszer bevezetése már keményebb dió, de igen fontos lépés lesz. Ez ugyanis nem kevesebbet jelent majd, mint a kórházak gazdasági autonómiájának megszűnését, amitől az egészségügyi államtitkár valódi áttörést vár a kórházi működésben. Ennek lényege, hogy mindazokat a feladatokat, amelyek nem tartoznak szorosan a betegellátáshoz (munka-, bér- és pénzügyek, mosoda, étkeztetés, stb.), leválasztják a kórházakról, hogy azok kizárólag a betegek gyógyítására koncentrálhassanak. Az előző év végén Ónodi-Szűcs Zoltán azt nyilatkozta, az biztos, hogy nem megyei és nem térségi szervezetekbe integrálják majd a közös feladatokat. Mint fogalmazott, „még meg kell vizsgálni, mekkora egységeket kell, lehet egy helyről irányítani, gazdaságosan működtetni”.
Szintén markáns, már-már történelmi lépés lenne, ha végre sikerülne szétválasztani a szociális és az egészségügyi ellátást. Ma rengeteg kórházi ágyon fekszenek ugyanis olyan, főként idős emberek, akik nem szorulnak aktív ellátásra, a krónikus ágyak nagyobbik részén konkrétan szociális ellátás folyik. Mindez úgy, hogy a bennfekvések indoklásához számos labor- és egyéb vizsgálatot végeztetnek az intézmények. Az IME szaklapnak adott interjúban az államtitkár erről úgy nyilatkozott, hogy „ez nem mehet így tovább”. Hozzátette: átmenetet kell teremteni az aktív egészségügyi és a tisztán szociális ellátás között, amit a szociális területnek kell kezelnie, mégpedig rászorultsági alapon.

Az újfajta minőségbiztosítási rendszer kialakítása ehhez képest egyszerű feladatnak tűnik. Ennek az lenne az értelme, hogy egy, a valósághoz sokkal jobban igazodó feltételrendszert alakítsanak ki az egyes kórházak, osztályok működésével kapcsolatban. Most elvileg pontosan meghatározza egy jogszabály, hogy milyen jellegű kórház, osztály milyen tárgyi és személyi feltételekkel működhet, de ezt senki nem veszi komolyan.

Az új fővárosi kórház megtervezése és az építkezés elkezdése végképp nem lehetetlen, különösen, hogy Cserháti Péter személyében december óta miniszteri biztosa is van a feladatnak. A tervet Rogán Antal, még a Fidesz frakcióvezetőjeként, majdne m egy évvel ezelőtt vetette fel, de egyelőre csak annyi biztos, hogy a tervezett szuperkórház Budán épül fel. Az első kapavágásra azonban még várni kell néhány hónapot, először ugyanis áttekintik a főváros egészségügyi ellátórendszerét, majd azt követően döntenek arról, hol, milyen funkcióval is épüljön fel az új intézmény.

Az előre elhatározott lépések mellett a szaktárcának idén is fel kell készülnie „nemkívánatos” eseményekre. Az egyik ilyen az adósságrendezés, amely annak ellenére megkerülhetetlen lesz, hogy tavaly minden korábbinál nagyobb összeget, 60 milliárd forintot fordított erre a célra a kormány. A kórházak tartozásai azonban már december elejére ismét 45 milliárd forintra rúgtak. A másik probléma, hogy az egészségügyiek körében ismét fokozódni látszik az elégedetlenség, és érdekvédők már jelezték, akár a sztrájkot is szerveznek, ha nem folytatódik érdemben a béremelés az egészségügyben.

Hirdetés

Fizetett politikai hirdetés

Kiemelt

Orbán Viktor audiencián találkozott Ferenc pápával

Orbán Viktor miniszterelnök a katolikus törvényhozók éves tanácskozásának keretében audiencián találkozott Ferenc pápával.

Poszt-trauma

Migránsok a Vereckei hágónál

Kétfarkú kutyák: öngól kapásból.

Tombol a kettős mérce: már a fehér is fekete

A liberálisok megmutatták, hogyan kell fából vaskarikát csinálni.

Bayer feltámasztotta az SZDSZ-t

De nyugi, csak egy pillanatra!

Mire tanít bennünket a 444.hu?

Erkölcs, etika, emberség.

Hirdetés

Fizetett politikai hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!