2018. január 22., hétfő, Vince, Artúr napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/baloldali-ellenszelben-karacsony-gergely-2572258/

Baloldali ellenszélben Karácsony Gergely

Megbízhatatlannak és hiteltelennek tartják a jelöltet
Baloldali össztűz alá került Karácsony Gergely, miután az MSZP miniszterelnök-jelöltje lett. Bírálói szerint a Párbeszéd társelnöke megbízhatatlan és hiteltelen. Eközben a szocialisták és maga Karácsony is zavaros, ellentmondásos történeteket adnak elő különös egymásra találásukról.

Komoly ellenérzéseket váltott ki a baloldalon, hogy Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke lényegében a szocialisták miniszterelnök-jelöltje lett. Az MSZP elnöksége már fel is sorakozott mögé, a döntést a párt januári kongresszusán szentesíthetik. „Minden héten valami mást mondasz. Gondold csak végig, hogyan váltogattad a véleményedet az elmúlt hetekben. De még most sem lehet tudni pontosan, hogy mit akarsz, mi az, amit komolyan gondolsz, és mi az, amivel csak »játszol«” – üzente Karácsonynak közösségi oldalán a DK alelnöke, európai parlamenti képviselője.

Niedermüller Péter úgy fogalmazott: „Az a baj, Gergő, hogy nem lehet már megbízni benned. Lehet, hogy ezt még nem érzed, nem látod, de attól tartok, eljátszottad politikai és emberi tőkédet. Sokak reménye lehettél volna, de mára sokak csalódása lettél.” Niedermüller arra utalt, hogy az alig egyszázalékos támogatottságú Párbeszéd társelnöke egészen mostanáig ellenezte az MSZP által szorgalmazott teljes baloldali összeborulást, azaz hogy a közös jelölteken túl legyen közös lista és közös miniszterelnök-jelölt is.

Noha korábban kijelentette, hogy „jobban utálom a szocikat, mint a Fideszt”, Karácsony az MSZP szombati programbemutató nagygyűlésén bejelentkezett a párt miniszterelnök-jelöltjének. Ezzel a lépésével önmaga hiteltelenítésén túl egyúttal felrúgta az Együtt és a Párbeszéd közötti megállapodást is: a két párt ugyanis közösen indult volna a választáson, és Karácsony ennek a szövetségnek lett volna közös kormányfőjelöltje.

Nem is váratott sokáig magára az Együtt válaszlépése, sajtóhírek szerint Berkecz Balázs, a párt alelnöke vette fel, majd szivárogtatta ki azt a hangfelvételt, amelyen Karácsony a kormányfőaspiránsi szerepről úgy fogalmaz: „Alapvetően az az érzésem, hogy a f…ért hagytam magam rábeszélni erre. Sokkal jobb lett volna, ha el sem kezdem.” Berkecz tegnap elismerte, hogy ő készítette a felvételt, de állítása szerint annak terjesztéséhez nincs köze. A történtek miatt vizsgálat indult, melynek idejére Berkecz felfüggesztette elnökségi tagságát.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

A politikus (jobbra) és volt szövetségese, Szigetvári Viktor

A Párbeszéd nem először verte át az Együttet: 2014-ben Bajnai Gordonék farvizén bejutottak az Országgyűlésbe és az Euró­pai Parlamentbe, Karácsony pedig Zugló polgármestere lett, a választások után mégis felmondták az Együtt-tel kötött szövetséget.

Mindeközben az érintettek ellentmondásos történeteket adnak elő különös egymásra találásukról. Kunhalmi Ágnes, a szocialisták budapesti elnöke tegnap azt hangoztatta: egy baloldali párt lehetőleg baloldali embert keres kormányfőjelöltnek, Karácsony pedig ilyen politikus, ráadásul a Párbeszéd és az MSZP programja 98 százalékban megegyezik egymással.

Molnár Zsolt az ATV-ben viszont arról beszélt, hogy a Párbeszéd társelnöke, bár népszerű és megbíznak benne, de „nem szocialista politikus. Ha szocialista politikus lenne, akkor közénk tartozna. Ő egy olyan politikus, akivel együtt tudunk működni, de egy más pártnak a vezetője.” Az MSZP elnökségi tagja nem kívánta kommentálni Karácsonynak a szocialistákkal kapcsolatos korábbi kijelentéseit, megjegyezte ugyanakkor, „el kell ismerni, hogy Karácsony Gergely nem szocialista értékrend alapján politizált az elmúlt időszakban”.

A Párbeszéd társelnöke a Népszavának azt állította, csupán az MSZP szombati nagygyűlésén tudta meg, hogy felkérik az MSZP jelöltjének. Ehhez képest a Heti Válasznak adott interjújában elismerte, hogy az MSZP-ből már hónapokkal ezelőtt felkínálták neki ezt a lehetőséget. Elmondása szerint akkor azért mondott nemet, mert nem akart részt venni „Botka László kicsinálásában”. Viszont szerinte Botka hibát követett el azzal, hogy nekiment Gyurcsánynak. Karácsony viszont most a közös lista harmadik helyét adná a DK elnökének.

A politikus ezzel újabb száznyolcvan fokos fordulatot vett, hiszen 2014-ben még arról beszélt: két Unicumot kellett meginnia azért, mert Gyurcsány is helyet kapott a baloldali összefogás listáján.

Sőt, idén májusban is azt hangoztatta, hogy egymillió új szavazót sem Botka, sem Gyurcsány nem tud megszólítani.

Az együttműködésre képtelen ellenzéki pártok a választókat árulják el

Karácsony Gergely szerint az együttműködésre képtelen ellenzéki pártok a választókat árulják el. A Párbeszéd társelnöke, akit az MSZP vezetése közös baloldali miniszterelnök-jelöltnek ajánl, szerda reggel a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában beszélt erről.
Karácsony Gergely a Berkecz Balázs Együtt-alelnök által készített, majd a saját Facebook-oldalán publikált hangfelvétel kapcsán azt mondta, „nem érünk rá arra, hogy ilyen ügyekkel foglalkozzunk, úgyhogy én a magam részéről teljes mértékben meg tudok bocsátani, és nagyon szeretném rendezni a kapcsolatunkat”.
Hozzáfűzte, rossz érzés van benne, és sajnálja, hogy az Együttnek nem volt elég jó garancia ahhoz, hogy egy ellenzéki listát tudjon vezetni. „A magam részéről azt gondolom, hogy ha az árulás szóról beszélünk, (…) az ellenzéki pártok úgy általában ezekkel a játszadozásaikkal és döntésképtelenségükkel a választóikat árulják el, legalábbis nem képviselik azt a hangot, amit az emberek várnak” – hangsúlyozta.
Karácsony Gergely szerint Magyarországon még mindig azok vannak többségben, akik azt mondják, 2018-ban kormányváltásra van szükség, miközben azoknak a pártoknak, akik ezért kampányolnak, a támogatottsága csökken.
Kérdésre válaszolva kifejtette, mindig közös listáról beszélt, viszont együttműködni csak azokkal lehet, akik erre nyitottak. Hozzáfűzte: ha nála alkalmasabb jelöltet találnak, aki képes nagyobb koalíciót kialakítani, szívesen támogatja. „Ez nekem nem egy hatalmi motiváció, nem egy egokérdés” – mondta.
Azt kérte az MSZP elnökségétől, hogy végigcsinálhassa a kampányt azzal a programmal, amit eddig képviselt. A Mindenki számít című program nem áll ellentétben az MSZP-ével, és a legtöbb kérdésben nagyon hasonlóan gondolkodnak – mondta. /MTI/

 

Kiemelt

Álommérkőzés a legendával

Fucsovics Márton idei három melbourne-i győzelmét követően hétfő hajnalban gyerekkori példaképével, Roger Federerrel játszik az Australian Open negyedik fordulójában.

Poszt-trauma

Külföldi fiatalok segítették ki a „nagy diáktüntetés” szervezőit

Totális kudarcot vallottak a szervezők.

Vona és a 2300

A dolgok, amiknek az égvilágon semmi közük egymáshoz.

A Budapest Pride csapata bedobta a Conchita-bombát

„Az egész országot szivárványba borítjuk”.

Oknyomozó riporternek csapott fel a DK elnöke

Bizonyára ő is a Gőbölyös Soma-díjra hajt.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!