2018. január 18., csütörtök, Piroska napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/becsaptak-az-adakozokat-2661859/

Becsapták az adakozókat

Vonáék döntöttek: nem fizetik be a 331 millió forint bírságot
Hiába támogatták az adakozók több mint 54 millió forinttal a Jobbikot, Vona Gábor közölte: nem fizetik be az Állami Számvevőszék (ÁSZ) által tiltott pártfinanszírozás miatt kiszabott 331 millió forint büntetést. A párt tegnapi elnökségi ülése után Vona úgy fogalmazott: „Jöjjön, aminek jönnie kell.” A Jobbik természetesen folytatja a pénzgyűjtést.

– Nem nekünk van most 15 napunk, hanem az ÁSZ-nak van ennyi ideje, hogy visszatérjen a törvényesség talajára – közölte tegnap a Jobbik elnöke annak kapcsán, hogy a pártelnökség úgy döntött, nem fizetik be a központi költségvetésbe azt a 331 millió forintot, amelyet az Állami Számvevőszék tiltott pártfinanszírozás miatt szabott ki a pártra. A Jobbik elnöke annyit elárult, hogy az év első negyedévére járó állami támogatást már megkapták, tehát valamivel több mint 110 millió forint van a számlájukon. Az MTI azt írta, a további tervekről Volner János frakcióvezető ma számol be.

A pártelnök egyébként továbbra is meg van győződve arról, hogy Orbán Viktor áll az ÁSZ-büntetés mögött. Azt sem tartotta elképzelhetetlennek, hogy az eljárás vége az lesz, hogy a Jobbik vezetői – így akár ő is – börtönbe kerüljön. A 2018-as választások tétjét úgy egyszerűsítette le, hogy vagy Orbán Viktor kerül börtönbe, vagy Vona Gábor.

Amennyiben a Jobbik valóban nem fizet, a Magyar Államkincstár (MÁK) a NAV-hoz fordulhat, az adóhatóság végrehajtást kezdeményezhet a párt ellen. Arra vonatkozóan azonban nincs semmilyen jogszabály, hogy a MÁK-nak hány napon belül kellene tájékoztatnia a NAV-ot az időben be nem érkezett bírságról. Az Atv.hu úgy tudja, elképzelhető, hogy a Magyar Államkincstár halasztott részletfizetési lehetőséget biztosít a Jobbiknak, így július elseje előtt egy forintot sem hajtanak be Vona Gáboron és pártján.

Fotó: Teknős Miklós

„Jöjjön, aminek jönnie kell”

Noha a bírságot nem fizeti be, az erre a célra meghirdetett pénzgyűjtést nem állítja le a Jobbik, sőt, újult erővel vágnak bele, hogy – miként Vona fogalmazott – el tudjanak indulni a parlamenti választásokon. Ezzel együtt azt is elismerte, hogy egy esetleges behajtás nem érinti a Jobbiknak járó, mintegy 600 millió forint kampánytámogatást. Vagyis, noha a Jobbik a törvény szerint több mint félmilliárd forint támogatásban részesül, hogy el tudjon indulni a választásokon, úgy tűnik, mindez a pártnak nem elég, így ahelyett, hogy visszautalnák a pénzbeli adományokat, tovább kalapoznak.

Tegnap egyébként a magát a demokrácia utolsó bástyájának kikiáltó Vona sajtótájékoztatójáról lapunk munkatársát azzal az indokkal küldték el, hogy előzetesen nem regisztrált az eseményre. A Jobbik közel egy éve egyetlenegy eseményére sem küld szerkesztőségünknek meghívót, így az előzetes regisztráció lehetőségét eleve megvonják tőlünk.

Brüsszelhez fordul a DK

– A Demokratikus Koalíció egy fillért sem fizet az ÁSZ-nak, mert törvénytelen a büntetés – mondta Molnár Csaba a számvevőszék büntetésével kapcsolatban. A párt alelnöke az ATV-nek azt mondta: az unióhoz fordulnak, mivel Brüsszelben jelenleg is vizsgálják a jogállamiság állapotát, ezért ezt is jelenteni fogják. Molnár szerint Domokos László ÁSZ-elnök hatalommal való visszaélést követ el, és bűncselekmény, amit tesz.

 

Kiemelt

Novák Katalin: Elismerés illeti azokat, akik segítenek, hogy hazánk családbarát ország legyen

A családok éve elsősorban a figyelemről, a családbarát gondolkodásról szól – mondta a politikus, és arra kérte az újságírókat, hogy segítsenek közvetíteni ezeket az értékeket.

Poszt-trauma

Oknyomozó riporternek csapott fel a DK elnöke

Bizonyára ő is a Gőbölyös Soma-díjra hajt.

Megkapták a leckét a fideszes parasztok

Az SZDSZ émelyítő bűzét böfögte fel Vajda Mihály.

Elképesztő információ látott napvilágot

Élő adásban vedlett álcivillé a Független Diákszervezet.

Űrhajóval még nem jöttek

A bevándorlás egy álprobléma.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!